Изложбите в края на септември /галерия/

0
2116

Септември завърши с множество изложби  и с прекрасни концерти. След като хиляди меломани аплодираха Найджъл Кенеди на Античния театър, Васко Василев омагьоса пловдивската публика, препълнила залата на Колодрума.

Чудесни са и изложбите, които се откриха в Града под тепетата. Гости на галерия Arsenal of Art са живописецът Илия Янакиев и скулпторът Пенчо Добрев с елегантна изложба под надслов „Зад хоризонта“. Двамата автори споделят своите размишления за това какво се крие зад хоризонта, отвъд границата на видимото, във въображаемия им свят или в реалността. В картините на пловдивчанина Илия Янакиев се крие и библейската символика, и женското изящество,и красотата на природата, и естетиката на българските традиции. Прекрасни, нежни и ефирни платна, които доставят изключително удоволствие на сетивата. Доц. Пенчо Добрев, който е преподавател по скулптура в НХА, представя своите „обекти“ – гипсови пуканки в различни големини и форми. Животът като непрестанен стремеж е още една от интересните хрумки на Добрев. Композицията „Стремеж“ представлява висока свещ, огънала снагата си под напора на желанието да докосне малката запалена свещичка. В изложбата има и още две атрактивни скулптури, „Жажда“ – жадни устни, запълнени с пясък, а „Младенеца“ лежи на пода върху черга във формата на кръст, обграден от трънен венец.

По същото време в културен център „Бялата къща” беше открита изложбата „Между два свята” на друг пловдивски художник – Найден Станчев. Гледайки платната му попадаме в един свят на легенди и приказки, на чудното и необикновеното. Като истински магьосник-разказвач той ни превежда през света на необикновеното, приказното и прекрасното. Картините му са наситени с образи и сюжети от българския фолклор, от стари предания и легенди, изпълнени с женски образи, с риби, птици, плодове. Богат и ярък е колорита, а рисунъкът – категоричен.

В другата зала на културен център „Бялата къща” все още можете да видите картините на Христо Николов. Експресивна и колоритна абстрактна живопис, която има силно въздействие и послание. Силата на духа и полетът на въображението превръщат абстракцията в конкретика. Удоволствие е да се  любуваме на яркия колорит в композициите, които сякаш са музикални хармонии от цветове и форми. Те определено възбуждат въображението и предизвикват асоциации.

В галерия „Червеното пони“  беше открита живописната изложба на Никола Гулев. Всички, които ще посетят изложбата ще видят въздействащи композиции, вълнуващи послания и ефектен начин на изобразяване  – силуети, синки, ярки образи и безплътни очертания. Младият Никола Гулев представя и няколко платна, в които темата е живота на бежанците. Решението е смело и в същото време изпълнено с много състрадание към хората, които търсят своя дом .

„ДАР“ е името на скулптурната изложба на Рашо Митев, която може да бъде видяна в залите на галерия „Резонанс“.

Васил Карадимов гостува на галерия „Сигна“ с изложбата  „Знаци от ателието“. Брилянтният художник изпълва галерийното пространство с изключително богатство на цветове и образи, които предизвикват естетическите усещания и въображението. Определят го като „Майстор на бялото”, като „пътешественик по белите пътеки на лиричното откровение”, заради великолепните му зимни пейзажи от Лудогорието. Сгушените в снега къщи носят много романтика и мъничко носталгия Женските портрети са ефирни и нежни, нарисувани сякаш на един дъх, за да запечатат непреходната красота на българската жена. Изложбата на Васил Карадимов е възхитителна и си заслужава да посветим поне малка част от своето време, за да й се насладим. Имате възможност да го направите до 28 октомври.

Месец октомври също ще ни зарадва с нови добри изложби, които за пореден път утвърждават името на Пловдив като град на художниците.

