Коледен живописен пленер събра творци във „Вила Юстина“ /галерия/

0
1367

Гостоприемните домакини от Винарска изба „Вила Юстина“ за пореден път направиха първокласен живописен пленер. В навечерието на най-обичания празник Коледа, десетина художници се събраха в живописното село Устина, за да рисуват върху винени шихти. Този материал, който се използва за филтрирането на виното, се оказа изключително подходящ за създаването на прекрасни творби.

Още в ранни зори, Васил Стоев, Димитър Добрев, Вихра Григорова, Снежана Фурнаджиева, Евгений Петров, Мишел Вълчева, Даниела Русева и Данчо Григоров, се качиха на специалния бус, който ги отведе във „Вила Юстина“. Този път художниците имаха подкрепа и от актьорското семейство Ивана Папазова и Николай Станчев, които се присъединиха към арт екипа. Гост на пленера беше и журналистът Иван Бакалов, който не пропуска проявите на пловдивските творци.

И тази година художниците направиха забележителни картини. Митко Добрев нарисува любимите си родопски пейзажи, Васил Стоев и Данчо Григоров се представиха с абстрактни творби, Евгений Петров сътвори три картини с различни  сюжети, Вихра Григорова тематично изобрази чепка узряло грозде, а Снежана Фурнаджиева направи прекрасен портрет на артистичната Ивана. Мишел Вълчева прояви младежка креативност и изрисува няколко бутилки с вино и чаши, като направи бутиков комплект. Даниела Русева, която от години експериментира с материалът на винените шихти, създаде две вълнуващи картини от вино.

Творбите на пловдивските художници ще бъдат изложени в новостроящия се до Винарска изба „Вила Юстина“ етнографски център и ще бъдат продадени с благотворителна цел. Да припомним, че картините от предишния пленер също бяха продадени, а средствата дарени на  болната от рак 38 годишна Ани – съпруга на фронтмена на група „Конкурент“ Емил Анчев.

И разбира се, след добре свършената работа, творците знаят как добре да се забавляват. А домакините се бяха погрижили за доброто настроение на участниците в пленера с прекрасно бяло, червено вино и розе, от новата реколта на „Вила Юстина“. Доброто вино винаги си иска и мезето, а тук масите бяха отрупани с различни салати, скара и мезета.

Развеселените гости не пропуснаха и да попея и да потанцуват, като някои от тях показаха завидни певчески заложби. Импровизираната музикална програма беше открита от Евгений Петров, който с кадифения си тембър разнежи сърцата на всички. Васил Стоев също извиси глас, а Ивана Папазова доказа, че освен великолепна актриса е и невероятна певица и изпя няколко красиви македонски песни.След това всички изпълниха и традиционното българско хоро.

Изключителното гостоприемство на собственика на винарска изба Милко Цветков е пословично, а широката му душа е винаги отворена и към добри дела, защото той е човек, който впечатлява със своята изключителна щедрост, благородство и любов към хората.

Пожелаваме на Милко Цветков и целият екип на „Вила Юстина“ да умножават успехите си и през Новата година! Да са все така всеотдайни към професията, близките и приятелите си!

Предишна СтатияСтефан Бонев подарява разказ за Коледа
Следваща СтатияФилм по едноименния разказ на Стефан Бонев „Гълъб за Бъдни вечер“
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име