Пенка Калинкова открехва завесата към театралния фестивал „Сцена на кръстопът“

0
1638

Вече двадесет години през есента в Пловдив се случва културно събитие, което събира най-доброто от театралните сцени в страната и качествени чуждестранни постановки.

Да, „Сцена на кръстопът“ е фестивал, който се доказа във времето и който през тези години неизменно е съпровождан от любовта на публиката и нестихващи аплодисменти.

Тази есен почитателите на Мелпомена в Града под тепетата ще се поздравят с 20-тото издание на любимия фестивал и отново ще имат удоволствието да видят едни от най-качествените постановки създадени през последния сезон в българските театри.

Емблематично за фестивала е името на проф. Стефан Данаилов, който е инициатор и вдъхновител на  театралния празник, случващ се всяка есен в Пловдив. Но не по-малка роля за неговото популяризиране има театроведът, журналист и прес-секретар на фестивала „Сцена на кръстопът“ Пенка Калинкова, която през всички тези години следи отблизо случващото се пред и зад кулисите и ни прави съпричастни с театралното изкуство.

Всичко това тя е събрала в едно празнично издание посветено на годишнината и озаглавено „20 години Сцена на кръстопът“. Книгата, чиято официална премиера ще бъде през есента по време на фестивала, беше представена пред тесен кръг приятели.IMG_1310

На страниците на красиво оформеното издание са събрани рецензии и критически статии за театралните постановки, много подробна информация и снимки от представленията, играли се на „Сцена на кръстопът“ от 1997 година насам. По този начин изкушеният зрител има изключителната възможност да направи паралел и да проследи развитието на театралното изкуство у нас през последните 20 години. В книгата са разказани и много интересни детайли, случки и истории, които са част от кухнята на всеки един фестивал.

Калинкова, която винаги е респектирала с  точната си преценка и почтеността си, наред с ласкавите отзиви, не пести и критики, когато е имало жанрови или творчески залитания. Четейки книгата, човек си дава сметка, че изкуството никога не върви в права линия с възходяща градация, а търпи своите кризи и лъкатушения, преодолява препятствия, но винаги търси себе си и се възражда, за да продължи напред в името на Негово Величество Зрителя.

В книгата ще откриете имената на всички, които през годините са били съпричастни с идеята Пловдив да стане един от най-добрите театрални градове в страната; на хората, без чиято креативност и творческо вдъхновение, фестивалът не би бил това, което е днес; на хората, които с безвъзмездната си подкрепа са направили и невъзможното, този фестивал да продължава да се случва дори и в годините на най-тежки финансови и духовни кризи; на хората, които с таланта и отдадеността си на сцената, са вдъхвали живот на театралните образи и са създавали свят, в който да се пренесем с удоволствие.IMG_1312

„20 години Сцена на кръстопът“ е един пътеводител из театралния свят, една съхранена история, една врата, отворена към театралната сцена, през която с удоволствие ще мине всеки, който се прекланя пред магията, наречена  Театър!

Предишна СтатияМихаела Иванова приета възторжено в GEDOK – Мюнхен
Следваща СтатияOpera Open ни подари една изящна балетна гала вечер
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име