На 4 октомври от 18.00 часа Иван Велчев ще представи една специално подготвена за галерия „Дяков“ колекция от живописни творби. Авторът, който живее в Плевен, работи в областта на живописта и графиката. Негови работи са собственост на СГХГ, на галерии и частни колекции в България, но и в Германия, Италия, Франция, Финландия, Белгия, Холандия, Унгария. Носител е на награда от Първо биенале на малките форми „Плевен 2002“; на награда отInternational Expool, Брауншвайг, Германия и е отличен с наградата „Плевенчанин на годината“ за 2014, която се присъжда на изявени творци, останали да живеят в Плевен, за да съхраняват духовността на града.plakat-ivan-velchev-2016

Със самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ е избрал да отбележи своята 60-годишнина големият пловдивски художник Недко Итинов. Това ще се случи на 5 октомври от 18.00 часа, когато ще отпразнуваме и кръглата годишнина на твореца. За изложбата Недко е подготвил 26 работи – живописни платна и няколко рисунки, върху които е работил през последните месеци. Есенната гама доминира в настоящата изложба, съставена от характерните Недкови пейзажи със специфичен растер, определящ стила му на интуитивен художник. Итинов не е нито хиперреалист, нито сюрреалист, а разчита на емоциите и на зрителната си памет, за да пренесе върху платното не толкова конкретното място, а да предаде настроението, емоцията, духа на града и на природата. Недко има подчертана слабост и е  творчески е обсебен от „вечния град” Рим и по-голямата част от платната и няколко рисунки са с римски сюжети. Типични римски сгради надничат иззад стройните силуети на пиниите на фона на историческите римски хълмове. В няколко рисунки се появява и Амстердам със слепените къщи, колелета и канали. В изложбата намират място и пловдивските сюжети, силуетът на тепето, което авторът вижда всеки ден от ателието си, покривите и есенните дървета дооформят звученето на експозицията.

На 7 октомври от 18,00ч. в Залите за временни изложби на ГХГ-Пловдив на ул. „Княз Александър I“ №15 ще бъде открита изложбата „Между модерното и канона“ е посветена на 120 години от рождението на големия художник Цанко Лавренов (1896 – 1978). Експозицията има ретроспективен характер. Включените произведения са от сбирките на държавните и общински музеи и галерии в страната, най-голямата от които е на Градската галерия на Пловдив с 65 живописни творби. Другата значителна като обем колекция е тази на Фондация „Цанко Лавренов“. Участват и частни колекционери.poster

Изложбата включва повече от 150 произведения – живопис, графика, рисунки, приложни проекти. Тя е амбициозен по замисъл проект, целящ да представи изкуството на Цанко Лавренов в неговата пълнота от ранните творби до последната му композиция. Реализирането му се базира на задълбочено проучване на личния архив на художника, който за пръв път влиза в обръщение. Богатата документална част се интегрира сред изобразителния материал. Изложбата, базирана на детайлното проучване на Лавреновата биография, ще открие на публиката непознати до сега страни от творчеството на художника. Това са неговите първи опити в изкуството, датиращи от ученическите му години, новооткрити творби от „модернистичните“ му години с акцент върху формиращия го период на обучение във Виена (1920-1922). За пръв път Цанко Лавренов е представен и в контекста на 20-те и 30-те години на ХХ в. чрез контактите му с близки негови приятели художници от Пловдив като Данаил Дечев, Витко Бабаков, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Владимир Рилски – техни творби също са включени в експозицията. Откритие са  непознати до сега произведения на Лавренов в областта на илюстрацията и приложната графика. Посетителите ще могат отново да си припомнят познати знакови картини из циклите „Стария Пловдив“ и „Манастири”, както и емблематични образци като „Поет и природа“, „Малка нощна музика“, „Селски панаир” и други.

„Между модерното и канона“ е опит да се разчупят стереотипите в представите за художника. Извън консервативния образ, свързан преди всичко с картините от цикъла „Стария Пловдив“и родната тематика, Цанко Лавренов е многолик  в различните форми на своя стремеж към модерното. Отвъд канона, който сам създава в търсене на оригинален личен стил, отвъд границите на моделиращата го концепция за търсене на „национално по дух изкуство“, той е винаги чувствителен за новото. Творчеството му, особено през 30-те години, е съществен принос към модерния облик на българската живопис от първата половина на ХХ век.“

Изложбата ще е достъпна и за незрящи посетители, като за тях са изработени специални тактилни карти на някои от произведенията, придружени с обяснителни текстове, предоставени от Софийската градска художествена галерия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име