Коледен живописен пленер събра творци във „Вила Юстина“ /галерия/

0
1920

Гостоприемните домакини от Винарска изба „Вила Юстина“ за пореден път направиха първокласен живописен пленер. В навечерието на най-обичания празник Коледа, десетина художници се събраха в живописното село Устина, за да рисуват върху винени шихти. Този материал, който се използва за филтрирането на виното, се оказа изключително подходящ за създаването на прекрасни творби.

Още в ранни зори, Васил Стоев, Димитър Добрев, Вихра Григорова, Снежана Фурнаджиева, Евгений Петров, Мишел Вълчева, Даниела Русева и Данчо Григоров, се качиха на специалния бус, който ги отведе във „Вила Юстина“. Този път художниците имаха подкрепа и от актьорското семейство Ивана Папазова и Николай Станчев, които се присъединиха към арт екипа. Гост на пленера беше и журналистът Иван Бакалов, който не пропуска проявите на пловдивските творци.

И тази година художниците направиха забележителни картини. Митко Добрев нарисува любимите си родопски пейзажи, Васил Стоев и Данчо Григоров се представиха с абстрактни творби, Евгений Петров сътвори три картини с различни  сюжети, Вихра Григорова тематично изобрази чепка узряло грозде, а Снежана Фурнаджиева направи прекрасен портрет на артистичната Ивана. Мишел Вълчева прояви младежка креативност и изрисува няколко бутилки с вино и чаши, като направи бутиков комплект. Даниела Русева, която от години експериментира с материалът на винените шихти, създаде две вълнуващи картини от вино.

Творбите на пловдивските художници ще бъдат изложени в новостроящия се до Винарска изба „Вила Юстина“ етнографски център и ще бъдат продадени с благотворителна цел. Да припомним, че картините от предишния пленер също бяха продадени, а средствата дарени на  болната от рак 38 годишна Ани – съпруга на фронтмена на група „Конкурент“ Емил Анчев.

И разбира се, след добре свършената работа, творците знаят как добре да се забавляват. А домакините се бяха погрижили за доброто настроение на участниците в пленера с прекрасно бяло, червено вино и розе, от новата реколта на „Вила Юстина“. Доброто вино винаги си иска и мезето, а тук масите бяха отрупани с различни салати, скара и мезета.

Развеселените гости не пропуснаха и да попея и да потанцуват, като някои от тях показаха завидни певчески заложби. Импровизираната музикална програма беше открита от Евгений Петров, който с кадифения си тембър разнежи сърцата на всички. Васил Стоев също извиси глас, а Ивана Папазова доказа, че освен великолепна актриса е и невероятна певица и изпя няколко красиви македонски песни.След това всички изпълниха и традиционното българско хоро.

Изключителното гостоприемство на собственика на винарска изба Милко Цветков е пословично, а широката му душа е винаги отворена и към добри дела, защото той е човек, който впечатлява със своята изключителна щедрост, благородство и любов към хората.

Пожелаваме на Милко Цветков и целият екип на „Вила Юстина“ да умножават успехите си и през Новата година! Да са все така всеотдайни към професията, близките и приятелите си!

Предишна СтатияСтефан Бонев подарява разказ за Коледа
Следваща СтатияФилм по едноименния разказ на Стефан Бонев „Гълъб за Бъдни вечер“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име