Замъкът Фредериксборг – перла в датската корона

0
1819

Обикновено по празниците много хора предпочитат да пътешестват и да посетят интересни градове и държави, но световната пандемия от COVID 19 промени  кардинално тази тенденция. Затова реших да ви направя няколко виртуални разходки и да ви покажа интересните места, които съм посетила. Оставайки с надеждата, че отново ще дойде момента, да можем да пътуваме по света и да се наслаждаваме на великолепни исторически, и архитектурни шедьоври, да се прехласваме пред изключителните творби на световни художници.

Днес ще ви разкажа за един от общопризнатите шедьоври на скандинавския ренесанс и резиденция на датските крале – Замъкът Фредериксборг.

Фредериксорг е най-големият ренесансов замък в Скандинавия, величествено разположен върху три острова в езерото край малкото градче Хилерьод, намиращо се само на половин час с влак северно от Копенхаген. Построен е от крал Кристиян IV в началото на 17-ти век , а от 1882 г. е отворен за посещения като Музей на националната история.

Първият замък на мястото на Фредериксборг е изграден през 1560 г. от крал Фредерик II.

Синът му Кристиян IV, който е един от най-известните монарси на страната,е роден в тук и от дете е много привързан към замъка. По време на управлението си, той решава да го преустрои любимата си крайградска резиденция изцяло във фламандския и холандски ренесансов стил. Сградата е съборена през 1599 година и фламандският архитект Ханс ван Стеенвинкел Старши е натоварен със задачата да планира новата сграда. Но след смъртта на  Стеенвинкел Старши през 1601г. синовете му Ханс и Лоренц довършват започнатото. Основната четириетажна сграда с трите крила е построена през 1610г., но работата върху параклиса продължава до 1618г. Целият комплекс е завършен през 1620 година и крал Кристиян IV го кръщава на името на баща си – Фредериксборг. Последният акорд на строителните работи през 1622 г. е поставянето на фонтан пред главния вход на двореца със статуя на Нептун , символизиращ управлението на Кристиян IV над северните морета.

Бронзовите фигури за фонтана са изваяни в Прага от признатия майстор Адриан де Врийс.

В студена нощ на 16 декември 1859 г., по времето на крал Фредерик VII, в замъка избухва голям пожар, който оставя само руини. Унищожени са вътрешните декорации, но са спасени над 300 картини, които могат да се видят и сега. Веднага след пожара датските търговци, предвождани от пивоваря Якоб Кристиан Якобсен започват да набират средства за възстановяването на светилището на националната история. Реконструкцията е завършена до февруари 1882г. Под егидата на фондация Карлсберг, основана от Якобсен, Националният исторически музей е отворен за обществеността. Якобсен дарява и копието на фонтана с Нептун, чиито оригинал се намира в Швеция.

В съответствие с фламандската и холандската ренесансова традиция, четириъгълният замък Фредериксборг е изграден от червена тухла, със стъпаловидни фронтони, извисяващи се шпилове и лека украс. Внушението, което излъчва осанката му, е величествено и респектиращо. Трите му крила са самостоятелни, но са свързани чрез галерии, за да образуват цялостен комплекс. Симетрията се нарушава от камбанарията на параклиса, но това му придава виталност и загадъчност. Фронтоните са украсени със статуи и скулптурни композиции, изобразяващи велики императори и митологични сюжети.

В първоначалния си вид е запазен дворцовия параклис на Кристиян IV, в който традиционно се провежда церемонията по коронацията на датските монарси от 1671 до 1840 г. Параклисът е един забележителен архитектурен шедьовър, простиращ се по цялата дължина на западното крило с дълъг кораб и двуетажна галерия. Таванът с шест свода е с изключително богата декорация, носен от колони с изобразени библейски фигури, издигащи се от галериите.

Тук е и най-старият орган в Дания, дело на известния за времето си майстор Есахас Компений. Инструментът е истински шедьовър със своите 1 001 дървени тръби и богата украса от абанос, слонова кост и сребро. В молитвената зала до параклиса, която е декорирана с прекрасни картини с библейски сюжети, има малък сребърен олтар.

По стените на второто ниво на галерията са окачени стотици гербове, които датират от средновековието до наши дни. Интересно за нас българите е, че на един от сводовете са поставени два български герба, подарени от двама от президентите на Републиката – Петър Стоянов и Георги Първанов.

Малката рицарска зала на първия етаж и Голямата рицарска зала на втория етаж са възстановени след пожара във вида, в който са били по времето на крал Кристиян IV (1588–1648 г.).

Голямата зала е разположена над параклиса по цялата дължина на западното крило. Впечатляващи са богато украсения позлатен таван и огромен полилей, както и  оригиналните гоблени, изобразяващи сцени от живота на Кристиян IV.

Залата за аудиенции прекрасно съчетава ренесансовия стил и барока. До нея се стига през коридор, чиито таван е разкошно украсен с цъфтящи лози и розетки, дело на художниците Ян Уилкенс ван Верелт и Кристиан Нергер.

В североизточния ъгъл на залата има стол, който чрез сложен подемен механизъм е издигал краля от входа до залата.

На приземния етаж по онова време е била трапезарията за придворни .

В залите на втория етаж има експонати от времето на първите кале на Олденбург – от Кристиян I (1448–1481) до Кристиян IV, включително. Тук е и най-голямата колекция от портрети на датското кралско семейство и родствениците им.

Тук са и покоите на кралските особи.

В източното крило са експонати от втората половина на XIX – началото на XX век. На третия етаж на замъка са изложени картини, мебели и предмети от бита от XVIII-XIX век. На четвъртия етаж е представено съвременното изкуство на Дания от XX и XXI век. Не по-малко впечатляващи са и бароковите градини на замъка.

Замъкът Фредериксорг е величествен и въздействащ с прецизната си архитектура, богата орнаментика и забележителни произведения на изкуството, и заслужава да бъде видян. Но сега, когато целият свят се бори с коварния вирус, призовавам всички да бъдем отговорни и да си останем по домовете, защото добрите дни предстоят само, когато опазим здравето на себе си и близките си!

Светли и благословени Великденски празници!

 

 

Предишна СтатияГалерия „Възраждане“ представя изложбата „Шарен свят“
Следваща СтатияГалерия „Дяков“ представя „Влюбени лотоси“ на Андрей Янев
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име