Изложби, носещи есенни багри и настроения

0
2714

Аристократичният дух на Русе, есенните багри на Тоскана и Желаните посоки на Петър Беляшки са сред атрактивните изложби, които зарадваха пловдивчани тези дни.

„Желани посоки“ е мотото на изложбата на един от българските художници, когото лично аз много харесвам. Изключително живописната и емоционална изложба на Петър Беляшки краси стените в двора на галерия „Червеното пони“. Абстрактните платна са елегантни и силно въздействащи. Творецът сякаш разпилява цветовете върху платното, а след това ги подрежда в търсене на своята емоционална посока. На места има загатнати фигури, които сякаш танцуват, а мелодията струи наоколо. И, както великолепно определи изложбата един от посетителите, в тези картини има много джаз.

Василка Монева подреди своята експозиция в пространството на U P.A.R.K. Русенката отново не е изневерила на запазения си живописен изказ, който носи артистизма и настроението на един от най-красивите български градове. Пейзажи, които надничат през балконите на  Малката Виена, хвърлят въдица в тихите вирчета около реката или отплуват с лодка към залеза. Натюрмортите сякаш разказват приказни истории с артистични сюжети, изпълнени с вази, цветя, плодове във фруктиери, птици и пердета, разпилени от вятъра. Сдържаните плътни гами и фините контури внасят известна условност, но и невероятна изисканост на предметите. Цветовете сякаш флиртуват и се допълват, вариращи от ярки колоритни петна до почти монохромни съчетания.

Друг титан на българската живопис – Милко Божков, представя в галерия „Дяков“ своята експозиция, събрала платна вдъхновени от пътуването му в Тоскана. Безкрайните простори и невероятно синьото небе, магично бялата ведра светлина на къщите и катедралите, и страстно червените покриви ще ви хипнотизират и очароват. Маестрото сякаш претворява свят, изграден от древна чистота и непорочност.

На 10 октомври, Геракси Гераксиев кани на откриването на самостоятелната си живописна изложба „Автопортрет на душата”. Откриването е от 18.00 часа в Бизнес хотел „Пловдив“.

Същата вечер галерия “Сигна“ ще представи съвместната авторска изложба „Вдъхновения” на Аглика Петрова и Евгений Петров. И двамата творци са добре известни на пловдивската публика, а всички творби в предстоящата изложба са нови и носят своето специално послание: „Колкото по-близо е нашата душа до природата, толкова по-лесно се вглеждаме в себе си, за да разберем смисъла на битието си”.

Илия Желев, който съвсем наскоро се завърна от Германия, където неговата изложба пожъна огромен успех, ще гостува на галерия „Аспект. Берлин, Хамбург и Хановер се възхитиха на творбите на Желев, а пловдивчани ще могат да споделят тази емоция с автора на 11 октомври от 18.00 часа.

На галерия „Боев“ в Пазарджик ще гостува Яна Костадинова, а откриването също ще бъде на 11 октомври от 18.30 часа.

Галерия „Резонанс“ ще събере 17 съвременни художници от Турция от различни генерации и различни жанрове – скулптора, живопис, фотография, за да ги представи пред публиката в България. Изложбата, която ще бъде открита на 12 октомври от 18.00 часа,  ще под кураторството от Зиятин Нуриев и Кемал Туфан.

 

Предишна СтатияИ столицата се опита да догони „Капана“ (галерия)
Следваща Статия„Когато жена ти…“ с Ники Станчев в Ракитово
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име