Изложби през май

0
125

Галерия „Етерна“ има удоволствието да представи една дългоочаквана изложба на Светлозар Чавдаров – „Плътта на мрака и звукът на светлината”.

Творбите, са от различни периоди на Чавдаров, но са обединени от едно вдъхновение – пресъздаване на представата за ангелите.

Светлозар Чавдаров е завършил Художествената гимназия за изящни и монументалните изкуства “Цанко Лавренов“ и Националната академия за изящни и приложни изкуства “Николай Павлович“ със специалност „Скулптура“ при проф. Величко Минеков. Специализира скулптура в Дом-ателие в Хорн в Австрия по покана на Министерството на културата на Австрия. Специализира скулптура в ателието на Александър Дяков в София. Изучава православно богословие и християнско изкуство в Софийския университет “Климент Охридски“. Има диплом за експерт по скулптура и интериорна архитектура от Българската асоциация на бизнес оценители. Чавдаров е автор на скулптурни творби част от частни и държавни галерии. Участник е в редица симпозиуми в България и света. Директор е на НХГ „Цанко Лавренов”.

Градска художествена галерия – Пловдив продължава реализацията на една от своите важни програми – представяне на известни пловдивски артисти, работещи в различни стилови направления в отделните визуални изкуства. В Изложбена зала „2019“ беше открита експозиция, посветена на пловдивската скулптура. За участие в проекта „Скулптурата сега – Пловдив 2022“ са поканени 21 автори от различни поколения да представят свои знакови пластични произведения и работни рисунки. Творците са свързани житейски и творчески с Пловдив и областта. Стремежът на куратора е това своеобразно изследване да обхване цялото разнообразие от теми, художествени техники и стилове, уплътняващо представата за високото ниво на пловдивската скулптура. Същевременно чрез селекцията се насърчават млади автори, които сега се утвърждават в тази сложна и трудна сфера на изкуството.Участват Атанас Колев, Васил Маргаритов, Гроздан Илков – Графа, Димитър Рашков, Димитър Чонов, Евелина Петкова, Жорж Сопаджиев, Иван Иванов, Иван Тотев, Лина Маджарова, Лора Пармакова, Любен Хранов, Милена Бочукова, Огнян Читаков, Саркис Нерсесян, Свилен Костадинов, Стефан Ненов Стоян Заваринов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки, Янко Ненов.
Проектната изложба се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар за 2022 г. и ще продължи до 18 юни.

Галерия „Мария Луиза“  представя изложба рисунка, колаж, асамблаж с куратор Станимир Видев. В експозицията със свои произведения участват: Божидар Тонев, Венета Маринова, Валери Ценов, Владимир Чукич, Васил Тенев, Венета Велева, Димитър Чолаков, Елена Калпакчиева, Елсица Попова, Жорж Сопаджиев, Илиана Манукова, Маргарита Рачева-Дика, Красимир Ангелов – Макраса, Недко Недков, Орлин Атанасов, Пенка Димитрова, Пенка Минчева, Свесто, Станимир Видев.

В галерия „SIGNA“ можете да видите живописната изложба на Атанас Маринчешки. Художникът е роден през 1965г. в село Костиево, Пловдивско. Работи в областта на маслената живопис.
От 1984 г. до днес има повече от 30 самостоятелни изложби в престижни галерии в страната. Негови творби са притежание на колекционери от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Турция и др.
В галерията това е втората му самостоятелна изложба.
Живее и работи в родното си Костиево.
Рисува от дете. След години работа в полицейските служби се отдава изцяло на живописта. Сам изгражда своя стил и почерк на изобразяване. Минава през различни творчески етапи – от романтизъм към сюрреализъм, за да достигне сегашното си ниво на хиперреалист. Рисува бавно, по стария класически начин на изграждане на творбата с наслояване, изчакване да изсъхне и отново. Така работи по няколко картини едновременно.
На един от пленерите още в началото установява, че контактът с природата е много ценен и важен за твореца. Впечатлява го и старата българска архитектура и вписването й в околната среда. Емоцията от гледките дълго го владее и затова картините му носят очарованието на естественото, докоснато от омаята на магичното. Живописта му е обект на лично тайнство, в което зрителят се чувства потопен в дълбините на самотния човешки дух.
Съприкосновението с неговото творчество неминуемо носи естетическа наслада, но и размисъл, проникновение, естествено достигане до заложеното послание и единение с вътрешния свят на художника.Изложбата включва 25 маслени платна, изключително пейзажи от България.

Галерия „Възраждане“ кани на изложба на един от най-известните, впечатляващи и майсторски артистични тандеми в българското изкуство – Майя Горова – живопис „За Непал с любов“ и Богомил Живков – скулптура „Лирично“. Галеристът Краси Алексиева представя творците: „Артистичният тандем Майя Горова – живопис и Богомил Живков – скулптура са известни на ценителите на изобразителното изкуство от много години. Селските пейзажи на Майя, съхраняват съкровената душевност на старите къщи и дворове, пропити с романтика, семпла поетичност и идилия. А Богомил, с много специфичния си почерк отдава вниманието си на жената, любовта и семейството. В скулптурите му има една възвишеност и красива еротика.
Общата им изложба е наслада за окото и душата!“.

Творбите ще можете да разгледате до 30 май.

