Семинар на тема „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“

0
761

Сред атмосферата на творби от български класически автори музейна галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив за пореден път предоставя своите пространства за значим културен форум – семинар на тема „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“. В него се включиха изтъкнати български журналисти и учени. Целта на форума е да постави основата на дългосрочно сътрудничество между академичната общност и медиите за проверка на факти с цел успешно противопоставяне на дезинформацията и фалшивите новини. Акцентът бе върху актуални теми, свързани с етиката в журналистиката и науката, както и работата с научни бази данни. По време на семинара участниците изготвят съвместни проверки на факти по избрана от тях актуална тема, които ще бъдат публикувани.

Събитието е част от проект „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който стартира през октомври 2021 г. и се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Организациите, които работят заедно по него, са: Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ – България); Norsensus Mediaforum, Норвегия; Тракийският университет; Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ); Асоциация за кариерно развитие и обучение (АКРО).

Лектори на форума: Мария Черешева (журналистика и част от екипа на АЕЖ – България); Георги Марчев (от платформата за проверка на фактите Factcheck.bg); доц. д-р Весела Казашка (Център по растителна системна биология и биотехнология, ЦРСББ),  проф. д-р Илия Цачев, Ветеринарномедицински факултет, Тракийски университет и Стоянка Пастърмова, Стопански факултет, Тракийски университет.

Организаторите АЕЖ – България и Асоциацията за кариерно развитие и обучение са убедени, че актуалността на проблема за дезинформацията е световен и познаването на механизмите за проверка на фактите е от решаващо значение за обективната журналистика в борбата срещу негативните и пагубни явления в обществата.

Предишна СтатияИзложби през май
Следваща СтатияПредставяме изложбата „Утвърдени художници от ХХ век до днес“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име