Без победител завърши Петият поетичен конкурс на името на Добри Тонев

0
1490

За пета поредна година в Пловдив бяха връчени наградите на  Националния конкурс за поезия на името на Добромир Тонев. Събитието се проведе в годината, в която поетът трябваше  да навърши 60 години, точно на рождената му дата, а в литературната надпревара участваха 60 автори от цялата стана. Регламентът на конкурса допуска само автори до 45 години – възрастта, на която Добромир Тонев ни напусна през март 2001 година.

Журито в състав Младен Влашки, Здравко Дечев и Станислава Станоева не присъди първа награда, но за сметка на това връчи две втори места – на Гергана Атанасова от Казанлък и Владислав Христов от София. Владислав Христов не за първи път е отличаван с награда от конкурса, в който участва от самото му начало. Отличената също с втора награда Гергана Атанасова е адвокат, има издадена една стихосбирка и награда от „Южна пролет. Двамата получиха и по 350 лв. от наградния фонд на конкурса. Третото място и сума от 150 лв. получи Мария Иванова – Фьон. Специалната награда на Радио Пловдив отиде при Заря Божкова, а Галина Вълчева стана носител на приза на Пловдивския университет Паисий Хилендарски.

Прожектиран беше и филм, запаметил гласа и енергията на поета, бяха прочетени и негови стихове, а на събитието присъстваха много от приятелите и роднините на Добромир Тонев.

Следващата година се планира и научна конференция, посветена на творчеството на пловдивския поет.  Предвижда се и издаването на сборник с най-добрите творби от петте конкурса.

Вечер посветена на Добромир Тонев, ще се състои в понеделник 19 октомври, от 18.00 часа в осма аудитория на Пловдивския университет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име