Арт булевард

0
1630
Пътуване по света. Изкуство от Германия: Произведения от колекцията на IFA от 1949 г. до днес, Изложбена зала 2019 и галерия Капана, Пловдив; фотограф: Росина Пенчева / студио ПУНКТ ——- Travelling the World. Artworks from the IFA Collection, 1949 to the Present, 2019 Exhibition Hall and Kapana Gallery; photographer: Rosina Pencheva / studio PUNKT

Поредната женствена и чувствена изложба на Лили Кючукова ще бъде открита тази вечер – 15 октомври, от 18:00 ч. в галерия „Arsenal of Art“ в кв. Капана в Пловдив.
Заглавието на колекцията „ Жената интимно“ говори достатъчно за сюжетите в картините на Лили Кючукова, които са изцяло посветени на финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания. Един женски мир изпълнен с елегантност, деликатност, загадъчност на формите, поетичност в образите, меланхолична красота, финес, мечтания и блянове.
Творби на Лили Кючукова са собственост на ГХГ София, ГХГ Пловдив, частни колекции в страната и чужбина – Франция, Холандия, Америка, Италия, Германия, Швейцария, Австралия, Австрия.

На 15 октомври в галерия „Резонанс“ ще бъде открита и изложбата „Намерени фрагменти от града“ на Марико Хори /Япония/. Марико Хори се опитва да намери възможности да пресъздаде определена атмосфера, „усещане за съществуване“ отвъд концептуалното значение. Тя се стреми качествено да сподели чувствата. Независимо от факта, че е учила архитектура, Марико престава да харесва чертаенето на съвременни архитектурни планове от момента, когато е по-привлечена от естетическите аспекти на старините. Тя се чувства неспособна да пресъздаде това чувство на устойчивост, стабилност и трайно съществуване, което носят старите неща. Освен това ѝ се струва, че съвременните общества строят  прекалено много сгради, които в крайна сметка са излишни. Марико Хори вярва, че една от следващите стъпки за архитектурата е да се опита да създаде алтернативни пространства без постройки. Този нов тип архитектура би могъл да бъде „атмосфера“ сам по себе си. В своята практика тя експериментира с различни материали като видими обекти/предмети с особен вид аура, въздух, мирис, звуци, светлини, прах/ чрез въображението си , за да намери нов възможен опит, който да е творчески, фантазен и в същото време реален.

Валери Ценов ще открие своята шеста самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ на 16 октомври. В нея той ще покаже най-новите си платна, обединени в няколко тематични цикъла. В експозицията Валери Ценов е включил тридесетина картини, които се характеризират с голяма амплитуда на форматите, от миниатюра до големи платна. Цветна, духовна и естетически издържана, изложбата дава възможност на публиката да се потопи в приказния свят на художника, а защо не и да притежава част от него.

На 16 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ ще бъде открита изложба, която ще представи художници от Швейцария и България, участници в симпозиум във Вангенрийд. Българските творци са гостували на колегите си в швейцарския град в периода  от 01 до 10 август за участие в симпозиума „Изкуство и диалог“. Художниците Михаела Иванова, Цвятко Сиромашки, Николай Томов; музикантите Едит Унджиян и Георги Зайков, от Пловдив и Лиса Хутер – Шван, Хайди Бирхер, Курт Бауман, Михаел Блуме, Маркус Фричи, Хригу Барметлер и Рето Берчи от Швейцария създават творби, които вече са били представени в Кунст – Хоф, Вангенрийд през август. Сега пловдивската публика ще има възможност също да види работите на представителите на българската и швейцарската живописни школи. Ето какво споделя една от участничките в симпозиума, художничката Михаела Иванова “ В Швейцария бяхме посрещнати изключително топло и искаме да се отблагодарим на колегите, които проявяват голям интерес към нашия град. Освен това, всички те са интересни художници с богата култура и творчески опит“.

От 16 октомври в залите на „Бялата къща“ ще може да видите поредната изложба от проекта „Път на младите II” – Борислав Димитров и Емилия Бояджиева – живопис, Поля Добрева – живопис и графика, Манол Дончев – фотография, Антониа Иванова – скулптура, Ема Ефтимова – тъкан. Разнообразни са темите в платната на Борислав Димитров – от носталгия по миналото до опита да се изрази щастието.
Емилия Бояджиева търси сюжетите за картините си във фолклора и етнографията.
Муза в творчеството на Поля Добрева е самият живот. В поредицата си „Възход“ тя разкрива цената, която плащаме за успеха, поставя въпроса за „стремежите“, налагани ни от обществото и нашите собствени. Манол Дончев е научил добре един от основните уроци във фотографията – да улавя моменти, а не само обекти. В изложбата негов герой е океанът. Антониа Иванова изследва сложния образ на жената, нейната нежност и вътрешна сила. Ема Ефтимова претворява красотата на пауновите очи и петна в тъкани. Авторката представя и своя прочит на традиционните елементи на чипровските килими.

На 17 октомври, в 18ч., галерия „Дяков“ ще представи Милена Мишева в една, специално създадена за тази изложба колекция от творби, рисувани и селектирани през последните две години. Милена Мишева е художник, който не досажда с медийно    присъствие. Уж тихо и кротко, но всъщност с твърдост и постоянство създава своите неща такива, каквито смята, че й отиват. Автор е на редица самостоятелни изложби и участия- у нас и в чужбина. Не прави често изложби, работи бавно и твърде прецизно, с висока лична взискателност към това, което ще покаже извън ателието.

Пловдивски художници жънат успехи не само у нас, но и в чужбина. При огромен успех премина изложбата живопис и скулптура на българските творци Васил Стоев и Бойко Митков – Бойо, които гостуваха на централната градска “Галерия 22” в Копенхаген. Българските почитатели на творчеството на Васил Стоев ще имат възможност да се докоснат до него, ако посетят софийската галерия „Стил II“, където на 16 октомври ще бъде открита негова живописна изложба.

Художникът Илиян Колев участва с картина в Есенния салон (Salon d’Automne ) в Париж 2019 с картината „Конструкция V „. Творбата е избрана от престижно жури между повече от седемстотин автора от цял свят. От основаването си през 1903г. Есенният салон показва значими творци на световното изкуство . Арт събитието се проведе от 10 до 13 октомври на булевард „Шанз-Елизе“ във френската столица.

Пътуваща немска изложба “Пътуващ музей” беше отрита в Пловдив.  Колекцият, ккоято е разположена в пространствата на галерия “Капана” и изложбена зала “2019” включва близо 320 произведения, между които абстрактна живопис на Герхард Рихтер от 90-те години, картини на Зигмар Полке, рисунки на Йозеф Бойс от 50-те години, обекти и инсталации на видни представители от движението Флуксус, като Волф Фостел и Дитер Рот, ранни фотографии на Волфганг Тилманс и Андреас Гурски, скулптури, картини, фотографии и обекти на най-изявените жени-художнички от последни 60 години като Иза Генцкен, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Магдалена Йетелова, фотографии, които разкриват малко познати страни на идеологическата реалност в двете Германии по време на Студената война от Арно Фишер, Барбара Клем, Зибиле Бергеман, Улрих Вюст, Андре Гелпке, школата на Бернд и Хила Бехер.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име