Денят на будителите вдъхнови няколко забележителни изложби

0
1866

Навръх Деня на народните будители Веско Велев изненада пловдивските си почитатели с прекрасна изложба, аранжирана на нетрадиционно място.

Веско Велев
Веско Велев

Пространството на градински център „Зелена линия“ се оказа изключително подходящо за картините, пластичните пана и рисунки. Велев представи последните си творби в една естествена, природна среда. Самият той е човек, който обича природата, земята и черпи материал, вдъхновение и мощ от стари предмети, като им придава вид на икони и картини. Зад абстрактните форми се крият древни символи и ритуали, ангелски образи или еротични женски тела. Въображението на художника препуска на крилата на фантазията, за да даде воля на творчеството и духа.

Един от главните „виновници“ да се случи тази прекрасна изложба е и близкият приятел на Веско, галеристът от карловската галерия А1 Димитър Христов. За да се порадват на изкуството на Велев в градинския център дойдоха много ценители и приятели. Сред тях бяха художниците Станимир Видев, Лили Кичукова, Димитър Добрев, Даниела Русева, а Константин Отонов откри изложбата. От цялото си сърце пожелавам на добър час на изложбата на Веско Велев и на новото арт пространство, изградено в градински център „Зелена линия“.

Градската художествена галерия е домакин на съвместната изложба на Димитър Воденичаров – акварел и Васил Маргаритов – скулптура. 14962740_1775973722644390_8262982766064282942_nПространството на галерията сякаш е обсебено от пластичните форми от стомана и месинг на Маргаритов и облагородено от нежните и ефирни акварели на Воденичаров. На пръв поглед несъвместими по сила и заряд, двата вида изкуство си кореспондират и взаимно се допълват. Блестяща изложба, представяща безкомпромисно майсторство.

В галерия „Signa“ беше открита изложба с мозайки „Гласът на камъка“ на Владимир и Дамян Дамянови. Съвместната изложба на баща и син Дамянови представя изумителни композиции от каменни късчета, които създават не само естетическа наслада на сетивата, но и въздействат на физическо и ментално ниво с посланията си, изтръгнати от сърцевината на материалите – рожби на природните стихии. Майсторската изработка на мозаечните пана буди истинско възхищение и респект.

Проф. Иван Газдов представи своите графични творби в галерия „Възраждане“. Експозицията е издържана изцяло в неговия запазен стил, наречен „ графикатура “, който респектира с взаимодействията между черните изображения върху белият лист, който освен, че участва като фон, придава на фигурите допълнителна форма.

Галерия „Резонанс“ представи първата част на новия си проект „100 гледни точки към Пловдив“. Проектът обхваща 100 обекта от Пловдив, които са впечатлили 100 артиста, а те са ги представили по свой уникален начин. Всеки артист има пълната свобода да борави с различни изразни средства, съобразно своите предпочитания и критерии, като по този начин се представя максимално широк спектър на изкуството във всичките му форми.

Предишна Статия100 на 100 от Пловдив в Пазарджик
Следваща СтатияМлади таланти ще зарадват почитателите си с концерт
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име