Община Пловдив одобри седем проекта за финансиране книги на пловдивски автори

0
1251

Стихосбирката на поета Иван Вълев „Лошо време“,  „Албум български икони – 15-19 век“, съставен от Градската художествена галерия, „Светът на Яворов“ на Стефан Памуком,  „Предисторически Пловдив. Въведение и архитектурно-археологически анализ“ на  Божидар Чапъров, „Копривщенските родове в Пловдив“ на Райна Каблешкова-Серафимова, романа на писателя Димил Стоилов „Невинни жени в Брюксел“ и „Когато Пловдив беше Меката на БГ рока“ на журналистката Добринка Димова са седемте одобрени от журито проекта за финансиране от Община Пловдив.

Комисията тази година трябваше да оцени общо 29 ръкописи – 5 романа, 11 стихосбирки, два сборника с разкази, 4 чисто краеведски изследвания, детска литература и още редица разработки в сферата на изкуствознанието, литературната история, литературните изследвания, историческата литература, монографията и др.. Журито бе в състав  проф. Огнян Сапарев, Ангел Янков, Александър Секулов, Антон Баев, Младен Влашки, Владимир Балчев и Здравко Дечев.

Програмата за финансиране на пловдивски автори и важни за Пловдив издания е създадена през 2008 година по предложение на писателя и зам.-председател на Дружеството на пловдивските писатели Димитър Атанасов (1953 – 2014). От тогава до сега са проведени седем издания на Програмата, с едно прекъсване през 2009 г. До момента чрез нея е подпомогнато издаването на  близо 70 книги от различни художествени и публицистични жанрове. Повечето от тези издания впоследствие печелят големи литературни награди и обществено признание.

Според статута на Програмата всеки кандидатстващ проект може да разчита на финансиране от страна на Община Пловдив в размер до 3000 лева, като исканата сума трябва да е защитена с подробна оферта от издателството, което възнамерява да издаде съответния ръкопис.

По традиция всяка година Програмата стартира с голямо литературно четене на художествени текстове от книги, издадени с нейна помощ в предходната сесия. Това се случва в първия ден от Фестивала на книгата „Пловдив чете“ в културен център „Тракарт“.

Експертната комисия, оценяваща постъпилите проекти е седемчленна и се състои от доказали се в своите области специалисти. Нейният състав се обявява след изтичане на срока за подаване на проектите, като се актуализира в зависимост от вида и жанра на постъпилите ръкописи.

Предишна СтатияФестивалът на северното кино “Северно сияние” в Пловдив
Следваща СтатияМила Павлова: „Исках да възродя традицията на домашните концерти“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име