На 31 май от 18:00 ч. галерия „Възраждане“ ви кани на изложба живопис „Отражения“ на Ели Станчева. Ели Станчева е студентка от класа на Светлин Русев и естествено е убеден негов адепт. Цветовата ѝ палитра е много близка до неговото живописно мислене. Като фигуратив тази изложба изненадва с едно полуабстрактно настроение. Разливането на формите унася зрителя, като в нереалността на един сън. Усещането е хем като дежа вю, хем като илюзия за недостижимостта на един свят. Зрителят е съблазнен от тези живописни илюзии.

Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията до 20 юни.

Галерия „Дяков“ с радост представя на публиката една специално нарисувана и селектирана колекция от творби на българската художничка Долорес Дилова – „Интимен екстериор“.

На 31 май от 18.00 ще бъде открита живописната изложба „Чудният свят на художника Владимир Чукич“.

Галерия „Аспект“ представя авторския фотографски проект на Димитър Несторов. Изхождайки от идеята, че художниците се легитимират чрез своите творби и имената им най-често се асоциират в съзнанието на публиката с тях, а малко хора реално разпознават лицата им, Димитър Несторов си поставя за цел да обърне възприятието и да покаже портретите на творците. При подготовката на изложбата той пътува, среща се с много художници и прави серии фотографии, предимно в тяхната работна среда. В резултат се сдобива с богата колекция портретни фотографии на известни съвременни български художници, част от които показва в експозицията в галерия Аспект.
Проектът е колкото творчески, толкова и любопитен и познавателен, и дава възможност на любителите на изобразителното изкуство да видят своите любими художници от друг ъгъл – в центъра на творбата, а не зад нея.

Изложбата ще може да се види до 30 май.

В галерия U P.A.R.K. е подредена изложбата на Ралица Стоицева „Игри“. Ето какво споделя художничката за проекта: „Играта наречена ЖИВОТ. Това сме ние – героите влизащи в ролите, задвижващи цялата система на живота. Без нас нямаше да има живот и обратното, без живот ние нямаше да съществуваме.
Ние сме просто едни пионки, които следват дадени правила, задвижващи тази система от игри. Колкото и да размишлявам, не успявам да открия печелившия ход за надмощие над играта, по-скоро тя ни разиграва.
С времето осъзнах, че в играта Живот, няма фиксиран план, нито правилни или неправилни стъпки, които да следвам. Тя ни завърта в един безкраен омагьосан кръг, сблъсква ни с неочаквани предизвикателства и ни кара да се учим до края на живота ни. Живота е една изключително комплексна схема, придаваща смисъл на нашето съществуване“.

В последните две седмици на май галерия „Лабиринт“ има честта да бъде озарена от изкуството на Мариана Маринова. Лабиринт от светлина, въздушни проблясъци, фини вибрации, безплътни отражения – майсторската живопис на Мариана Маринова превръща пространството на галерия „Лабиринт“ в магична кутия, където земното среща отвъдното. Авторката не е непозната на пловдивската публика, но изложбата в галерия “Лабиринт” с едноименно заглавие показва удивителен синтез на галерийно и картинно пространство. Прекрачвайки праговете на различните стаи, пред всяка картина сякаш прекрачваме мислен праг към ново измерение, свят на цветове и вибрации, светлината естествено продължава през прозорците в картинното пространство като създава хипнотична смесица на тук и сега с там, и отвъд. Това е истински вълнуваща среща с изкуството на границата между конкретното и абстрактното!

Ето какво казва художничката за соята работа: “Всяка картина има своя история, която може да бъде разказана. Обичам да пътувам. Вдъхновяват ме най-прости неща, които ме заобикалят. Дали се връщам на любимо място или съм на ново, зареждам се емоционално и се опитвам да го пресъздам на платното.
Основно ме вълнува Светлината, също така теми като Отражение, Движение и т.н. Особено през зимата, когато навън бушуват ветрове, аз съм сама в ателието и рисувам слънце, танци, любов. Затова винаги в ателието ми е Лято.”

Мариана Маринова е доказан живописец с множество изложби и участия в пленери и симпозиуми у нас и в чужбина. Родом е от Хасково, живее и работи в София, където през 1979 завършва Художествена Гимназия за Изящни Изкуства, а през 1985 – завършва Национална Художествена Академия , специалност Живопис в класа на забележителния проф. Иван Кирков. Член на Съюза на българските художници от 1989 г. Нейните картини притежават галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, Гърция , Швейцария , Белгия , САЩ, Русия, Боливия и др.

На 26 май от 18.30 часа, галерия Савов ви кани на изложбата живопис и графика на Калин Балев.На 26 май от 18 часа в галерия „Резонанс“, гр.Пловдив, ул. „Петър Парчевич“ 14, ще се проведе отдавна отлаганото и отдавна очаквано завръщане на „ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ“.

След над година и половина изолация заради КОВИД, политически вълнения през 2021 и безумната война от 2022, поредицата „Великите европейци“ се връща при хората – вечните стойности не трябва да се плашат от тежестта на битието.
На срещата авторът Пламен Асенов и художникът Александър Гьошев ще представят втората част от многотомното издание. То се появи на бял свят още през есента на 2020, но бе блокирано в мазето на живота от текущите събития по горните етажи. На разположение на почитателите ще има известно количество книги и от първата част.
Така че заповядайте на 26 май от 18 часа в галерия „Резонанс“ на среща с „Великите европейци“. Завръщането също има начало!

 

Предишна СтатияПремиера на филма „Отвъд рамката – Димитър Инджов“
Следваща СтатияСеминар на тема „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име