Изложби октомври

0
441

Галерия „Етерна“ има огромното удоволствие да стане дом на новите творби на Атанас Хранов. Художникът представи съкровена изложба, наименувана „Изход“. Експозицията обединява един от характерните елементи в творчеството на Хранов – вратите. Вратата като изход, вратата като надежда, вратата като потаен нов свят от възможности, като прелюдия, като намек да влезеш и като символ на промяната. Почитателите на изкуството на Хранов се попопиха в магичен свят, през който ги превеждат причудливи лица, а звездни карти показват пътя на мореплавателя, който се придвижва с хартиена лодка, за да намери входа към надеждата.

Галерия „Възраждане“ кани на изложба на един от най-награждаваните и световно признати български художници – Юлиан Йорданов. „В новата изложба на Юлиан Йорданов отново ще се насладим на мощната му рисунка, на сложните, изпълнени със символи, композиции и на изумителната му мисловна характеристика.
Зодиите, рисувани отново и отново от хиляди художници, придобиват една автентична първичност, което ни кара да затаим дъх и да отворим широко очи. Там, където авторът позиционира своите герои, кипи страст, силно емоционално напрежение. Това се отнася плътно и за живописните му картини, където виждаме, че Юлиан обладава по-големия формат още по-виртуозно и безпроблемно. Страстната му натура на художник и блестящият му авторски почерк на рисувач го правят едно великолепно художествено явление“ Краси Алексиева, 2021 г.

Творбите от „Зодиaкът и още нещо“ ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 30.10.2021 г.

“Международни фотографски срещи”, родили се преди повече от тридесет години, ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. Тук са дискусионната среда, живият диалог, новите лица във фотоизкуството, тук са срещите с престижни имена от българската и световната фотографска сцена.

Силата на Осмото изкуство е в неговата неоспорима документалност и художествена условност, които го правят уникално и въодушевяващо за хората. Все още на историческата карта на фотографията има бели пространства. Фотографите остават нейните единствени и ревностни изследователи и затова все още диша пловдивският фестивал, за да събира, помага, учи. Нека тази година всеки един и всички заедно потърсим отговорите на въпроса „Какъв е смисълът на фотографското послание и какво изпраща към съзнанието ни една снимка?“ Неизписани отговори, които предполагат интереса за години напред към творческата инвенция – ФОТОГРАФИЯ.

Програмата през 2021 е многообразие от изложби на фотографи на перфектната илюзия и изложби на фотографи на неизбежната социална реалност под общата тема „Сертификат за присъствие“.

Ето и програмата на Международни фотографски срещи „Сертификат за присъствие“ –15 – 31 октомври 2021

15 октомври

18.00 ч. Откриване на фестивала

Стратос Калафатис

„Атос – цветове на вярата”

Изложбена зала „2019“

ул.“Гладстон“ № 32

16 октомври

10.00-11.30 Портфолио преглед

Нина Касиану, Волганг Цурборн

Балабанова къща

Хайет, втори етаж /с предварително записване/

12.30 Презентация на Департамент по фотография

на „Мимар Синан“ Арт университет Истанбул

проф. Сечкин Терджан, доц. Ебру Узун

Музей за съвременна история”

ул. „Ангел Букорещлиев” No 14

14.00 ч. Георг Волц (1863-1917)

„Непознатият фотограф”

Регионален исторически музей

„Музеен център за съвременна история”

ул. „Ангел Букорещлиев” No 14

16.00 ч. „Защо изображението има значение”

Фотографии, книги-обекти, експериментално кино.

Колективна изложба от Румъния

Градска художествена галерия

ул. „Княз Александър I” № 15

Първи етаж

Карл Манчини

„Кучешка любов”

Градска художествена галерия

ул. „Княз Александър I” №15

Втори етаж

17.30 ч. Волфганг Зурборн

„Време за игра”

Балабанова къща,

„Дълбока зала”

ул. „Константин Стоилов” № 57,

Старинен Пловдив

18.30 ч. Боряна Пандова

„Само минутка”

Балабанова къща,

„Сводеста зала”

ул. „Константин Стоилов” № 57,

Старинен Пловдив

17 октомври

10.00 Денислав Стойчев

„И животът продължи”

Къща Хиндлиян,

Балконското

ул. „Артин Гидиков“ 4

Старинен Пловдив

11.00 Мариана Камбурова

Мина Камбурова

„Мама, как си, мама?”

