Открит урок провокира интереса към музиката и литературата у най-малките

0
2143

„Пътуващата библиотека“ към читалище „Възраждане 1983“ гостува на децата от ЦДГ „Майчина грижа“  в Стария Пловдив, за да осъществи една изключително интересна  инициатива, която има за цел да провокира още от най-ранна възраст интереса към музиката и литературата.

Гости на детската градина бяха младите тромпетисти Георги Грозев и Маргарита Бозукова  – възпитаници на Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ с преподавател Пенчо Пенчев. Те изнесоха образователен урок   за запознаване с инструмента Тромпет. Гостува и Павлина Николова, която представи новите си детски книжки  от 2017 година – „Разказвачът на приказки“ и „Звездан и звездочелият кон“. Книгите са издание на издателство „Летера“ и са спечелили проекта на община Пловдив за „Книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания“.  Поучителни и сладкодумни са книжките на Павлина Николова. Всяка от приказките интригува с повествованието си, завладява детската мисъл и въображение и  води към поуката: „Богат е не този, който има, а този, който дава“ и „Всичко е добре, когато свършва добре“.

Захласнати и развълнувани, децата с интерес изслушаха концерта, който им поднесе Георги Грозев – отличен с Grand Prix в категория Инструменталисти на Националния конкурс под егидата на МОН „Път към славата“, който се проведе от 2 до 4 февруари 2018 и неговата партньорка Маргарита Бозукова . Децата танцуваха и пяха заедно с изпълнителите, които им изсвириха както класически пиеси, така и популярни детски песнички и дори българско хоро.

Георги Грозев – отличен с Grand Prix в категория Инструменталисти на Националния конкурс под егидата на МОН „Път към славата“

Георги Грозев се оказа прекрасен педагог, защото изключително увлекателно и адаптирано към детската аудитория разказа така увлекателно за инструментите. Той беше подбрал инструменти с подходящи размери – най-малкият беше бебе тромпет, а най-големият – дядо тромпет и приказката ги пренесе в замъка на царя, където звучи дворцова музика. И не беше никаква изненада, че в края на този изключително увлекателно поднесен музикален открит урок, всички деца поискаха да станат музиканти. А когато Поля разказваше приказки, в подходящи моменти се включваше с тромпета.

Блеснали от вълнение детски очи, искрена радост и жажда за нови знания съпровождаха тази прекрасна инициатива.

Това не е първият съвместен проект, който реализират читалище „Възраждане 1983“ и  ЦДГ „Майчина грижа“. На добър път и дано добрите съвместни инициативи продължат, защото няма нищо по-хубаво от това да се обединяват възможностите за обогатяване на вълшебния детски свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име