„Neo Dervish“ в Пловдив – един странен прочит на учението на Руми

0
2088

В Пловдив беше представен танцово-визуалният спектакъл „Neo Dervish“. Любопитството ми ме отведе на този танцов пърформанс, защото преди години имах удоволствието да видя и да се запозная с философията и смисълът на ритуалността на този танц. Честно да си призная, терминът „Neo Dervish“ не ми говореше нищо и за това реших, че ще е нещо, което си заслужава да бъде видяно.

Съвременният авторски прочит и философия на въртящите се дервиши – Мевлеви, които са част от многото различни суфииски ордени на Исляма, ме провокира да напиша тези редове.

Искам да започна с това, че ритуалната практика въртене – Сема, символизира универсални ценности като любов и служение на другите, изповядвани от всички суфи. Суфи в мюсюлманската религия е мъдрец, който се стреми лично да усети Бога. Името произхожда от „суф”- вълнено облекло на първите суфи. Обществото на дервишите е част от общата суфитска система. За да влезе в обществата на дервишите, мюсюлманинът се оттегля от външния свят за 1001 дни, изискване, към което неминуемо трябва да се придържа. След поредица от изпити дервишите се обучават в танца Сема. Всяко движение има своето значение, дрехите на дервишите също са символ. Дервишкият танц носи своите корени от древно ислямско учение суфизъм. Красивият танц представлява въртене, по време на което дервишите изпадат в транс или вид медитация, абстрахират се от земното си тяло и се свързват с Вселената. Всяка една част от дрехата и всяко едно движение на дервишите имат определена символика и предназначение, а въртенето се свърза с въртенето на планетите.IMG_0144

Спектакълът на Античния театър, представен от  артиста от световна величина Ziya Azazi, който е хореограф, танцьор и дервиш, ме остави с двуполюсни чувства. Няма да скрия, че талантливият танцьор, койтое роден в Антакия, Турция и е представял спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия, Тайланд, беше перфектен в изпълнението си. Но лично на мен ми направи впечатление, че философията на дервишите, които чрез ритмичното въртене в кръг с високо вдигната дясна ръка, чрез която търсят съприкосновение с Бога и лява ръка, отпусната надолу, за да се свържат със земята, тук беше пренебрегната напълно.

Пърформансът на Ziya Azazi беше по-скоро техно вариант на танцов спектакъл, в който не долових нито за секунда енергията,  която посветените на това “ чудо “ излъчват.

Меко казано, за мен представлението беше странно, да не говорим за няколкото момента, в които танцьорът се прекръстваше по християнски обичай, след което с дясната си ръка правеше движение, с което дясната му ръка преминаваше като с нож през шията. Не искам да си мисля, че символиката на това движение означава нещо, което накърнява религиозната ми толерантност и за това няма да го коментирам, на съм убедена, че Руми или Мевлана, който е най-великият мистик, философ и поет на Селджукския султанат , и основател на братство, наречено Мевлеви или Въртящите се дервиши, би използвал този многозначителен жест в дервишкия танц.

Междувременно си задавах въпроса как така преди толкова години, един човек, останал верен на своята религия, но проумял и стигнал до прозрението, че света е един, че хората по начало се раждат, за да са добри и единни, излиза извън рамките на разума и заявява, че все Бог е един, а днешният свят непрекъсното противопиставя религии, общества и хора !?

Този, който е проповядвал тази мъдрост, ширеща се и днес сред духовно извисените, за достигналите може би най – високо ниво на съзнание, е казал:

“ Да се говори на един и същ език е родство и привързаност.

Ела, който и да си, пак ела. „

Той е Мевляна. . . Руми.

Останалото са подробности и кой, както иска да го възприема.

Предишна СтатияМаестро Жан Ангелов – За кариерата, която го свързва с Караян и Принц Рение III
Следваща СтатияИлюзията за френските избори
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име