Ивайло Михайлов „Дебютирах в „Кармен“ още на 12 години“

0
1684

Летният оперен фестивал OPERA OPEN стартира очаквано със силен концерт, който събра на сцената на Античния театър български гласове от световна величина. Басът Орлин Атанасов, сочен за наследник на Николай Гяуров застана „рамо до рамо“ със солистът на Пловдивска опера – тенорът Ивайло Михайлов, който от няколко сезона жъне успехи по световните сцени. Само преди няколко дни Михайлов се завърна от Виена, където участваше в концерт в памет на Гена Димитрова, а в края на 2014 той изпълни главната роля в премиерата на „Черевички“ в операта в Каляри, която бе излъчена от RAI 5.

На 26 юни, почитателите на Ивайло Михайлов ще имат удоволствието да го видят в ролята на Дон Хосе в премиерата на „Кармен“ на Античния театър.

Часове след грандиозното откриване на тазгодишния фестивал OPERA OPEN, Ивайло Михайлов сподели емоциите си специално за читателите на europlovdiv.com.

 • Здравей, Ивайло, как се чувстваш след грандиозното началото на тазгодишния оперен фестивал?
 • Концертът беше великолепен! Изключително горд съм, че в него участва световният бас Орлин Анастасов, който беше първият българин, който спечели OPERALIA – конкурсът на Пласидо Доминго. Аз пях дует от „Дон Карлос“ с брат му Венцислав Анастасов с когото ни свързват не само партньорствата в „Ернани“ и „Макбет“, но и приятелство. Участваха още колегите Елена Чавдарова, Таня Иванова и тенорът Стоян Даскалов, а диригент на концерта беше Лучано ди Мартино. Много силно откриване на тазгодишното издание на OPERA OPEN, наследник на Вердиевия фестивал, чиито основател е маестро Борислав Иванов. Трябваше да пея и Ленски и Форесто в „Атила“, но нямах възможност да ги подготвя заради годишнината от смъртта на Гена Димитрова във Виена.
 • 9264_10203107602569331_7304582918858251976_n
 • Но ще участваш в други две оперни представления?
 • Да, в „Кармен“ и „Аида“.
 • Разкажи ни за първите си срещи с прекрасните произведения?
 • За „Кармен“ – Тази година ще навърша 42г., но дебютът ми в тази опера беше на сцената на бившия „Профсьюзен дом“ е през… 1985-та г., когато бях на 12 години. Като част от Хора на момчетата изпълнявахме Хор на войничета. Помня, че не бях заминал за турне с хора на покойната Стефка Благоева, защото бях със счупена ръка и ми се обадиха по спешност да подкрепя оределите редици на „малките войничета“. Операта ни плащаше по 6 лв. наспектакъл (за сравнение заплатата на родителите ми беше по 8 лв. на ден). После, вече като студент, десет години по-късно изпях във Варна второстепенните роли на Данкайро и Ремендадо, а след казармата – и мъжкия хор на турне в Испания с Плевенската опера. Така по естествен път,след като вече нямаше какво друго да изпея в „Кармен”, през 2013-та дебютирах в централната партия, а именно – Дон Жозе на сцената на Варненската опера, под диригентството на Борислав Иванов. И добре, че така стана, защото само година по-късно, на 24-ти май, на рождения ден на жена ми изпях премиерата в Колизеума в Порто, една модерна сграда за 4000 човека. Тази роля ми е много скъпа – беше първата роля, която научих в консерваторията и знам наизуст всички роли. Разбира се – помогна ми и това, че съм завършил пловдивската Френска гимназия. Щастлив съм, че най-после мога да я изпея и пред нашата публика! След премиерата на „Кармен“ в Пловдив, на 10 юли, ще имам концерт в Русе с Плевенската филхармония, на която съм вече редовен гост.

   

 • В Русе какво ще изпълниш?
 • С тенорите Любомир Дяковски (директор на Плевенската филхармония) и Константин Янков – концерт от 30-ина популярни оперни арии и канцонети, а после се връщам в Пловдив за „Аида“ в ролята на Радамес с диригент маестро Жан Ангелов и наесен – пак „Кармен“. Ще имам и майсторски клас с Калуди Калудов във Варна, че не сме пяли заедно от 2 години. След това имам участия в Палма де Майорка, Италия и Белгия, по покана на маестро Борислав Иванов, където ще пея главните роли в „Кармен“, „Травиата“, „Тоска“ и Мадам Бътерфлай“.

  Ивайло Михайлов с Васил Петров и Калуди Калудов
  Ивайло Михайлов с Васил Петров и Калуди Калудов
 • Много натоварена програма, но само преди няколко дни ти се завърна от Виена, където участваше в концерт в памет на Гена Димитрова. Как мина концертът там?
 • Да, на 11 юни 2015 г. отбелязахме 10 г. от кончината на световния сопран Гена Димитрова. Това стана в Българския културния център във Виена, по-известен като „Дом Витгенщайн“. Изпълнихме концертно операта „Набуко“ – една от най-силните партии на Гена Димитрова, наред с „Турандот“. Освен мен, солисти бяха Габриела Георгиева, Апостол Миленков, Петър Данаилов в ролята на Набуко и Алис Рат.
 • Имаше ли известни личности, които почетоха паметта на нашата оперна прима във Виена?
 • Имаше изключително много гости както от българската общност в Австрия, така и почитатели на оперното от цял свят, които бяха дошли да отдадат своята почит към творчеството на Гена Димитрова. Нейните изпълнения в десетки опери на Верди, Пучини, Маскано, Джордано остават в световното музикално наследство и продължават да вълнуват почитателите на оперното изкуство. Сред публиката бяха известният в оперните среди импресарио Владарски и представител на агенция „Зайтер“ от Виена.
 • Ще поканиш ли твоите почитатели на фестивала Opera Open?1922504_10206248734552357_6110573891847372162_n
 • Разбира се! Аз изключително много обичам и се вълнувам от пловдивската публика и за това всяко една изява пред нея за мен е истинска празник! Искам да ги поканя не само на премиерното представление на „Кармен“, под диригентството на маестро Диан Чобанов, което ще е на 26 юни и на превърналата се вече в емблема на фестивала „Аида“, под виртуозната палка на маестро Жан Ангелов, а и на всички останали представления от афиша на Opera Open. И нека не се притесняват от лошото време, защото всички концерти имат запазена резервна дата на Античния театър и няма да бъдат местени на закрити места.
Предишна СтатияДенят на лятното слънцестоене чества връзката между човека, земята и слънцето
Следваща СтатияONE DESIGN WEEK 2015 с рекордна посещаемост през първите три дни
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име