Ноемврийска палитра

0
710

Галерия „Мария Луиза“ представя изложбата на един от наложилите се творчески и житейски тандеми – Мия Божилова и Гроздан Илков – Графа, която е озаглавена „Забави“. Прекрасната симбиоза между живопис, фотография и пластични обекти грабва вниманието, възбужда сетивата и създава една нежна меланхолична нотка. Именно тя ни връща назад във времето на най-щастливите спомени от детството, когато животът ни е бил вечна забава. Забава, на която акомпанират причудливите сови, риби, костенурки и китари, създадени от весели тромпети, старинни часовници, родови гербове, странни механизми и най-различни джаджи. Всички тези елементи присъстват и в живописните платна на Графа и са се превърнали в запазена марка на творчеството му. Мия представя една великолепна фотографска сесия, в която сякаш са уловени мигове от древната ни история, стаени са неизказани чувства и спомени.

Прекрасната графична изложба на Камен Старчев “Последни моменти” е експонирана в галерия U P.A.R.K. Новият цикъл векторни графики  са пътешествие в неговия въображаем свят, в който можеш да бродиш като в джунгла. Джунгла от настръхнали вплетени един в друг върхове, обли и примамливи лагуни или форми, които деформират познатия ни свят и го карат да се разбие в ежедневните клишета.

До 25 ноември галерия „Дяков“ представя изтъкнати български художници в сборна експозиция, със специално създадени за нея творби.

Галерия „Възраждане“ представя живописната изложба „Приказен свят“ на проф. Пламен Легкоступ. „Приемам рисуването за игра, в която създавам приказки от действия и изображения, а изкуството ме учи да преодолявам трудностите с шега. По-скоро се наслаждавам на измислянето на идеята, на самия творчески акт, на създаването на картината, на отзвука, който тя има впоследствие, защото приказката е безкрайна, а както пее Едит Пиаф „La fete continuit“ – „празникът продължава!“, споделя авторът. В изложбата са включени творби, сътворени предимно през 2020 и 2021 г. Само една е създадена през 2019 г. Ще бъдат показани 25 картини с размери от 100/70 до 12/9 см., изпълнени с акрилни бои върху платно. Представени са три цикъла на творческите ми търсения, като основен цикъл са рибите. Те разказват много, въпреки че са мълчаливи. Говорят уж за историята, а пречупват човешките взаимоотношения през погледа на съвременника. Всяка една риба е и притча, заплувала нанякъде, носи нещо на гърба си, среща друга риба. Друг цикъл са „Античните съдове“, а трети – „Средновековните градове“.

Художествената концепция на определен автор е от изключителна важност за оформянето на неговия стил, затова съм се стремил да си създам във времето свой собствен стил, който да ме прави разпознаваем художник. Опитал съм се по своеобразен начин да осмисля декоративизма на формата, цвета и орнамента – елементи, които имат важно значение за българското изобразително изкуство, а средновековните български миниатюри и икони, стенописите, шевиците и родопските халища, керамиката и резбата върху камък и дърво са историческата основа, върху чиято интерпретация съм формирал стилистиката на изразните средства в моето творчество, докато тематичният ми избор е вдъхновен, в голяма степен, от българската средновековна архитектура и обредност.

Тръгвайки от богомилските легенди и старобългарските апокрифи, визуализирани в различни графични техники, постепенно избистрих своя собствена тематична концепция в естетиката на живописния изказ. Владеенето на рисунката и прецизното използване на акрилната техника постепенно изкристализираха в една характерна стилистика, в която се съчетават класическата фигуративност, чистите декоративни цветове и архитектоничните форми, а във фронталните композиции, с обратна перспектива върху равен фон, понякога позлатен, личат уроците на старите майстори-иконописци, докато цветовият ритъм е изграден от интензивността на чистите тонове от целия спектър. Чрез директния пластически език търся днешния визуален образ на старите притчи в средновековните градове, в античните натюрморти и митичните кораби-риби. Картините ми  изобилстват от ярки багри, фигури, символи и провокират наблюдателя към размисъл.

