Борислав Лалев: За да бъде успешно едно събитие, трябва да е добре организирано и да има собствено финансиране (интервю)

0
1458

Кинофестивалите, на които могат да се видят освен комерсиално и алтернативно кино в града под тепетата са София филм фест в Пловдив и Киномания. Още от 2004 година те са неразривно свързани с културния живот на града. През последните години, през летните месеци, пловдивчани имат удоволствието да видят най-стойностното от световното и европейско кино и по време на Филмовите нощи във Филипополис, които се провеждат на едно от най-романтичните места –Лятно кино Орфей.

Виновник всичко това да се случва е организаторът Борислав Лалев, който през годините се грижи в града ни да пристигат най-качествените филми от цял свят. Разговаряме с него за предизвикателствата, за преодолените проблеми, за конкуренцията и за подадената ръка, които съпътстват реализирането на тези идеи.

София филм фест в Пловдив правя от 2004 година, т.е. от седмото му издание в България. От този момент се запалих, запознах с хората, които правят София Филм Фест и Киномания и продължих в Пловдив традицията на филмовите нощи. Така изданията вече станаха седемнадесет. Първото мое издание беше на Античния театър, а след това, на Лятно кино Орфей. Новото, което се случи при нас е арт киното „Лъки – Дом на киното“. Още когато Пловдив не беше анонсиран като Европейска столица на културата, знаехме, че градът ни има нужда от арт кино. Защото от опита които имах, знаех, че много от филмите не получават екран. Дава се предимство на комерсиални заглавия, защото киносалоните, с изключение на нашия са комерсиални и съвсем разбираемо е те да дават предимство на  заглавия, от които се печелят повече пари. Но за сметка на това се изпускат много важни филми, които по една или друга причина не влизат в София филм фест или Киномания и зрителите не могат да ги видят. „Филмови нощи във Филипополис“ е  едно такова събитие, което обира  луфта, но то не е достатъчно, за да може през цялата година, почитателите на хубавото кино да гледат ценни и стойностни филми. За това решихме, че е крайно време в Пловдив да има такова кино. В София има изградена такава арт среда и ние решихме да изградим същата в Пловдив. Идеята за арт кино съществуваше доста години, а през миналата година узря и единственият шанс тя да се случи, беше да ни подкрепи Общината. Защото в противен случай сметките не излизаха. И, въпреки че, помощта е в размер на една десета от цялата инвестиция, все пак тя беше достатъчна, за да наклони везните и да изградим това място. Възобновени са фоайето, наета е много скъпа техника. Техниката, която се ползва в момента няма нищо общо с тази, която се ползваше до преди 3-4 години. Лентовите машини са подменени с дигитални, които са изключително скъпи и аз много се радвам, че Общината застана зад нас. Може би за подкрепата натежа това, че през годините съм доказал, че мога да правя стойностни неща. Хората, които са взимали решение знаеха за тези събития, за моите намерения и за начина, по който ги правя. Това може и да звучи нескромно, но вероятно също е изиграло някаква роля при определянето за подкрепа от Общината. За мен е важно, че нещата, за които кандидатствам, вече са утвърдени във времето. Те са със своето признание от публиката, посещавани са и са популярни. Изданието на София филм фест и Киномания са двете най-утвърдени кино събития в България, а от 2006-та година съм доказал, че са познати, посещавани и наистина значими събития и за Пловдив.

–          Най-важното е да имаш история, добър проект или да си подплатен със собствено финансиране, за да можеш да реализираш желанията си?

–          Всички тези неща са изключително важни. Не искам да казвам, че хората, които кандидатстват за първи път нямат никакви шансове. Напротив, аз съм сигурен, че оценителите виждат добри неща, които макар и все още без история, ще бъдат одобрени. Добрият проект и начина на организиране на събитията също е много важен. По отношение на собственото финансиране – винаги процентът на собствено финансиране е по-голям. Така е заложено, така и е редно. Помощта от Общината покрива част от разходите. Останалите разходи се покриват от билети и от спонсори. Съветът ми към хората, които кандидатстват е първо, да имат добър проект и събитията наистина да бъдат добре организирани, и второ, да намират собствено финансиране, дали чрез спонсори, дали чрез други възможности, но да не разчитат, че от парите на Общината те ще спечелят. Това не е редно.

–          А няма ли духовна страна на този въпрос, защото не винаги събитията в културната сфера носят печалба. Това означава ли, че те не трябва да се случват и не трябва да бъдат подкрепяни?

–          Не, в никакъв случай не означава това! Те трябва да бъдат подкрепяни, но честно казано не мога да погледна от гледната точка на моите колеги, които са в другите културни сфери. В областта на киното – филмите които показвам по фестивалите са некомерсиални заглавия. И затова е необходима подкрепата на Общината. Защото, приходите от билети по никакъв начин не могат да покрият разходите за организиране на събитията. Но в крайна сметка, когато един човек полага усилие, е нормално да има и някакъв финансов смисъл за него. А повярвай ми, първопричината да се занимавам с това е любовта ми към този тип филми и желанието ми да създам, да оставя нещо след мен в тази област. А след това са останалите неща. Ако първопричината е да печелиш пари от култура, то нищо няма да се получи. Традицията и  историята на тези събития ще бъде много кратка. В случая нещата са различни. Защото има много ситуации, когато правиш нещата за идеята. Без да търсиш печалба и изгода.

–          Какво могат да видят до края на Филмовите нощи пловдивчани и гостите на града?

–          Остана още една седмица до финала на Филмови нощи във Филипополис. Истината е , че Лятното кино е на едно страхотно, много красиво и зареждащо място. И в това е чарът. Заглавията, които подбираме са или филми, които са показвани малко на екран или премиерни заглавия.

Програмата на ФИЛМОВИ НОЩИ ВЪВ ФИЛИПОПОЛИС:

https://www.facebook.com/filmovi.noshti.filipopolis

Каня всички, които не са дошли още на Филмовите нощи, да дойдат и да се забавляват!

Цялото интервю с Борислав Лалев можете да чуете тук:

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име