Есенна разходка из пловдивските галерии

0
353

Галерия U P.A.R.K представя една впечатляваща изложба на проф. Десислава Минчева. Под надслов „Вода и светлина II“, майсторката на четката споделя със зрителите своите впечатления от пътуванията си до Китай. Мистични и завладяващи пейзажи, в които светлината и тъмнината са в своеобразен синхрон, за да завладеят сетивата и да разпалят въображението ни. Творбите носят духовни послания, романтика и любов.

Илиана Манукова зарадва своите почитатели с изложбата си „Символи“, която беше открита в галерия „Мария Луиза“. „Живописта е странно място, тук се срещат дух и материя и срещата им е свиреп сблъсък или нежна прегръдка. Как да отговоря на извечния въпрос кое е първично, когато поривът на духа ражда материален резултат, който от своя страна събужда чувства, преживявания? Картината винаги е обект и субект едновременно, тя е процесът на визуализация на емоциите. Този процес съществува преди и след мен – след ателието, след изложбата…“, споделя Илиана Манукова.

Иван Шишков отбеляза своята юбилейна 70-та годишнина с изложба в галерия „Червеното пони“. Творбите му са нови, създадени в пандемичната 2020-та година, и са обединени под името „Паркове на Марс“.

В галерия „Възраждане“ можете да видите живописната изложба „На шир и длъж“ на Яна Любенова.   „Новата изложба на Яна Любенова предлага на зрителя една деликатна и чувствителна живописна материя. Вече не се среща често този филигранен и поетичен живописен ракурс. Авторски пейзажи с привкус към изящно детайлиране, като един единствен субект е представен сякаш в средата на света. Сюжетно обективиране на образи и предмети, на пръв поглед не особено забележими, които авторката легитимира нежно, с рядък финес, върху платното. Поезията е загубила тук думите, за да се обоснове с рисунка и цвят“, споделя галеристът Краси Алексиева.   Яна Любенова е родена на 18.10.1989 г. в град Търговище. През 2012 г. завършва с отличен успех Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“ специалност „Пространствен дизайн“.  Получава стипендия за отличен успех и креативни решения в областта на графичния и пространствен дизайн.

Галерия „Дяков“ представя Станислав Вардев. Художникът е роден през 1970 в Бургас. Завършил е специалността „Изящни изкуства“ в Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък. По-късно завършва живопис във Велико Търново във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Творческите му търсения са концентрирана изключително в живописта. Участвал е в десетки, представителни за българското изкуство общи експозиции. Автор е на повече от 10 самостоятелни изложби в София, Бургас и Велико Търново, вече и в Пловдив в Галерия „Дяков“. Станислав Вардев е носител на редица престижни награди, каквато е Наградата на Община Велико Търново за живопис за 2001 година и Наградата за художник на 2006 на галерия „Бояджиев“ в Бургас. Негови творби са притежание на държавни, общински и частни колекции в нашата страна и на частни колекции в чужбина.

На 06 октомври в галерия „Дяков“ ще бъде открита живописната изложба на Милко Божков под надслов „Росица“.

Галерия „Артистика“ започва есенния сезон със самостоятелна изложба на живописеца Здравко Палазов. Авторът е добре познат на пловдивската публика, но сега се представя с една изцяло нова колекция картини. След дълго отсъствие от местната творческа сцена той обединява над 30 картини в изложбата, озаглавена „ЗАВРЪЩАНЕ“. За Здравко Палазов големият български художник академик Светлин Русев казва: „Има автори, които не се нуждаят от представяне. До такава степен е лично възприемането и внушението им, че всяка словесна намеса малко или много ще наруши автентичността на автора. Като пластическа стилистика живописта на Здравко Палазов съчетава древните традиции на Изтока, ренесансовата чистота на формата с едно модерно разбиране за строежа на композицията на нейния вътрешен живот, изразен и постигнат чрез външната форма. Това е изкуство, преминало през личната опитност, която времето е натрупало като въпроси и отговори за онзи път, по който всички минаваме, но не всички осъзнаваме като възможност, като част от изпитанията – утре да бъдем по-добри от днес. Известна истина е, че живописта е такава, какъвто е нейният автор. Живописта на Здраво Палазов е духовно красива, пластически обаятелна и нравствено съдържателна. Поучителна без да е назидателна – живопис, родена по законите на сърцето, живопис, която живее по законите на духа, изкуство със свое време и свое пространство във вселената на духа.“

