Есенните арт салони в Града под тепетата отвориха врати /снимки/

0
1744

Есенните арт салони в Града под тепетата отвориха врати. Изложби, концерти, театрални постановки и арт пърформанси се случват на десетки места из града. Къщите в Стария град се превърнаха в  пъстър калейдоскоп, приютил различни изложби. 

Балабанова къща отново отвори врати за творчеството на участниците в тазгодишните Национални есенни изложби Пловдив 2016. Настоящото издание се провежда под мотото „Огледало“. „Огледало“ като символна на изкуството, което по традиция приемаме като отражение на живота. Девет млади творци са представили своите изключително интересни виждания за света и неговото отражение. В Балабанова къща са подредени прекрасните живописни платна и рисунки на Милена Цочкова и ефектните фотографики и рисунки на Андрей Градечлиев, а живописните платна на Яна Стойчева украсяват стените в двора. Най-ефектни и атрактивни са колажите на Ясен Панов, които ни пренасят в един свят на чудесата. В къща „Хиндлиян“ са експонирани рисунките и триизмерните обекти на Стела Василева и фотографски отпечатъци на Иван Кюранов, а изключително атрактивните скулптури на  Евелина Петкова се вписват прекрасно в двора.  В къща „Мексиканско изкуство“ свои творби представят Милена Бочукова (скулптура) и Деян Янев (живопис).

Китният двор на къщата на Начо Културата се преобрази от пейзажите на Василка Монева, които сякаш разказват приказни истории. Заредени с изключителен артистизъм и впечатляващ колорит, картините пренесоха духа на Русе на върха на едно от пловдивските тепетата. Терасите и оградите от ковано желязо и покривите на старите къщи служат за фон на интериорните натюрморти, които са запазена марка на Монева. Сюжетите са артистични, изпъстрени с вази, цветя, плодове във фруктиери, птици и пердета, разпилени от вятъра. Сдържаните и  плътни гами, фино очертаващите всеки предмет контури, внасят известна условност, но и невероятна изисканост на предметите от ателието на художничката. Цветовете в платната й сякаш флиртуват и се допълват, вариращи от ярки колоритни петна до почти монохромни съчетания. Изложбата е подредена в галерия Червеното пони“.

Един от най-атрактивните български живописци Петър Мичев – Педро е подредил стилна изложба в галерия „Дяков“. Картините на Мичев са изключително естетски, а стилът му е изискан и впечатляващ.  В картините на Мичев неизменно присъства жената, която е и мадона, и майка, и приятелка, и любовница.

В Залата на Дружеството на пловдивските художници беше открит 9-ти симпозиум Арт колаж Пловдив 2016. Кураторът на проекта Маргарита Джарова е поканила за участие Албена Михайлова, Никола Певичаров, Александър Филев, Борис Богданов, Иван Чакъров, Цветана Димитрова, Яна Василева, Славчо Славчев, Ирена Иванова, Нели Гочева, Иво Бистрички, Мартина Караиванова. Тази година нивото на показаните творби е изключително високо и изложбата заслужава да бъде видяна.

В галерия „А+“ беше открита изключително интересната изложба с градски пейзажи „100 на 100 в Капана“. В нея участват Кирил Иванов, Румен Манолов и Михаил Анастасов, а куратор на изложбата е Костадин Отонов.

Предишна СтатияАктивният културен сезон в Пловдив започва
Следваща Статия„Възвишение“ се завърна за 20-то издание на „Сцена на кръстопът“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име