Ивайло Михайлов подготвя дебют като Рикардо в „Бал с маски“ на сцената в Сполето

0
1612
Орлин Горанов, Ивайло Михайлов и Калуди Калудов

Тенорът Ивайло Михайлов отбеляза рождения си ден на 22 август. По този повод той сподели за читателите на europlovdiv.com  новите творчески изяви, които предстоят пред него. Михайлов дава старт на новия оперен сезон с премиера в главната роля на Рикардо в операта „Бал с маски“ в италианския град Сполето.

Ето какво още разказа той:

  • Получих покана да пея в този прекрасен италианска град в операта на Джузепе Верди „Бал с маски“. Премиерата ще се състои в края на месец септември. Сполето ми стана много  близък и вторият  най-любим град след Пловдив, и аз с удоволствие се завръщам отново и отново на тази прекрасна сцена. Оперният спектакъл се реализира от един млад и много качествен състав.
    Чувствам се изключително добре във Вердиевия репертоар. Това е единадесетата ми главна роля в опера на Джузепе Верди. Той е парадигма в оперното пеене и не случайно и самите оперни гласове се делят на verdiano, puchiniano, rusiniano и т.н. Моят глас определено е verdiano.
  • Миналата година дебютирах на сцената в Сполето в ролята на Рудолфо в операта „Бохеми“. Но тази роля не е дебютна за мен, защото съм пял Рудолфо в Пловдивската опера по времето, когато директор беше Калуди Калудов, на когото дължа много. Той ми даде път в кариерата и без негова помощ и напътствия аз нямаше да стигна до там, до където съм се развил през последните години. Дори и днес се консултирам с маестро Калуди Калудов, а работата с него ми помогна много и при изграждането на ролята на Рудолфо, която по мнението на всички е перфектно изработена. Наскоро се завърнах от Япония, където в едни от най-големите зали представихме спектакъла „Бохеми“. За мен беше огромно удоволствие да пея с една от любимките на Клаудио Абадо – Кармела Ремиджо, която прави световна кариера. Тя е изключителен глас и много приятен партньор. За пореден път се убеждавам, че колкото е по-голям един артист, толкова е по-земен по характер. Това е изключително важно при представянето на всяка една роля, защото колкото отношенията с хората са по-естествени, толкова по-искрен си и на самата сцена, а публиката усеща тези неща. Надявам се с всичко научено до момента в България да започна да се представям във все по-големи театри в чужбина. Пиковият момент до сега в кариерата ми беше през миналата година в Каляри, където пях в операта „Черевички“ на Чайковски, под диригентството на маестро Донато Ренцети, асистент на Рикардо Мути. Този оперен спектакъл беше заснет и се излъчи по италианската телевизия RAI. Правя всичко по силите си да продължавам да поддържам това ниво.
Предишна СтатияКак принизихме Кудоглу до купчина тухли, Левски до футболен отбор, а Ботев до графит
Следваща СтатияВ Осиковица с „Оригиналите“ на Павел Койчев /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име