Изложбите, с които започна месец май в Пловдив /галерия, обновена/

0
1853

С настъпването на пролетта, доброто настроение, усмивките и положителните емоции все повече запълват нашето ежедневие. Повод за това дават и множеството качествени изложби, които се откриха тези дни в Града под тепетата.

Нищо, че на изкушените от  изящното изкуство се налага почти всяка вечер да спринтират между няколко галерии, които се надпреварват да представят различни по стил и светоусещане творци. Но е факт, че и този месец арт маратонът си заслужава усилията.

Правя тези подробни фоторепортажи именно с цел, всеки да намери своят любим художник и да се наслади и потъне в неговия свят.

Отново няма да пропусна да благодаря за предоставения снимков материал на Димитър Добрев, защото без неговата безкористна подкрепа, едва ли бих могла да се справя!

Едни от най-обичаните български художници избраха именно месеца на розите, за да представят пред почитателите си своите творби.

Лили Кючукова откри своята изложба под надслов „Между Париж и Амстердам“ в галерия- музей „Филипополис“. Лили няма нужда от представяне, защото нейните елегантни и чувствени картини докосват с романтична нотка и омая. Творчеството й е изцяло посветено на деликатното изобразяване на жената, с нейната фина душевност и преживявания.

Вълчан Петров, наричан с обич от приятелите Бай Вълчан, представи в галерия „Сигна“ впечатляваща колекция, наречена „Мостове на светлината“. Стилът и образността на Бай Вълчан не могат да бъдат сбъркани, а зрителят разпознава автора им в мига, в който застане пред негови картини. Античност, християнство, фолклор и природа живеят в обща хармония, за да ни напомнят колко цялостен е духовният свят у човека, както и мирозданието, което обитава.

Георги Щърбев кани своите почитатели на изложбата си в галерия „Лабиринт“. Картините на Жоро винаги са ме впечатлявали със своята категоричност, изчистеност и дълбочина, но този път той ме изненада изключително приятно, защото сякаш е създал един коренно нов живописен свят. Привидната монохромност и отчетливата фактура на живописния слой, които създават усещане за преходността на времето, са се развили, за да прераснат в хармония от цветове и форми, навяващи различни емоции и асоциации.

Аршак Нерсисян представи своята великолепна изложба в галерия „Савов“. Роденият в Ереван творец избира България за своя втора родина, за да обогати и разшири стиловите тенденции и да остави тук своя ярък и разпознаваем живописен език. Аршак е силно повлиян от кубизма, създаден от Брак и Пикасо. Той разлага формата на части, като в същото време създава един невероятен синтез между образа, цвета и идеята.

Кръстю Тодоров – Кеца гостува на галерия „Аспект“ с живописна изложба под надслов „Градът“. В голяма част от картините са изобразени градски пейзажи,  които носят романтичния дух на Бургас. Тодоров е запечатал старите бургаски къщи, историята на града, на неговата култура и на прочутата бургаска бохема. В пейзажите на Кеца органично са вплетени и образи на моряци, сирени, риби и елементи на стария градски интериор.

Художникът Ивайло Димитров представя живописна изложба „Носталгия по български“ в галерия „Възраждане. „С новата изложба на Ивайло Димитров отново попадаме в един живописен свят, който няма аналог в съвременния ни бездушен, невропатичен, „глобален“ мир, където ние знаем всичко и от нищо не се интересуваме“, казва галеристката Краси Алексиева.

Галерия „Aeterna“ отбеляза своята първа годишнина с изложба на петима млади и талантливи артисти. „ПЕТ“ е един новаторски проект, материализиран в скулптури, пластики и рисунки, които са резултат от творческите пориви на Михаела Каменова, Венцислав Шишков, Петя Попова, Огнян Христов и Николета Иванова.

Трима майстори на четката – Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван Чакъров участват в сборната изложба „Презареждане“, която беше открита в новата галерия на хотел SPS.

Своя самостоятелна изложба откри и художничката Елена Величкова. Експозицията „Природа“ е подредена в Културен център на Радио Пловдив.

В галерия „Червеното пони“ беше дадено началото на живописния вернисаж на Стефан Божков. ЕднаБожков представя една естетска изложба, която на пръв поглед може да се стори твърде монохромна и графична, но е изпълнена с много страст и въображение.

В Пловдивски културен институт беше открита и изложбата „Цветя и руни“ на Николай Стайковски.

Галерия „Дяков“ представя изложба живопис, графика и акварел на Владимир Чукич. Наполовина руснак, наполовина черногорец, Владимир Чукич е един от онези български художници, които никога не оставят публиката  безразлична. Роден в Хасково, започнал да следва „Графика“ в Търново и бързо-бързо напуснал, сигурен, че собствените търсения са  по-интересни и му дават много повече…“Личното му имение“ със семейния герб,/ разбира се,- негово творение/ в малко селце край Кърджали е мястото, от което започват пътуванията му по света: с изложбите , но и по музеи и галерии, за да се наслаждава на изкуството на оставилите следа в цивилизацията…Владо Чукич е реализирал десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участвал е в пленери и представителни за българското изкуство общи експозиции в Италия, Холандия, Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Турция, Германия, Полша, Словения. Чукич е носител на редица престижни награди, сред които са спечеления конкурс на СБХ „Сите дез ар“ в Париж и годишната награда на галерия „Дяков“ за 2010. Негова запазена територия са графичните техники и рисунката, които го правят любим на публиката и печелят респекта на колегите му. В последните десетина години представя и живописни работи, първите от които, са показани в галерия „Дяков“. И тази година Владимир Чукич е подготвил една изящна колекция от специално създадени за тази експозиция творби- графика, акварел и живопис, които е нарекъл „Релефите на съня“.“ARSENAL of ART GALLERY“ -Представя Николай Кучков – изложба „Автопортретът“!“ARSENAL of ART GALLERY“ -Представя Николай Кучков – изложба „Автопортретът“!

„ARSENAL of ART GALLERY“ представя Николай Кучков с изложбата „Автопортретът“.

Предишна СтатияВеликденски изложби в Пловдив
Следваща СтатияКитарният ансамбъл „Академика” ще изнесе два концерта в Полша
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име