За Палестина и света

0
414
Снимка: https://www.europarl.europa.eu/
flags of Israel and Palestine painted on cracked wall

Днес ви представям един материал на журналиста и политически анализатор от Гърция Исидорос Кардеринис, който го предоставя ексклузивно на europlovdiv.com Материалът е публикуван без редакторска намеса.

Регионът на Палестина от 7 октомври влезе в ужасна война. И, разбира се, там цветята изсъхнаха и слънцето се скри, защото настъпи мрак, и младежите не могат да пеят, и децата не могат да играят безгрижно по улиците, и белите гълъби на мира не летят в мрачното небе .

И кой е виновен за тази трагедия? Израелският народ ли е виновен? Палестинският народ ли е виновен? Ясно е, че не. И двата народа са невинни и добри. Израелците имат право да имат своя собствена държава, но също и палестинците, трябва да имат собствено парче земя с държавен статут. Но политиците, и най-вече от могъщата израелска страна, през всичките предходни години не предприеха необходимите правилни стъпки за разрешаване на този горещ проблем в региона на Близкия изток, което доведе до настоящата трагична ситуация.

И какви са тези стъпки? В продължение на 75 години– от 1948 г., когато е създадена държавата Израел – ООН е взела решение за създаване на независима палестинска държава и то не е изпълнено. По това време Израел окупира 52% от територията, определена като „историческа Палестина“, а в останалите 48% са определени границите за палестинската държава, която трябва да бъде създадена.

И, разбира се, хората по целия свят са невинни и добри. Хората във всяка страна в огромно мнозинство не искат война, не искат убийства, мъртви и престъпления. Те искат да живеят в мирна, красива и щастлива среда. Те искат мир. Те искат да се усмихват всеки ден и да мечтаят. Всички хора на този свят си поставят цели и се опитват да ги постигнат, като по този начин осмислят живота си. Те не искат тези цели да бъдат насилствено и внезапно прекъснати, както се случва, когато една страна потъне в гнева на война. Те не искат да тънат в този ужас месеци или дори години при никакви обстоятелства. Бащите и майките искат да видят как децата им напредват и да ги накарат да се гордеят. Те не искат да бъдат изпратени на война и убити по най-ужасния начин.

Но кой на тази планета води войните? Разбира се, огромните икономически сили, които доминират нашата планета и чрез войни насърчават своите интереси, цели и планове. Те буквално се хранят с войни и не се интересуват колко хиляди или дори милиони умират. Разбира се, някои политици, които определят, насърчават и се опитват да реализират крайни националистически и завоевателни стремежи, също имат роля във войните.

И днес виждаме, че човечеството е потопено в лудостта на войната. Човечеството днес преминава през най-критичната фаза от своята история, тъй като е буквално една стъпка преди Третата световна война, чиито опустошителни резултати за човешката цивилизация много от нас няма да доживеят да видят. И както е казал Алберт Айнщайн „Ако има трета световна война, четвъртата ще стане с палки“.

Така или иначе жертвите са хората. Те плащат за войната с кръвта си. В миналото е имало народи, които са били подмамени от техните политици чрез безмилостна пропаганда, промиване на мозъци и насаждане на страх по този пагубен и трагичен път. Типичен е примерът с германския народ, който стана жертва на нацизма и гьобелсовата пропаганда и така се превърна в лост за изтребление на други народи.

И, разбира се, душата и сърцето на всеки добър и състрадателен човек са разбити от трагичните събития, случващи се днес в Близкия изток, но също и в Украйна и другаде. Всеки добър човек не може да не плаче пред ужасната гледка на хора с отсечени глави, ръце и крака. Няма как да не плаче пред образа на обезобразени и потънали в кръв деца. Той не може да не плаче с керваните от бежанци, напускащи любимата им земя с бомби, висящи над главите им. Той не може да не пролее сълзи за всеки изгубен човек, независимо дали е въоръжен или цивилен, дали е палестинец, дали е израелец, дали е руснак, дали е украинец или от друга националност. В крайна сметка, всички хора, биологично сме еднакви, излезли сме от една и съща утроба и имаме една и съща съдба.

Всички хора, и преди всичко онези, които са на ключови позиции в политическата власт, и искам да вярвам, че има и здрави политици и политици, които имат някакъв политически висота, трябва да се борим, за да спрем безмилостните убийствени войни, за да избегнем катастрофалната Трета световна война и да роди нов демократичен свят, който ще се основава на сътрудничество, взаимно уважение и мирно съвместно съществуване на всички държави и народи на планетата.

Палестина 2023 година

Регион  потопен в отвратителна война

Без радост, без цветя, без слънце на всяка зора

Напоени с горчиви сълзи и кръв обилна

Без любовни песни, без безгрижни деца.

 

Навсякъде ужасно разпръснати трупове

Без глава,  без тяло,  без крака,  без ръце

Повредени къщи в разрушени градове

И в небето гълъбите няма никъде.

 

Кервани от бежанци без ясна дестинация

С бомби летящи в въздух меланхоличния

Плашени напускат любимата си родина

И на пръта знамето, разкъсано и окървавено.

 

В дифузна кал мечти заровени

И сърца разбити на хиляди парчета като очила

От неописуема болка лицата разкъсани

И наоколо с проклетите си коне е Смъртта.

 

Жертви в този свят жалък и несправедлив

Те винаги са хора невинни и добри

Които излъчват красива миризма от душата си

Или са палестинци, или израелци.

 

О, Палестина, душата ни е пълна с горчивина

За тази ужасна трагедия и голяма дивотия

Нашата планета тъне в гъста тъмнина

И в очите ни гняв и тъга.

Автобиография:Исидорос Кардеринис е роден в Атина през 1967 г. Той е журналист, писател и поет. Учил е икономика и е завършил следдипломна квалификация по икономика на туризма. Негови статии са публикувани във вестници, списания и уебсайтове по целия свят. Негови стихове са превеждани на английски, френски и испански и са публикувани в поетични антологии, литературни списания и рубрики за литературни вестници. Издал е осем книги с поезия и три романа в Гърция. Негови книги са преведени и издадени в САЩ, Великобритания, Италия и Испания.

Социална медия:

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

Linkedin: ISIDOROS KARDERINIS

Gettr: ISIDOROS KARDERINIS

Предишна СтатияОще интересни изложби през ноември
Следваща СтатияПредстоят интересни изложби в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име