„Пловдивски справочник“ – една машина на времето, изобретена от Мимо Райчев

0
1692
Мимо Райчев показва на Тед Кочев къде се намира родната къща на баща му

Пишейки за историята на Пловдив, той несъмнено ще остане в историята! Едва ли има някой, който вече да не се е досетил, че става въпрос за Мимо Райчев, общественик, събирач на документни и най-ревностен изследовател на историята на Пловдив.

За пореден път Мимо Райчев ще предложи на всички, които обичат, милеят и са свързали живота си по един или друг начин с Града под тепетата, да се качат на машината на времето и да направят една разходка из древния град.

Това е втория сериозен труд, който Рачев подарява на пловдивчани след уникалното мащабно творение „Пловдивски алманах“, което излезе на пазара през 2011 година.

Сега авторът е подготвил един великолепен справочен албум, наречен „Пловдивски справочник“, който на 800 страници е съхранил многоликия дух на Пловдив. Луксозното издание е събрало ценна информация за всички, живели в Пловдив сто и десет години назад във времето. Повечето снимки в албума се публикуват за първи път и са събирани от държавни и лични архиви, а голяма част от тях са собственост на самия автор.

Неповторимият облик и колорит на града е дело на жителите, които го населяват. В Пловдив живеят и създават блага много видни и достойни наши съграждани – индустриалци, производители, търговци, комисионери, предприемачи, износители, вносители, занаятчии, банкери, учители, адвокати и цялата онази общност от личности, за които държавата е била Пловдив. След Освобождението в Пловдив се създават най-различни занаятчийски работилници, дюкяни, кафената, сарафчийци, хората започват да произвеждат, да търгуват, да лекуват, да строят сгради и постепенно да изпълват с нов живот този вековен град. Тези хора ден след ден, месец след месец, година след година с огромен дух и желание са се трудили и работили, придавайки на Пловдив облика на един съвременен и неповторим град. И всички те – българи, турци, арменци, евреи, французи, италианци, англичани, руснаци, германци, живеейки заедно, независимо от етноса и религията, дават на града този несравним дух. Те са одухотворили кръчмите в началото на миналия век, те са ходили на първите прожекции в кино „Екселсиор“, те са пълнили салоните на кината „Пикадили“ и „Балкан“, те са се возили на първите омнибуси и са създавали социални контакти.

Имената на тези хора са в основата просперитета на нашия град от началото на миналия век и те не трябва да бъдат забравени.  Тези имена просто са чакали някой да ги извади от архивите и именно те стоят в основата на „Пловдивски справочник“.

Ето какво пише в предговора на албума си Мимо Райчев:

Пловдивски справочник“ е албум, който има за цел да запази духа на Пловдив. Защото времето лети, спомените избледняват, разказите се забравят, хората си отиват, а документите за времето потъват в неизвестни рафтове. Затова се чувствам задължен да оставя на поколенията след мен документи, които да разказват недвусмислено в снимки и факти за всичко, което се е случило в нашия град.

Защото между спомена и снимката за него понякога стоят десетки години и именно тогава на помощ идва старият албум със снимките на един град и на всичко онова, което постепенно го е променяло. Събирането на факти и снимки е труден процес, който изисква огромен труд, доста съмнения и много проверки. Съжалявам, ако нещо съм пропуснал, но то е минимално в сравнение с основната цел – да се съхранят годините, през които този град е дишал и живял, за да се превърне постепенно в това, което е днес. И точно за да съхраня и годините, и духа на времето, запазих изписването на улиците, сградите, имената на хората, професиите им, упътванията… така, както са записани в различните източници от онова време, които използвах.“

Мимо Райчев отново прави един прекрасен подарък на пловдивчани, който ще остане за идните поколения. Нека заедно се качим на машината на вдремето, изобретена от Мимо Райчев – „Пловдивски справочник“.

Представянето на луксозния албум ще се състои на 12 май, от 18.00 часа в зала България на Международен панаир Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име