Ивайло Михайлов с брилянтно превъплъщение в ролята на Каварадоси (видео)

0
2115

Пловдивската публика имаше възможност да се докосне до едно от най-красивите произведения на Джакомо Пучини – операта „Тоска“.Силната музикална драма, наситена с дълбока емоционалност и страст, разкри ярки музикални образи и техническо съвършенство. Романтичната история, изпълнена с бурни любовни и политически страсти, е сред най-прославените произведения на италианския оперен композитор.

Изпепеляващата любов на Флория Тоска и Марио Каварадоси се развива на фона на драматични исторически събития. Красивата и горда примадона Тоска е обсебена от любов и ревност. Марио е свободолюбив италиански художник, влюбен в изкуството и прехласнат пред красотата на жената. Началникът на полицията барон Скарпия е въплъщение на безкрупулната и деспотична власт.

Драматичната и завладяваща история на Тоска и нейната саможертвена любов към Каварадоси беше изпълнена блестящо от солистите на Държавна опера Пловдив Ивайло Михайлов, Таня Иванова, Михаил Пулиев, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников и Райко Пантелеев, под диригентсвото на маестро Диан Чобанов. Постановката на операта е дело на швейцарския режисьор Рето Никлер, а декорът – на холандския художник Карел Спанхак. Интересно бе режисьорското решение да промени историческото време, в което се развива действието – Италия в 30-те години на миналия век, по времето на Мусолини. Пестеливата сценография и използването на мултимедия способстваха за пълното съсредоточаване в красотата на класическата музика и силното въздействие на изпълнението на пловдивските оперни певци.

Брилянтното изпълнение на Ивайло Михайлов на знаменитата ария „Recondita armonia“ от началото на първо действие насити въздуха с огромна емоция. Изключителната тенорова партия, която разкрива образа на художника Каварадоси, бе изпълнена с покоряваща нежност и чувственост. Михайлов ни разкри и красотата на мелодията и поетичните послания на текста.

Таня Иванова изпълни една покоряваща със своята страст, чувственост, ревност и отдаденост Тоска, която е способна на саможертва, в името на любовта. В арията-молитва „Vissi d’arte“ тя изля дълбоките чувства на една измъчена душа.

Михаил Пулиев също изгради сложен и своеобразен образ на жестокия барон Скарпия, който не жали средства и приоми, за да постигне целите си.http://www.youtube.com/watch?v=D6_qJCGoM30

Но най-запомнящо се бе изпълнението на изключително красивата ария на Каравадоси „E lucevan le stelle“, която Ивайло Михайлов насити с истинска страст и великолепни музикални нюанси.

Публиката се докосна до красивата и драматична история за любовта, омразата, борбата с насилието и победата на саможертвата, и дълго аплодира изпълненията на великолепните артисти от Държавна опера Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име