Изложба „Под повърхността“ и ретроспективен каталог „Недко Итинов – Магия в багри“ в галерия „Аспект“

0
515

С изложбата „Под повърхността“ пловдивчани ще отдадат своята почит към делото, творческият и житейски път на големия художник и прекрасен човек Недко Итинов, с когото се простихме твърде рано в началото на годината.

Изложбата е дело на двама млади творци, чиято съдба е неразривно свързана с живота на Недко – дъщеря му Ваня Итинова и племенницата му Натали Итинов.

За да запази паметта и да направи ретроспекция на творчеството на му, неговата съпруга Мариана Итинова подготви и издаде прекрасен каталог „ Недко Итинов – Магия в багри“, чието представяне ще съвпадне с откриване на изложбата „Под повърхността“.

Ето какво сподели специално за читателите на europlovdiv.com Мариана Итинова:

Лично моята мотивация, за да предприема стъпки по създаването на това цялостно представяне на творчеството на Недко Итинов са няколко. Още приживе той искаше да се направи подобен каталог и беше започнал да събира материали за него и просто беше въпрос на месеци това да стане факт. Именно това ме подтикна да не отлагам нещата и да действам. От друга страна, много от почитателите и ценителите на творчеството на Недко го познават от последните му години и неговите творчески изяви, и бях убедена, че за всички би било интересно да видят творческия му път и развитието му като творец от началото до последните дни. Вярвам, че сме се постарали да представим всичко това с този каталог. И третият мотив беше това, че Недко е художник с качества и стойност, които не трябва да оставят само в миналото, а да остави диря за хората, които не са се срещали с него приживе. Нека всички да се стремим да работим в посока на запазване на паметта, защото идват млади поколения, с нови идеи и творческо развитие. Твърдо вярвам, че за да се гради смело бъдещето, трябва да се стъпва на твърдата основа, която ни дава миналото и това е най ценното. Вярвам, че ще оставим трайна следа и памет в културния живот на града.

Каталогът обхваща годините от студентските години до последната картина, която Недко направи един месец преди да почине. Всъщност, това беше и най-голямата кавалетна творба, която той направи. Тя беше истинско предизвикателство за него, но той се справи блестящо и в срок с живописното платно с размери 160 х 240 см. В каталога присъстват основно творби, които са собственост на колекционери и галерии у нас и по света. Много малка част е от нашата лична колекция.  Изключително благодарна съм на всички, които направиха каталога, посветен на творчеството на Недко Итинов. Благодаря за съдействието на Община Пловдив в лицето на заместник-кмета по културата Пламен Панов, на моите издатели – от „Колор Принт“ Ваня и Чавдар Бозукови, които вложиха изключително много старание и сърце в създаването на този проект. Също така, неоценима се оказа помощта на многото приятели и ценители на творчеството на Недко, които ми предоставиха възможността да събера снимковия материал за да стане този каталог стойностен и да представя в максимална цялост творчеството му. Не би могло да бъде създаден подобен каталог без помощта на толкова много хора и съмишленици, за което съм им безкрайно благодарна!

Другата част от събитието, което се състоя в галерия „Аспект“ , е изложбата на две млади и креативни момичета – Ваня Итинова и Натали Итинов.

Ваня е дъщеря на Недко, която е участвала в колективни изложби, но за първи път ще се представи пред публиката със самостоятелна изложба.

Ето как се представя самата Ваня Итинова :

Родена съм в Бургас ,но живея и работя в Пловдив. Художник съм в областта на изящните и приложни изкуства. Възпитаник съм на “Национална гимназия за сценични и екранни изкуства“- Пловдив, със специалност Театрален, кино и телевизионен декор. След това бях приета и завърших “Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство“- Пловдив, със специалност Сценография и костюмография.

Имам участие в различни съвместни изложби и пърформанси:

2010 Нощ на музеи и галерии Арт машина

2011 Фестивал Отец Паисий картонен автобус

“Posteriro position” пърформанс в квартал Капана

2014 Нощ на музеи и галерии София- хартиен фестивал“Трансформации”

изложба Ономатопея “One night gallery” пърформанс НА/ЕСЕРИОЗНО изложба

2015 пленер Дружба Стара Загора.

Натали Итинов е един изключително атрактивен и нестандартен млад автор, която ще изненада пловдивчани и гостите на града с уникални пана от хартия

Ето как представя себе си Натали Итинов:

За пръв път започнах да експериментирам с хартия по време на обучението си в University of the Arts в Лондон 2013. Вдъхнови ме любовта ми към природата, детайлите и малките съкровища, които често остават скрити за човешкото око.

Живеейки и учейки в Лондон, често се сблъсквах с реалността на количеството хартия, изхвърляна от складовете поради нестандартния размер, който не пасва на пазарните параметри. Тогава реших да се опитам да създам собствен метод за рециклиране чрез оползотворяването на хартия, считана за неизползваема от някои, но истинско съкровище за мен. В процеса на експериментиране с различни техника се влюбих в хартията като материал – безкрайно разнообразен, изключително крехък и същевременно способен да издържи теста на времето и елементите в зависимост от начина по който бъде употребен.

По естествен път интересът ми към природата, микроорганизмите и клетките, които я изграждат, и идеята, че хартията е продукт тясно свързани с темата, се оформи и настоящата естетика на творбите ми – пейзажи под микроскоп, както буквални, така и флуидни във впечатленията, които оставят у наблюдателя. Поради същността на процесите които използвам, изцяло ръчната изработка на всеки елемент, сглобяването, скулптурното оформяне и често пирографията, изкуството което създавам е предизвикателство, но за мен то носи удовлетворение и успокоява неспокойния ми характер.

Първоначално в малък формат и предимно скулптури, а по- късно и широкоформатни работи, започнах да излагам в различни панаири на изкуството. Някои от тях са Parallax Art Fair, Another Art Fir, Untitled, Affordable Art Fair. В последствие с мен се свързаха различни галерии и онлайн платформи за изкуство в Лондон и Ню Йорк. Галерията, която започна да ме представлява, е малка галерия на име Cube Gallery в Marylebone, в сърцето на Лондон. Работих с тях в продължение на две години, в които открих радостта да споделям изкуството си с непознати, да работя по комисионни и да виждам работите си в изложби както в Лондон, така и по света.

Образование:

2012-2019 – ГХП „Свети Свети Кирил и Методий“

2013-2016 – Илюстрация и Визуална Медия, University of the Arts, London

2017 – Parallax Art Fair

2017 – 2019- Cube Gallery

Изложби в периода включват и:

Affordable Art Fair

Another Art Fair,

Affordable Art Fair New York

Leicester Square group Exhibition

2019-Сега – Водещ часовникар в Mr Jones Watches

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име