Сбогом, Андрей Даниел

0
2183

С огромна скръб споделям, че на 67 годишна възраст почина един от най-харесваните и уважавани от мен художници – Андрей Даниел.

За мен беше изключителна чест и удоволствие, че съдбата ми предостави възможност не само да се докосна до творчеството му, но и да разговарям нееднократно с него. Да обменяме мисли за свободата и стойностите в изкуството, за добротата и човещината, за пловдивската бохема, с която той е имал възможността да се общува още като съвсем невръстно дете, докато е посещавал Града под тепетата заедно с баща си – театралният режисьор Леон Даниел.

Преди три години имах шанса да гостувам на Андрей в ателието му в София по повод снимките на последния ми филмов проект. Той ме посрещна в ателието си на последния етаж в един от най-високите блокове в „Младост“ 1. От прозорците на това ателие се разкриваше невероятна гледка, а София буквално лежеше в краката ни. Никога няма да забравя благородството и спокойствието, с което Андрей разказваше своите истории. Никога няма да забравя очарованието на усмихващите се през прозорците на кръглите рамки очи. Никога няма да забравя онзи галещ и навяващ спокойствие  тембър на гласа му. Никога няма да забравя дълбоко проникновените слова, които сподели с мен.

Почивай в мир, Маестро!

Предишна СтатияЗапочна арт сезон 2020 /обновена/
Следваща СтатияИна Иванова представя стихосбирката си „Криле от папиемаше“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име