Докторантът по „Международно право и международни отношения” Вержин Хугасян представи България на международен семинар в Брюксел

0
3199
Вержин Хугасян

Международният семинар на тема „Minority Youth and the European Parliament Elections in 2019”, беше проведен в Брюксел в периода 16 – 22 март 2019 г. На събитието, което се организира от AGBU, EUJS, YEN JEV, Phiren Amenca и Ternype, България беше представена от Вержин Хугасян. Тя бе избрана въз основа на извършена прецизна селекция. Вержин Хугасян е докторант по „Международно право и международни отношения” към ЮФ на Пловдивски университет „Паисий Хиледандарски” и е представител и на арменската общност в България, като част от борда на младите професионалисти на Общоарменския благотворителен съюз – AGBU YP Plovdiv.

Докторант Хугасян сподели, че по време на престоя си в Брюксел е имала възможността на участва в лекции с чуждестранни лектори, в много ползотворни уъркшопи, проекти, конференции и дискусии. Тя е споделила знания и опит, както и е надградила уменията си относно активното участие в борбата срещу расизма и защитата на правата на малцинствата, представени от арменската, еврейската и ромската общност.

Голям интерес за Вержин представлява проведената лекция на 17 март на тема „Armenophobia and Multiculturalism in Turkey, Georgia and Azerbaijan”, представена от директора на AGBU Европа – Николас Тавитян и д-р Милена Оганесян. В нея като подтема бе обсъдена и темата за арменския геноцид (1915-1922), която е актуална и днес, както и международноправната уредба свързана с геноцида и защитата правата на човека.

По време на престоя си в Брюксел участниците са посетили различни организации, музеи и европейски институции, част от които са German Caritas, Parlamentarium, Фондация „Отворено общество”, офиса на AGBU Europe и разбира се забележително е било посещението на Европейския парламент /ЕП/. В ЕП бе организира среща с няколко от евродепутатите.  Вержин разказа, че те са разговаряли с представителите на ЕП, споделяли са мненията си, обсъждали са предстоящите европейски парламентарни избори, както и други теми, които ги вълнуват. Докторант Хугасян е изключително впечатлена от конференцията, проведена на 20 март в ЕП на тема „Fight Racism”, с активното участие на ARDI Intergroup.

Участниците в семинара „Minority Youth and the European Parliament Elections in 2019” се запознаха с работата на европейските институции, със значението им за всички държави – членки на ЕС и за техните граждани. Част от европейските институции, до които успяха да се докоснат, по време на лекциите и уършоповете, са именно Европейският парламент, Европейският съвет, Съветът на Европейския съюз, Европейската комисия, Съдът на Европейския съюз, Европейската централна банка и други. На участниците им се задаваха въпроси, свързани с тези институции, за да преценят познанията си като граждани на ЕС. Обсъждаха се и други важни въпроси, свързани със защитата правата на човека, както и с правата и задълженията ни, в качеството им на граждани на Европейския съюз и не на последно място необходимостта от активно участие в предстоящите европейски парламентарни избори. Въз основа на наученото се направиха изводи за опита, който са натрупали политиците, през последните десетилетия.

Младите активисти от  AGBU се срещнаха с директора на AGBU Europe – Николас Тавитян. Тя бяха поканени на среща с представители на AGBU Europe в техния офис в Брюксел. На срещата им бе предоставена възможност да обсъждат бъдещи съвместни проекти, както и теми свързани със защитата на правата на човека и в частност престъплението геноцид, като едни от най-актуалните и често обсъждани въпроси в наши дни. Поради факта, че ръководителите на AGBU са географски разпръснати в цяла Европа, създаването на колективна платформа има за цел да обединява и укрепва мрежата на AGBU, в рамките на AGBU Европа. Срещата в офиса AGBU Europe се проведе, именно с цел обединяване и укрепване мрежата на AGBU YP.

Предишна Статия„Многоклетка“ в Bee Bop Cafe
Следваща СтатияМичо Димитров бе удостоен с наградата на СБМТД „Златна лира“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име