Хорът на пловдивските момчета преизпълни сърцата на своите почитатели /галерия/

0
2661

Хорът на пловдивските момчета преизпълни сърцата и душите на своите приятели и почитатели, които бяха  препълнили Концертна зала, за да чуят празничния концерт по повод 40-тата годишнината от неговото създаване.

Ангелските гласове на момчетата от различни възрасти, превърнаха вечерта в един невероятен празник и развълнуваха и млади и стари.

Хорът на момчетата е създаден преди 40 години, но до ден днешен се радва на изключително признание както у нас, така и по света, а момчетата на Пловдив са носители на не една и две престижна награди от авторитетни хорови фестивали.

Децата, младежите и мъжете, които вече 40 години неизменно следват пътя, начертан от незабравимата Стефка Благоева, доказаха, че истинското изкуство се създава само с много любов и отдаване. Хорът на пловдивските момчета отдавна се е превърнал в институция, в общност на талантливи млади хора, които независимо в каква посока избират да градят живота си, неизменно са обединени от силната връзка помежду си и любовта към красивата песен, завещана от Стефка. За радост тя е продължена в годините от нейната дъщеря Борислава Благоева – диригент на най-малките и колегите й Милка Толедова, Теодосия Панкова, диригента на мъжката формация Цветан Цветков и хормайсторът и пианист Юлия Петрова.

Независимо, че традицията на момчешките хорови формации не е позната до тогава в нашата страна, Стефка Благоева дръзва да основе именно такава певческа школа през далечната 1975 година и остава неин диригент да смъртта си през 2000 година. Емблематични за онези години бяха и нестандартните им униформи от къса панталонки и сака от кафяво кадифе, под което се подаваха розовите жаба и ръкавели на ризите им. Благоева сплотява десетки малки момчета с енергията, чара и обичта си и ги превръща в малки пеещи ангели. Всички и до днес си спомнят за нея и с любов я наричат Мама Чефи.IMG_8871

В момента хоровата школа разполага с няколко състава – подготвителен, където се обучават най-малките деца от 6 до 9 години, следва представителната формация, която изнася концерти у нас и по света, следва юношеската група, а „ветераните“, въпреки разностранните си професии още са верни на каузата и до ден днешен са членове на хор на мъжете. На концерта се изявиха като солисти и двама от първите възпитаници, които вече са известни оперни певци с участия и гастроли у нас и по света – Крум Гълъбов и Ивайло Михайлов.IMG_8841

Милка Толедова е диригент, който вече 30 години работи с пловдивските момчета. Пианистката Юлия Петрова също дълги години неотлъчно акомпанира на съставите от хорова школа „Стефка Благоева“. Под неин съпровод Хорът на пловдивските момчета печели 8 награди от международни конкурси, участва в национални и международни фестивали, безброй концерти и международни турнета. На Международния хоров конкурс „Звучит Москва“ през 2002 г. тя печели наградата за най-добър клавирен съпровод.IMG_8866Има и още една емблематична личност, която е отдала живота си за успешното развитие на Хор на пловдивските момчета и това е Тодор Горинов – председател на Сдружението с нестопанска цел „Хорова школа „Стефка Благоева“. Горинов е човекът, който отдава цялата се енергия, за да го има и да пребъде в годините Хора на пловдивските момчета, който достойно представя града ни по света вече четири десетилетия.IMG_8839

Бъдете благословени ръководители, хористи и приятели на Хорова школа Стефка Благоева“! Продължавайте да ни радвате с таланта и неуморния си труд, защото ние се гордеем с вас!

На многая лета!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име