За „Жана д, Арк“ посвещението и каузата

0
1549

Три часа, които неминуемо ще накарат всеки да се замисли. Три часа, които ще вдъхнат смелост и ще провокират желанието за велики дела. Пиесата е „Жана д, Арк“, а режисьорът Петринел Гочев.

Неговите спектакли обикновено са провокативни и ефектни, но „Жана д, Арк“  с право може да се нареди сред най-добрите.

Пиесата, която е гвоздей в афиша на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ е изградена по текстове на Жан Ануи – „Чучулигата“, Шилер – „Орлеанската дева“, Керил Чърчил – “Преуспели жени“ и авторски текстове на актьорите и режисьора.

Десетината актьори изпълват сцената с пластичната си изразителност и провокират зрителското въображение. Жана на Гергана Змийчарова прави нещо уникално, представяйки по чисто човешки начин съдбата на момичето от френската провинция, превърнала се в исторически символ. Момичето, което поема предизвикателството да убеди хората в значението на своето прозрение. От една страна е девойката, която отстоява своята невинност и вяра, а от другата е правото на силата.

Въпросите, които поставя пиесата са много. Кой е прав, къде е истината, необходима ли ни е днес светостта, а посвещението на каузата?

Енергичен спектакъл, който не може да остави зрителят равнодушен.

Адмирации за актьорския екип – Гергана Змийчарова, Ивайло Драгиев, Надежда Петкова, Кристиана Ценкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Петко Петков, Димо Димов, Светослав Славчев, Цветелин Бранков. Впечатляващи са и сценографията на Рин Ямамура изпълнена изцяло в черно и бяло, и изразителната музика на Ян Руменин.

Предишна СтатияНиколай Ламбрев изля душата си в стихосбирката „Сенки на ангели“
Следваща Статия„Деветият ден“ на ръба на халтурата
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име