Къща Хиндлиян, „Маазата”

ул. „Артин Гидиков“ 4

Старинен Пловдив

12.00 Георги Вачев

„Музи”

Градска художествена галерия,

Експозиция „Мексиканско изкуство”

ул. „Артин Гидиков” № 11

На 15 октомври Моника Роменска ще гостува на галерия U P.A.R.K със самостоятелната си изложба озаглавена „Далечно плаване“.

Изложба от живописни творби на известния френски художник Гийом дьо Бодюс ще бъде представена в галерия „Savov“ на 20 октомври от 18.30 часа.
Гийом дьо Бодюс е роден през февруари 1957г. в старо аристократично френско семейство, с богата история и много достойни предци.
Поколения наред пазят тяхната памет – прекрасен подарък от съдбата.
Ранното му училищно образование преминава по стара френска традиция в домашни условия.
Свободата , на която се наслаждава в детството си, му отворя много рано път към креативността и творческия дух .
Постъпва в редовно училище едва на 9 години.
Завършва висшето си образование като дипломиран архитект в института Нисим де Камодо и Академията Гранд Шомиер, след което работи 35 години като интериорен архитект.
Този опит му дева възможност не само да наблюдава, но и да вниква в духа на
сградите и заобикалящата ги околна среда.
Още тогава търси връзката и взаимодействието между интимните вибрации на
духовния и на материалния свят, което е и основата на неговото изобразително
творчество..
През последните години изобразителното изкуство заема цялата му дейност.
Творческото му ателие в Севр, място свързано с изящния порцелан. Тук работят много художници, които имат ателиета в съседство с неговото и с които той поддържа активни творчески контакти.
Паралелно с артистичната си дейност Гийом дьо Бодюс дава уроци по рисуване и живопис в различни художествени училища и свободни ателиета (Atelier de Sèvres, Paris American Academy,Superior School of Industrial Design (E.S.D.I), …)
Живописта му се опира на наблюдението и духовното възприемане на околната среда.
В един свят, доминиран от виртуалното, Гийом дьо Бодюс с картините си иска да накарам всеки да погледне заобикалящата го красота , оставаща твърде често
пренебрегната, недооценена, дори презряна.
Живописта му претворява на пръв поглед обикновени сцени от градската среда и природата, на които сме престанали да обръщаме внимание.
Творчеството му е повлияно повлиян от импресионистите и най-вече от
Николас де Стал.
Обича да прави изложби на символични места, наситени с история (църкви,
манастири, пещери, замъци и др.).
Участвал е в различни официални събития и групови изложби:
– Salon d'Automne – Grand Palais Paris
– Национално дружество за изящни изкуства – Carrousel de Louvres Paris
– Швейцарско село – Париж
– Ден на наследството – Château de Tartigny – Франция
– Международен панаир на модерното и съвременно изкуство – Париж
– Biblioteca civica – Роверето – Италия
– Circolo dei Negozianti в Palazzo Roverrella – Ферара – Италия
През 2020г организира за първи път изложба в България в галерия Nova Art
Space в София в рамките на групата от Севр /Groupe de Sèvres/, чийто
основател е.
С разширяването на Европейския съюз, французите бързо се ориентираха към разширяването на дейността си извън пределите на Франция.
Дълго време интересът от изяви на френските художници достига единствено до Италия и Гърция.
Гийом дьо Бодюс е привлечен от непознатите страни от т.н „Източен блок“и открива за себе си България, която го впечатлява с богатата си история и култура. Тук той намира приятели и съмишленици.
За пръв път посещава Пловдив през 2019 г. при откриването на „Пловдив –
европейска столица на културата “. Градът остава трайно впечатление в съзнанието му и той решава да направи тук своята следваща самостоятелна изложба.

Предишна СтатияОктомврийски импресии
Следваща СтатияИзложба „Под повърхността“ и ретроспективен каталог „Недко Итинов – Магия в багри“ в галерия „Аспект“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име