Бургаският художник Кръстю Тодоров-Кеца представя осмата си самостоятелна изложба в галерия Аспект. Галеристът Олга Петрова споделя „Когато през 2008г. го поканих да представи за пръв път в Пловдив своите картини, той беше непознат за публиката, но днес има своите почитатели, които с нетърпение очакват поредната му изява“.
Изложбата включва осемнадесет, предимно среден и голям формат картини, всички рисувани през настоящата година и съобразени с постранството на галерия Аспект. За разлика от последната му изложба „Градът“, която беше тематично и сюжетно ограничена до архитектурата и историята на стария Бургас, в настоящата експозиция Кеца представя всички теми и сюжетни линии, характерни за творчеството му. Най-общо могат да се набележат три основни групи – фигурални композиции, натюрморти и градски пейзажи, всички те обединени от меката и незлоблива гротеска, така характерна за отношението на твореца към заобикалящия го свят. Кеца е бохем, широко скроен и гледащ с леко намигване на тегобите на ежедневието; той е и типичен морски човек, рибар и бургазлия, прекарал целия си живот край морето, което не просто присъства в картините му, а по-скоро е действащо лице в тях. В пейзажите му морето е фон, в натюрмортите е раковина, а героите му често водят диалог с риби. Впечатляващи са фигуралните му композиции с типичните негови персонажи – смешно-тъжни арлекини, гротескно деформирани лица, актови женски фигури – поставени от автора в различни ситуации като „Наблюдаване на Халеевата комета“, „Опит за летене“, „Сузана и старците“. Но въпреки разкривените къщи и лица, въпреки меланхолията, която струи от някои платна, картините на Кеца не са мрачни, а по-скоро са чаровно-забавни, отразяват неговата жизнена философия: „Аз съм щастлив човек и в живота и в творчеството си! Съпругата ми много ми помага и ме подкрепя в това което правя като идеи и импулс, имам един невероятен син и още по невероятна внучка, така че съм щастлив човек! В творчеството ми съм имал трудни моменти, но и страхотни изживявания, като е и в живота!“, споделя художникът.
Изложбата ще открием с вернисаж на 10 ноември, сряда, от 16.00 до 19.00 часа, а всеки, който иска да се докосне до чудния свят на Кръстю Тодоров-Кеца, може да дойде в галерията до 30 ноември.

В Национална галерия – Двореца все още имате възможност да видите впечатляващата ретроспективна изложба на Алцек Мишев „Акуи – Милано –София“, която съдържа 140 произведения и е по повод 80 годишнината на твореца.

В средите на своите колеги в България Алцек Мишев е своеобразна легенда. Наследник на стар зографски род, завършил Художествената академия в София, той напуска родината си в началото на 1970-те и изгражда забележителна международна кариера в чужбина. Заради прочутия пърформанс “Преплуване на Атлантическия океан” (1979 – 1982) биографията му се украсява със слуха, че е избягал от режима плувайки и се оформя в мит на героичния художник, предприел невъзможното в името на творческата свобода.

Живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор… В настоящата изложба Алцек Мишев ни представя своето творческо летене, поставяйки ни в една почти безаналогова ситуация – не само заради микса от постижения в широкия им артистичен обхват и мащабни прояви на авангарден дух, където живописта все пак заема особено място. За изключително кратък период от време той се превръща в познато име, заемащо достойно място и популярност в артистичните среди на Запад. Още през 1976 в книгата „Европа – Америка – различните авангарди“ на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници, е включен и Алцек Мишев.

Изложбата ще продължи до 21 ноември.

Предишна СтатияМатьо Матеев представя камерна изложба и книгата с рисунки и афоризми
Следваща СтатияРезултати от IV-то издание на Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име