Показват реплика на първия български самолет

0
1235
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С реплика на български самолет „Йорданов 1″, дело на изобретателя Асен Йорданов ще бъде отбелязана сто годишнината от създаването му.

Утре, 08 август в 13 часа, всички желаещи ще могат да го видят в Музея на авиацията в Авиобаза Крумово. Копието е създадено с помощта на фондация „Родолюбие“ и Министерството на отбраната. Макетът ще бъде представен в незавършен вид, за да се види какво се крие под обшивката. След това ще се премине към следващия етап в който крилата и тялото ще бъдат облечени в плат и лакирани. Репликата на първия български самолет „Йорданов1“ ще бъде дарена на Музея на авиацията в Крумово.
Честванията започнаха още днес с  щафетна обиколка на страната, която стартира  от Пловдив, преминава през Приморско, Балчик, Плевен, София и обратно към летището в Пловдив.

Представителят на пловдивския радио клуб Стоян Аврамов разясни, че с разрешение на Комисията за регулиране на съобщенията, вече има нов повиквателен знак, който е LZ100 Alpha Junior. В в повиквателната са кодирани инициалите на конструктора Асен Йорданов и годишнината, която отбелязваме. Позивната е в обръщение от две седмици и вече се радва на повишен интерес от страна на радиолюбители от цял свят, като до момента са направени над 15 000 радиовръзки, повечето от тях са от чужбина. На всички, осъществили радиовръзка ще бъдат издадени специални дипломи.

Сред проявите, с които се отбелязва юбилея, е и специална сребърна възпоменателна монета, пусната в обръщение на 20 юли. Тиражът й е 6000 броя, с номинал 10 лв., а нумизматичната стойност се движи в рамките на 60-70 лв. Върху нея е изобразен първият български моторен самолет, конструиран от Асен Йорданов и надписите “ Българско самолетостроене“ и “ 100 години“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име