Недко Итинов, Илиян Савков и Иван Вeлчев-Йово зарадваха своите почитатели

0
2590
Галеристът Олга Петрова поздравява Недко Итинов за 60-годишнината му

Недко Итинов – eдин от най-любимите пловдивски художници, отбеляза своята 60-та годишнина с прекрасна изложба. Почитателите му се любуваха на естетска, вълнуваща и въздействаща експозиция, в която авторът не изневерява на стила си. Недковите пейзажи не могат да бъдат сбъркани, защото носят чувствена и деликатна емоционалност. Той продължава да изобразява света погледнат през характерния за него растер. Меките тонове и багри, фините контури, изтънчените силуети на дървета и сгради,  носят много нежност, деликатност и позитивна енергия. В експозицията има 26 живописна платна и рисунки. Пейзажи от Рим, сюжети от Амстердам и разбира се пловдивски силуети, оформят цялостното звучене на експозицията.

Приятелите на Недко Итинов, които бяха препълнили залите на галерия „Аспект“, го поздравиха с „На многая лета“, а творецът духна свещичките на огромна торта във формата на палитра, с която отбеляза кръглата си годишнина.

С впечатляваща сбирка от 130 творби се представя художникът и карикатурист Илиян Савков. В галерия „Ромфея“ той прави, както самият той го нарича „отчетен доклад“ пред Пловдив. Авторът е роден в Пловдив, но от дълги години живее и твори в София. В последно време той е по-популярен като един от най-изявените български карикатуристи, но в настоящата експозиция карикатури не са показани. Изложбата включва над 70 живописни платна и около 50 графики и рисунки.  Особено впечатляващи са портретите с молив и туш. Илиян Савков не пропусна да изтъкне, че живописта е неговата стара любов, която винаги ще го връща към себе си, независимо от това с какви други провокации се захваща. На въпроса дали предпочита карикатурата или живописта той отговори „ Аз нося две дини под мишница. Дълги години бях на свободна практика и печелих много награди по международни конкурси по карикатура. Но живописта е като да видиш старо гадже. В един момент всичко избива от само себе си. И хайде пак на цвета, хайде пак на платната“.

Какво още каза творецът, можете да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия „Дяков“ представя една прекрасна изложба живопис на Иван Вeлчев-Йово. В платната на плевенския художник има един особен абстрактен изказ, създаден от смелите и категорични цветни хармонии. Почитателите му ще видят емоционално наситени картини, изградени от смело съчетание на цветове и форми, в които сякаш улавяме музикален ритъм. И това съвсем не е случайно, защото Иван Велчев е завършил музикално училище и мелодията буквално струи от живописното му творчество.

Тази вечер от 18,00ч. в Залите за временни изложби на ГХГ-Пловдив на ул. „Княз Александър I“ №15 ще бъде открита ретроспективната изложба „Между модерното и канона“, посветена на 120 години от рождението на Цанко Лавренов. Картините са от сбирките на държавните и общински музеи Градската галерия на Пловдив, Фондация „Цанко Лавренов“ и частни колекционери.

Днес се открива и ново арт пространство в Пловдив на ул. „Ибър“ 25. В него ще бъдат представени различни културни проекти – изложби, презентации, семинари, литературни четения. Първата изложба, която ще даде началото на проекта тази вечер е на художничката Нина Златева от Благоевград.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име