Мила Павлова: „Исках да възродя традицията на домашните концерти“

0
1392
Снимка: bnr

Артистичният директор на Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мила Павлова, която получи наградата „Музикален мениджър на 2012“ в класацията „Музикант на годината“ на Българското национално радио, гостува на читателите на europlovdiv.com. Преди броени дни фестивалът беше отличен и в Париж с приза „Европейски фестивал на 2015 и 2016“.

 • Мила, вие сте един от най-добрите български флейтисти.Защо избрахте именно в Пловдив да направите прекрасния  фестивал“ Дни на музиката в Балабанова къща“, който привлича класни музиканти от целия свят?
 • Аз се влюбих в Балабанова къща още преди няколко години, когато свирих на едно много лично събитие. Направих концерт изненада на много близък мой роднина. И тогава, като че ли, дойде и идеята да възстановя една стара традиция, която беше позабравена през годините. Традицията на така наречените домашни концерти, които са били изнасяни от известни изпълнители за приятелите на семействата. За моя радост, фестивалът много се разви и излязохме от формата, но ние винаги ще правим концерти и в Балабанова къща, защото това е и сърцето и душата на фестивала.
 • За да се осъществи подобен формат, който има изключително сериозна програма и се провежда през дълъг период от време, вероятно е нужна сериозна подкрепа. Как я намирате?
 • Имаме финансова и логистична подкрепа и от Община Пловдив, Министерство на културата, ОП Старинен Пловдив, фондация Америка за България и от много приятели, които помагат през годините. От самото начало на фестивала срещнахме разбиране и ни се помага с каквото е възможно от тези няколко места. Ние се опитваме и правим всичко, за да поддържаме фестивала на едно високо ниво и да даваме едно от най-качествените събития в нашата сфера. Знаете, че изпълнители от такъв висок ранг, каквито идват на сцената на фестивала, не могат да бъдат поканени от днес за утре, защото те имат планирана програма за години напред. За това за нас е много важно да планираме в перспектива и да ни се гарантира едно бъдещо финансиране.
 • Какви бяха акцентите на двете издания, защото програмата беше изключително силна?
 • И двете издания на „Дни на музиката в Балабанова къща“ преминават изключително успешно. Пролетното издание беше открито с концерт на световно известния пианист Евгени Божанов, който пък от своя страна доведе за първа пит в България Валентин Радучио, немски виолончелист, с когото свирят заедно по цял свят и записват компакт дискове. Концертът им беше изключителен и истинско удоволствие за ценителите на класическата музика. Есенното издание пък беше открито от валдхорнистът Радек Баборак, който е легенда на световната музикална сцена. Той дълги години е бил солов валдхорнист на Берлинската филхармония. Носител е на множество авторитетни награди, сред които от най-значимите конкурси – Женева ARD – Мюнхен и Markneukirchen, удостоен с наградата „Грами” за класическа музика и с Dawidov Prize, на 18-годишна възраст Баборак е назначен за първи валдхорнист на Чешката филхармония – без конкурс, заради изключителните си качества. Баборак е работил с голям брой световни диригенти, свирил е като солист на най-прочутите оркестри в света. Той дойде тук със своя ансамбъл „Баборак ансамбъл“и направиха незабравим концерт на 23 септември в концертна зала. Аз лично съм изключително щастлива, че успях да доведа в България и по-точно в Пловдив Радек Баборак, защото той е едно от най-уважаваните имена сред инструменталистите в момента. Концертът мина с огромен отзвук. На него присъстваха буквално всичките колеги валдхорнисти в България. Само няколко дни след това беше и концертът на 101 каба гайди на България, който се състоя на Античния театър и се проведе като част от празниците на Стария град. Хиляди се възползваха от свободния вход и присъстваха на уникалния концерт. Дори се оказа, че гайдарите са 130, като имаше от най-малките деца, до най-възрастните свирачи на Родопите. Това е една традиция, която се предава от поколение на поколение – от дядо, на баща и на внуче. И дай Боже тази традиция да продължава и да бъде запазена в бъдните поколения, защото тези хора създадоха една магия с изпълнението си на Античния театър.
  Концерт на 101 каба гайди
  Концерт на 101 каба гайди

  Не мога да пропусна и невероятното преживяване, което гостите ни имаха с изданието на „Нощни птици“. То се състоя през пролетта, на 28 май. В рамките на живото предаване участваха диригентът Йордан Камзалов, Евгени Божанов и  Учителят Теодоси Теодосиев – Тео, който подготвя нишите деца за най-големите сцени по света, където те демонстрират своите виртуозни знания па физика. Това беше едно невероятно преживяване. Венци Благоев също гостува със своя секстет и направи уникален джемсешън. За първи път направихме концерт в Малката Базилика. Уникално красиво място, където прекрасно се вписа концертът на невероятно талантливия пловдивски хор Гаудеамус, носител на наградата за Музикант на годината през 2014 година с диригент Весела Гелева. Гостува ни и оркестърът на Сардиния с почетен президент Енио Мориконе. Диригент и цигулар на оркестъра е дясната ръка на Енио Мориконе – Симоне Питау. В деня на музиката открихме второто издание на „Дни на музиката в Балабанова къща“ с миналогодишните лауреати на Голямата награда, едни изключително талантливи млади хора – полският клавирен квартет АКМЕ. Имаме участие на атрактивния Yotzov Clarinet Sextet, който очарова публиката с виртуозните си изпълнения. Основател и лидер на състава е изтъкнатия кларинетист Бобо Йоцов.  Почитателите на класическата музика имаха удоволствието да се насладят на още една знаменита цигуларка – Йоанна Каменарска – концертмайтор на Хамбургския филхармоничен оркестър. Тя си партнира с изтъкнатата пианистка Ирина Георгиева, с която от години покорява в дует световните сцени.

  Йоцов секстет
  Йоцов секстет

А как ще завърши тази силна серия?
На 29 октомври, прочутият Светлин Русев, който е концерт майстор на Френското Национално радио ще свири като солист на оркестъра на Държавна опера – Пловдив, под диригентството на Диан Чобанов. Последният ни концерт на 31 октомври е на Василена Серафимова, която помним от миналогодишния и успешен концерт под диригентството на Йордан Камзалов, сега ще свири с талантливия френски джаз пианист Тома Енко. Двамата записаха самостоятелен албум за Дойче грамофон. Искам още веднъж да поканя всички пловдивски почитатели на класическата музика на прекрасните ни концерти, за да се докоснат до виртуозните изпълнения на най-добрите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име