Изложби под тепетата

0
2358
Иван Чакъров Снимки:Димитър Добрев

Иван Чакъров откри поредната си самостоятелна изложба в галерия „Възраждане“. Майсторът на биковете и коридите този път впечатли публиката с портретите на популярни общественици, творци и емблематични лица от Града под тепетата. Смели и мащабни творби, които не само търсят физическата прилика с образите, но и разкриват най-съкровените тайни на тяхната душа. В изложбата присъстват образите на меценати като Димитър Георгиев, Димитър Инджов, Любозар Фратев, художниците Матьо Матеев и Димитър Рашков, както и галеритите Сим и Краси Алексиеви. Впечатляващо е въздействието на картините, защото Чакъров разчупва рамките на статичното пресъздаване на реалността и навлиза дълбоко в дебрите на  емоционалността и светоусещането на хората, които е изобразил. Рисувани сякаш на един дъх, портретите имат вътрешна сила и заряд, който вълнува и кара зрителя да се пренесе отвъд видимото. Всеки от изобразените образи носи своята специфика, настроение, колирит и енергия, и това възбужда човешкото любопитство.

В галерия „Arsenal of Atr“ Росен Поптомов представя своята живописна изложба под надслов „Душата на морето“. С полъх на лято, отпускарско настроение и мъничко носталгия, Росен ни пренася на морския бряг, за да ни представи песента на вълните, очарованието на залезите, розовото зарево, тъгата на рибарските лодки, завързани на кея, жарката нега на слънцето. Какво щастие и настроение след тежката зима ни донасят тези платна и да почувствате духа на морето, ще можете да откриете, ако посетите изложбата на Росен Поптомов в галерия „Аrsenal of Art“.

Младата Ралица Денчева подреди изложбата си „Пролетни трепети“ в галерия „Сигна“. Младост, настроение, любов и чистота струят от картините на Ралица. Красотата във всичките й измерения, елегантността на женското излъчване, силата на майчинството, чистотата на младостта, изкушението на зрялата възраст, непреходните стойности на националните традиции, плодородието на природата и очарованието на цветята са представени с вкус и изящество от очарователната художничка.

Милена Мишева също бе една от художничките, която сподели своята изтънчена и деликатна душевност със своите почитатели. В галерия „Дяков“ все още могат да бъдат видени едни елегантни картини, които самата художничка нарича „портрети на предмети“. Да вникне в душата на стола, свещника, нощната лампа, кларнета, писалището или да уловиш духа на града не се отдава на всеки. Това е привилегия само на най-чувствителните и трептящи емоционално творци. Това е и запазената марка на Милена Мишева, която отново показва чистота на изказа и деликатност на светоусещането.

Галерия „Резонас“ отбеляза своята седма годишнина със сборна изложба „На 7-то небе“, в която участват 22 артисти, от различни поколения, които работят в различни медии с различни материали: Айджан Нахидин,  Венелин Божидаров, Веско Велев, Галина Станева, Деляна Димитрова, Евдокия Обущарова, Ива Генчева, Иван Генов, Иво Бистрички, Илиана Манукова, Йордан Калайков, Лаура Димитрова,  Любомир Вутов, Маргарита Жекова, Марина Вълчева, Милко Божков, Никола Певичаров, Николай Минчев, Свилен Костадинов, Стефан Лютаков, Тоню Цанев, Феникс Върбанов. През 7-те години на своето съществуване галерия Резонанс наред с всички други проекти е реализирала 7 проекта „7“, в 7 различни дестинации – в галерийна среда, в Австралия, в Берлин, във Венеция, в Антарктида, в Крайова и на Международния арт фестивал „Горски Резонанс“.

След Фотографската изложба от конкурса „Път на младите“, културен център „Бялата къща“ ще представи на 29 март от 18:30 часа четирима от финалистите в раздел „Изобразително изкуство“. Най-младият участник е Богдан Върбанов, който е ученик в НХГ „Цанко Лавренов “ – град Пловдив, но с богата творческа биография и впечатляваща реалистична живопис. Емануил Ангелов е бакалавър в Националната художествена академия, специалност „Живопис“. Той впечатли журито на конкурса с експресивните си  платна. В  изложбата авторът ни показва още страни на таланта си в последните си акварели. Калина Миланова е завършила специалност „Изобразително изкуство“ в СУ „Климент Охридски“. С много участия в изложби в България и извън страната, с афенитет към пърформанса. Авторката непрекъснато експериментира и търси отговори, използвайки езика на графиката. В тази изложба ни представя малка част от философските си размисли в дигитални отпечатъци. Христомир Великов е възпитаник на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалности „Изобразително изкуство“ и „Скулптура“. Работи в областта на живописта, скулптурата и интериорния дизайн. Изящната нежност и мистичност на влюбената жена са го вдъхновили за живописните платна в изложбата.

Предишна СтатияДимитър Добрев представя изложбата „По първи петли“
Следваща Статия„Да се провреш под дъгата“ и Асен Шопов – Петдесет години по-късно
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име