Лили Кючукова, Димитър Рашков и Иван Минчев зарадваха почитателите си с изложби (обновена)

0
2242

Лили Кючукова застана зад благотворителна кауза и организира търг с нейни картини, средствата от които ще отидат за благородна цел. Френската арт вечер се състоя в ресторант Марбея. Авторката представи над 20 картини живопис и акварел.

Лили Кючукова работи в областта на фигуралната живопис и акварела. Нейното творчество е посветено изцяло на финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания.

Талантът на художничката Лили Кючукова е признат от експерти в целия свят. До момента тя има повече от 30 самостоятелни изложби във Франция, Холандия, Германия, Швейцария, Австрия, Канада, Австралия. Нейни творби са собственост на ГХГ София, ГХГ Пловдив, частни колекции в страната и чужбина.

Пловдивската художничка Лили Кючукова е отличена с Голямата европейска награда “Grand Prix Europeen d’Art Contemporain, Trophee Jean-Charles Hachet“ на “Международния салон за модерно и съвременно изкуство в Париж“, провел се в края на октомври миналата година.

Ресторант Марбея представи специално арт меню на гостите за вечерта, приготвено от Шеф Шалапатов, а част от събраните средства ще бъдат дарени за лечението на Антонио Цветков.

Скулпторът Димитър Рашков гостува на Градински център Зелена Линия.

В началото на пътя за Марково, сред красиви цветя и зеленина, карловецът Димитър Рашков представи атрактивна скулптурна колекция и великолепни пейзажи и композиции.

Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за  изящни изкуства в София със специалност “Скулптура”.

Димитър Рашков

Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.

Авторът регистрира над 100 участия в общи изложби и има 70 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.

Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди. В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. При последното си участие в неговото 16-то издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (Габровският “Оскар”).

Не пропускайте да се насладите на прекрасните скулптурни ваяния на Димитър Рашков.

В галерия „Аетерна“ беше открита самостоятелната изложба на един варненски  творец, чието творчество до момента не ми беше познато, но ме остави без дъх.

Хдожникът Иван Минчев и собственикът на галерия „Аетерна“ Стоян Даскалов

Абстрактният експресионизъм на Иван Минчев е толкова силно въздействащ, че буквално обладава сетивата и приковава погледа.

Мощният колорит и въздействието на изваяните с геометрична точност обекти, невероятната спонтанност и подчертана експресивност при полагането на цвета, са онези отличителни черти на платната, които не оставят безразличен нито един зрител.

Абстрактните образи сякаш са извадени от най-мрачните дълбини на съзнанието, за да заживеят своя собствен живот върху платната. Композициите му ми напомнят на онези забележителни платна на Джаксън Полък, в които той не илюстрира чувствата, плод на подсъзнанието, а ги изразява. Изображенията са забулени, но образът и смисълът са налице.  Сякаш посоката на авторовото търсене са първичните човешки емоции.

Темата за града е един ритъм от форми, структура и цвят.

Силна, емоционална, въздействаща изложба, с която Иван Минчев отбелязва своята 50-та годишнина.

Предишна СтатияСета Ексерджиян разкрива своите „Житейски ритми“
Следваща СтатияОстават броени дни до концерта на Орлин Павлов в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име