Мичо Димитров бе удостоен с наградата на СБМТД „Златна лира“

0
1840

„Съюзът на българските музикални и танцови дейци“ (СБМТД) присъди най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската музикална наградата „Златна лира“ на цигуларя Мичо Димитров – един от виртуозните български музиканти, прославящи страната ни на международната сцена, но и един от големите българи, предпочел да се завърне в собствената си страна, да твори и преподава, да споделя своето изкуство в родния си град.

Мичо Димитров е възпитаник на лондонската школа на проф. Ифра Нийман, след това концертмайстор на Пловдивската филхармония и дългогодишен концертмайстор на Нидерландския радиооркестър в Хилверсум. По същото време е гост-концертмайстор на Операта в Лион. Концертира в „Музикферайн” (Виена), „Концертхаус” (Берлин), „Плейел” (Париж), „Роял Алберт Хол” (Лондон). Участва в ,,ПРОМС 2009″ (Лондон), „Сън Фестивал” (Сингапур), „Тонхале” (Цюрих), „Фестшпилхаус” (Залцбург), Международен фестивал в Братислава и др. През 2015 г. работи като гост-концертмайстор на SWR /Southwest German Rundfunk Orchestra in Saarbrucken/.

Мичо Димитров е носител на ,,Младежка лира“ като концертмайстор на Пловдивска филхармония (1985 г.), Златна значка за заслуги към Международния фестивал ,,Варненско Лято“ (2012 г.) и наградата ,,Музикант на Годината 2013″ на Българско национално радио. От няколко години той е концертмайстор на Опера Пловдив.

Наградата „Златна лира“ бе връчена  от г-н Станислав Почекански – председател на „Съюза на българските музикални и танцови дейци“. Церемонията бе предшествана от концерт на Симфоничния оркестър на Пловдивската опера с диригент Константин Добройков. Любителите на класическата музика се насладиха на произведения на Ектор Берлиоз (1803-1869) – Увертюра „Римски карнавал“, и на Камий Сенс-Санс (1835-1921) – Концерт №1 за виолончело и оркестър, а в чест на маестро Димитров в концерта се включи и виртуозният румънски виолончелист Антон Николеску.

За мен беше огромна чест да бъда водещ на тържествената церемония.

Благодаря за снимките на фотографа Александър Богдан Томпсън!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име