Чарлз Буковски, Васил Дуев и „Всичко на масата“ в Пловдив

0
1379

Циничен, брутален, директен, безцеремонен, груб …или просто истински?

Не са много хората, които закичени с тези етикети биха се чувствали добре, нали? Вероятно са малцина и тези, които имат свободата  и силата да си позволят да живеят с тези клишета, без да им обръщат внимание.  Безспорно Чарлз Буковски е един от тях. Той се е превърнал в символ на хората, които се разминават с общоприетите норми в името на личната свобода и отстояване на собствените виждания за подредбата на света. Определенията за него варират от „социопат“, „алкохолик“,  „анархист“,  до „гениален писател“. За мен Буковски е символ на борбата с конформизма, с клишетата на обществото, с отричането на постулати и догми, които дори и днес ни изглеждат фалшиви.

Давам си сметка, че след това въведение едва ли много хора ще продължат да четат, но искам да ги успокоя, че тук няма да правя литературен анализ на творчеството на Буковски, което винаги се е възприемало и ще се възприема двуполюсно – от „осанна“, до „разпна го“.

С тези няколко въвеждащи редове бих искала да обърна внимание на един моноспектакъл, който със сигурност ще разчупи рамките на сивото ежедневие и ограниченията, в които волно или неволно сме се заклещили.

„Всичко на масата“ е моноспектакъл на един от най-харесваните от мен млади актьори – Васил Дуев. Той доказа, че може да бъде и изключително талантлив режисьор и драматург ( „Самотни персонажи“, „Пилето“, „Антихрист“).

Тази вечер, 07 февруари, Дуев гостува на сцената на Драматичен театър Пловдив с номинирания за „Икар“ в категория „водеща мъжка роля“ спектакъл. Признавам, че съм пристрастна към работата на Васил Дуев, защото бях истински впечатлена от първия миг, в който го гледах на сцената. Това се случи точно преди две години години и буквално бях сразена от неговото актьорско изпълнение в „Антихрист“ по Емилиян Станев. И, въпреки че некомерсиалният спектакъл на младата Анастасия Събева не оцеля повече от един сезон, играта на Дуев ме остави с незабравими емоции.

Но, сега става дума за коренно различна история, разказана с диаметрално противоположни изразни средства, но близки послания – да бъдем истински, независимо какво ще ни коства това, защото Бог ни е създал именно такива и само това има значение.

Щастлива съм, че Васил Дуев е номиниран за ролята на Хенри Чинаски в моноспектакъла „Всичко на масата“ по едноименното произведение на Чарлз Буковски и му пожелавам успех. Спектакълат разказва история, в която с неповторимия си циничен и вулгарен стил, но с огромен арсенал от послания, Буковски описва детството и юношеството на Хенри Чинаски. Героят черпи от емоциите и светоусещането на своя създател. Млад и невписващ се в общоприетите норми на поведението, Чинаски съзнателно скандализира и отблъсква всички от себе си. Белезите от тежкото детство, деспотичен и нелюбящ баща, липсата на приятели, любов и разбиране, алкохолът и силната жажда за физическо надмощие, изграждат в очите на обществото едно истинско „чудовище“. Но дали този човек, закичен с етикетите „асоциален“, „брутален“, „безчувствен“, „жесток“, е наистина такъв? И дали именно тези негови проявления  няма да ни накарат да се замислим за лицемерието, компромисите и обезсмислянето на света, в който живеем?

Хенри Чинаски е ироничен, циничен, груб, нетрадиционен, без приятели, без любима. Той не е обичан от никого и не обича никого. Не се сприятелява истински, бие се и отбягва да общува с хората, освен ако не е, за да се напие или да се издевателства върху тях. Но, въпреки всичко това, Хенри има една мечта и тя е да пише. Да изрази напиращите в него мисли и чувства чрез словото, да разкъса оковите на стандартите, в които се налага да живее и да прескочи оградата на своя мизерен живот. А дали това ще се случи?

Не мисля, че отговорите на тези въпроси са толкова прости, но всеки от нас би могъл да намери своя, ако отдели час и половина от времето си, за да гледа моноспектакъла на Васил Дуев „Всичко на масата“. Аз ще го направя и ще се радвам да съм провокирала и вашия интерес.

Сигурна съм, че ще отида да гледам този моноспектакъл и то не заради това, че Васко е номиниран за „Икар“. А напротив, именно защото той е сред малкото истински млади творци, които правят нещата така, както ги разбират, втурват се в рисковани начинания, за да търсят своята истина, макар че със сигурност знаят колко е висока цената за това. И, въпреки това не се отказват. Прекланям се пред тази смелост и изпращам искрените си адмирации, защото само смелите, ще успеят да променят света!

На добър час, Васко!

Ограничено количество билети за представлението на 07 февруари все още могат да се намерят на касата на Драматичен театър Пловдив, не пропускайте този шанс!

„Всичко на масата“ по Чарлз Буковски

моноспектакъл на ВАСИЛ ДУЕВ
сценична адаптация и постановка: Ана Батева
композитор: Стефан Здравески

Спектакълат е носител на следните награди и номинации:

НОМИНАЦИЯ „ИКАР 2017“ категория ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ за Васил Дуев в ролята на ХЕНРИ ЧИНАСКИ
Награда за най-добър спектакъл на „BALKAN THEATRE TIRANA FEST“ в Албания
Награда за сценичен експеримент и иновация на Интернационалния фестивал „АКТЬОРЪТ НА ЕВРОПА“ в Ресен, Македония
Награда за най-добър спектакъл на Интернационалния фестивал на монодрамата „MONOACT“ в Печ, Косово
Премиера на Интернационалния фестивал на монодрамата 2016 в Битоля, Македония

През 2017-та спектакълът е поканен на още пет фестивала в Русия, Монголия, Македония, Турция и Сърбия.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име