И столицата се опита да догони „Капана“ (галерия)

0
1927
Улица „Самуил”

Вече не само Пловдив си има арт фест „Капана“. За да не останат по-назад, столичани организираха през уикенда празник на изкуствата под надслов „Европа в една софийска улица“.

Улица „Самуил” в зоната между „Денкоглу” и „Солунска“, се превърна в зона, разрешена единствено и само за изкуство. Арт-пространството, макар че далеч отстъпваше на „Капана“ по размери и удобства, бе наситено с много и разнообразни събития през целия съботен ден. Улицата беше „декорирана“ със скулптурните творби и пана на Мартин Табаков,  млад и талантлив творец, син на Емил Табаков.

Големият български диригент и композитор също участва в събитието с лекция за музиката на Димитър Ненов. В къщата – музей „Борис Христов“, където се проведоха част от инициативите на феста,  беше излъчен и запис на Концерт за пиано на Димитър Ненов, в изпълнение на Иво Върбанов и Шотландски кралски национален оркестър, под диригентството на Емил Табаков. Теодосий Спасов (кавал и вокал), Християн Цвятков (китара) и Генадий Рашков (ударни)

развълнуваха гостите с прекрасните си изпълнения от  концерта, който се състоя в двора на къщата – музей.

В музикалната програма, която се провеждаше и на улицата, и в залата на музея, участваха пианистката Полина Антонова, виолончелистите проф. Анатоли Кръстев и Атанас Кръстев, преподаватели и ученици от  City Music School, китаристите Димитър Тонев и Тодор Танков, Венера Динкова (пиано) и  група „Фройд“.

Галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст” и „Интро“ предложиха интересни изложби, а ученици от художественото училище рисуваха на улицата.

Лично аз бях впечатлена от изложбата на „Мислена линия“ на Милена Матева, която бе експонирана в галерия „Астри“. Милена Митева е сред тези български творци, които преди няколко десетилетия избират да реализират творческите си заложби отвъд граница. Художничката живее и твори повече от 20 години в Испания и там изкуството й се радва на огромен успех. За щастие сега тя е тук, за да покаже последните си произведения пред българска публика. Техниката, която използва Милена, макар да се води монотипия, всъщност специфичен вид живопис, а начинът по който се получават платната е уникален и не позволява те да бъдат копирани. Изключително много съжалявам, че качеството на снимките, с които онагледявам нейното участие не е много добро, но препоръчвам тази изложба на всеки, който има желание да види нещо ново, деликатно и силно въздействащо.

Галерия „Париж“ представя друг интересен творец – Петър Димов. Наивистичният стил на картините носи онази архаична фантазия, която бърка дълбоко в душите и ни връща назад във времето. Платната са шарени, пъстри и много топли.

В галерия „Контраст“ са изложени рисунките и графиките на интересния италиански творец Нунцио Биббо (1946 – 2014).

В галерия „Интро“ беше открита прекрасна графична изложба на проф. Иван Газдов, създател на един уникален графичен и естетически свят, наречен от самия него „Графикатура“.

Ще разкажа и за още една изключително интересна според мен изложба, която не мога да подмина,  макар че не участваше в хепънинга „Европа в една софийска улица“. Това е експозицията от творби на Лика Янко (1928 – 2001), подредена в галерия „Нюанс“. Янко е един от творците, които не се стесняват да представят индивидуалното си светоусещане и свободен творчески дух, независимо от конюнктурата на времето. Точно преди 50 години първата й самостоятелна изложба е свалена едва на седмия ден, под предлог, че художничката е показала три неодобрени от комисията картини, но всъщност творбите й са били смятани за проводник на западноевропейския авангард. Сега в столичната галерия са събрани прекрасни нейни картини, които са събрани от три различни колекции и могат да се нарекат представителна извадка от творчеството на Лика Янко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име