Здравко Палазов завършва Художествена гимназия в гр.Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, специалност “Живопис“ при проф. Добри Добрев. Още след Академията участва във всички национални изложби в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и др. Не малък е броя и на самостоятелните му изложби в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, САЩ, Австрия и др. страни. Негови творби има в много частни колекции и художествени галерии. Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на авторите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Уилям Мередит, Ганчо Керечев, Иван Радоев, Дамян Дамянов, Любомир Левчев и др.

Известният художник Илия Желев отбелязва със самостоятелна изложба 60 години от рождението си, от които 33 е посветил на изкуството. Изложбата е съпътствана и от луксозен каталог „ICONS“, съдържащ най-новите творби на автора, който продължава да развива ярко индивидуалния си стил. Експозицията може да бъде разгледана до 6 октомври.

До края на месеца можете да видите и прекрасната изложба на сценографа Яна Костадинова в галерия „Аетерна“. Тя се представя със 17 картини в стил абстрактен експресионизъм, обединени със заглавието „Откъси от нищото“.

На 30 септември в същата галерия ще бъде открита изложбата на Михаела Каменова, която ще представи скулптури и картини озаглавени „БЕЗВРЕМИЕ“. Всички ценители ще имат възможност да се срещнат с авторката, която ще бъде в арт салона от 15 до 19 ч.

Безвремието е състояние, когато или няма време или ни се струва, че го няма, че е спряло. Цикълът творби, които представям са създадени на базата на емоционални състояния, душевни преживявания и чувства, отражения на действителността, пречупени през въображението. Скулптурите и картините в тази изложба, пресъздават различни ситуации, някои по-динамични, други създаващи чувство за инертност. От една страна, имат за цел да отразяват ежедневието ни, представено чрез човешката фигура, която е вглъбена, съзерцателна, питаща, мислеща, търсеща, от друга страна, дават усещане за измислена от съзнанието представа за нещо, преживяване, впечатление или случка, което в момента не е в обсега на сетивата.
Материалът използван за скулптурите, камък и метал, допринася за оформянето на тази въображаема реалност. Камъкът е използван почти необработен, реален, действителен, а металът е претворен в силно стилизирани човешки фигури. Картините са експресивни, в тях реалността отстъпва място на измислицата.

Дружество на пловдивските художници представя изложба на скулптора Цвятко
Сиромашки и водолаза – фотограф и писател Пламен Вукадинов в Пловдив в галерия
„Пловдив „, ул. Авксентий Велешки“ 20, бивш Младежки дом.

До края на месец септември можете да разгледате и кураторския проект на проф. д-р Галина Лардева, в който са представени девет самостоятелни изложби от Есенен салон на изкуствата, обединени от темата „Прагове и белези“.

БАЛАБАНОВА КЪЩА
СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ – живопис, обекти/ Дълбока зала
ЯВОРА ПЕТРОВА – живопис, рисунка/ Сводеста зала
ДИМИТЪР ХРИСТОВИЧ – живопис, видео/ Първи етаж
АНГЕЛ ГЕШЕВ – живопис/ Двор

КЪЩА ХИНДЛИЯН
ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА – фотография / Веранда
МИРОСЛАВ ЖИВКОВ – фотография/ Мааза
ВЕНЦИСЛАВ ШИШКОВ – графика / Двор

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
НОРА АМПОВА – живопис/ Зала
ДАНИЕЛ МИРЧЕВ-ДЪНА  – скулптура/ Двор

Предишна СтатияЗакриват с хепънинг 25-ото издание на „Сцена на кръстопът”
Следваща СтатияОктомврийски импресии
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име