Закриват с хепънинг 25-ото издание на „Сцена на кръстопът”

0
1142

Популярни български артисти се включват в спектакъла тази вечер в Драматичния театър от 19 часа

Силна група от любимите студенти на проф. Стефан Данаилов се събират днес – 21 септември, в Пловдив за специалното закриване на фестивала „Сцена на кръстопът” в 19 часа в Голямата зала на Драматичния театър.

Хепънингът „Да живее фестивалът!” е специално създаден за „Сцената”, за да отпразнува заедно с публиката 25-годишнината на един от най-авторитетните театрални форуми в България и да сложи край на изданието му през 2021 г. Режисьор е Росица Обрешкова – племенницата и дясна ръка на Стефан Данаилов.

Публиката ще се потопи в неповторими истории, разказани от Силвия Лулчева, Евелин Костова и Стела Димитрова – любими студентки на Мастера.

„Силвия бе председател на комисията, която избра талантливите студенти, които спечелиха стипендията на името на Стефан Данаилов, връчвана от фестивала. Тази година също ще подкрепим и отличим млади хора от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Церемонията ще бъде на 9 декември – рождения ден на Мастера. Всички знаем, че той обичаше празниците, за да ги подарява на хората”, казва Росица Обрешкова. Изборът да бъдат подкрепяни талантите на Театралната академия не е случаен. От години „Сцена на кръстопът” е поле на изява на студентите там. Те гостуват със спектаклите си и радват публиката под тепетата. По традиция в Пловдив се случваше и предаването на щафетата на випуските, които Стефан Данаилов обучаваше в НАТФИЗ.

Затова и всички негови студенти са силно свързани с форума и са част от 25-годишната му история.

Поканили сме Николай Ишков, един от основателите на фестивала. Очакваме го, въпреки че неговите близначки имат рожден ден днес. Своята история ще разкаже и Спас Гърневски – още един от „виновниците” да я има „Сцена на кръстопът”. А тя – историята му, е много интересна и свързана със срещите му с Ламбо”, разказва още Росица Обрешкова.

Своеобразен водещ и интервюиращ ще бъде журналистът Георги Тошев, който също е сред верните и близки сподвижници на фестивала. На сцената ще прозвучат песните на Добрин Досев, който от името на Пловдивския театър ще поздрави фестивала.  Специален гост на сцената ще бъде и Кръстю Кръстев, който вече е директор на фестивала и много сърцато и всеотдайно продължава да поддържа жив духа на Ламбо и на „Сцена на кръстопът”. Своите спомени за началото ще разкаже инж. Димитър Георгиев, главният спонсор на фестивала, който от самото начало подкрепи смелата идея на проф. Стефан Данаилов Пловдив да има свое мащабно театрално събитие с участието на български и чужди трупи. Всички те са част от онези приятели за дълъг път, които с магнетизма си и любовта към града под тепетата Мастера привлече за каузата „Сцена на кръстопът”.

Публиката ще се наслади и на специално видео, дело на екипа на БНТ-Пловдив – интервю със Стефан Данаилов по повод 20-годишнината на фестивала. То е съхранило историята на Мастера за връзката му с Пловдив от неговите студентски години и идването му като актьор в театъра под тепетата, през годините на провеждането на фестивала.

„Разбира се, ще завършим с това, което фестивалът създаде тази година – продукцията в стил „Ритъм  и блус” от уъркшопа, воден от проф. Асен Аврамов. Обещаваме – ще бъде ударно”.

Хепънингът е с безплатен вход, но за да могат да влязат, зрителите трябва да си вземат от касите на театъра покани. Те са ограничен брой, заради въведените от здравните власти мерки – 50 процента заетост на местата в залите на закрито.

„Заповядайте на празника ни, ще бъде смешно, затрогващо, носталгично и изпълнено с много надежди да бъдещето на „Сцена на кръстопът”, канят организаторите.

25-ото издание на „Сцена на кръстопът” е част от Културния календар на Пловдив и се случва с финансовата подкрепа на Община Пловдив, Министерство на културата и меценатското семейство начело с главния спонсор „Роза Импекс”.

Предишна Статия„Отчаяни съпрузи“ превзеха Пловдив
Следваща СтатияЕсенна разходка из пловдивските галерии
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име