Галерия „Дяков“ представя „Влюбени лотоси“ на Андрей Янев

0
1623

Втората изложба, която галерия “Дяков“ провежда в условията на продължаващото извънредно положение е „Влюбени лотоси“ на Андрей Янев.  Ние отново ще ви я представим онлайн, чрез клипа, който галеристката Анна Дякова любезно ни предостави,  но всеки ценител може да я види и на живо при предварителна уговорка по телефона / +359 886 271 068 / и при спазването на всички изисквания за социална дистанция и хигиена.

http://www.facebook.com/diakovgallery/videos/10216299461308690/?t=88

Картината на Андрей Янев „Влюбени лотоси “, 03/2020г., е сред избраните от екипа на „International Art Biennale“ Пекин-Китай, илюстрираща темата „Любовта може да победи вирус“. Платното „Прошка” е използвано от американската църква „HOPE” в обявения за ден на прошка 11 септември 2005г.  и е публикувана в десетки световни издания като илюстрация по темата (използвана е като титулна за билборд и презентативни материали).

Андрей Янев е роден в гр. Бургас. Завършва НХА – специалност стенопис .Специализира художествен емайл в Санкт Петербург, Русия. В годините 1982г. – 2020г. има над 70 самостоятелни изложби в страната и чужбина: София, Варна, Стара Загора, Балчик, Пловдив, Бургас, Словения, Гърция, Англия, Белгия, Корея, Полша, САЩ, Унгария, Италия, Хърватска, Турция, Австрия и др. Участия в международни и световни биеналета, триеналета на изкуствата – Пекин-Китай, Сеул-Корея, Дубай-ОАЕ, Чихуахуа-Мексико, Бразилия, Ханой-Виетнам, Варна-България и много други, както и участия в национални и международни пленери. Носител е на множество престижни номинации, дипломи и награди от национални и международни конкурси в областта на живописта и др. Удостоен е със сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Градски художествени галерии, музеи, държавни и частни колекции в страната и чужбина.

През 2004г. художникът Андрей Янев е представен в световното списание”INTERNATIONAL ARTIST”, като автор от балканите и България, представител на „балканското мислене и култура“. www.internationalartist.com. Съосновател и съорганизатор е на пленер и фестивал “Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”. Съавтор и съорганизатор в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с “Академия за детско творчество – ДАЯ”. www.artdarina.com. През 2018г. художникът осъществява творчески престой и изложба в „GRIFFIS ART CENTER” Ню Лондон, САЩ.

1982г. – 2020г. – Множество реализации на монументални витражи, стъкло мозайки, стенописи, емайлови пана в обществени сгради, стенописи в църковни храмове и частни домове в България и чужбина.
Автор на поредицата изложби – „Тиха Светлина“ и „Тиха светлина“ –Ангели, подкрепена от Министерство на културата на Република България.
Автор на поредицата изложби – „Във всичко има семена от всеки“.
Автор на поредицата изложби – „Завръщането на пастирите“.

Участва в проекти към “Център за семиотични и културни изследвания ”Светите земи и българската култура” 2013,14, 15, 16, 17,18, 19г., ВУЗФ “Света гора и българската култура” 2007,08,09,10,11,12г., НБУ “Атон в българската култура и словесност”
2005 – 2006 г. с ръководител проф. М.Дачев.

Съорганизатор и участник към центъра за семиотични и културни изследвания на поредица изложби „Атон в рисунки и фотографии“ съвместно с Мирослав Дачев.
Член на Съюза на българските художници.
Член на групата на бургаските художници.
Член на УС на Център за семиотични и културни изследвания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име