Полковник д-р Ангел Пеев: Благодарност и поклон към тези, които създадоха и развиха Военна болница Пловдив

0
2088

Полковник д-р Ангел Пеев е завършил медицина през 1989 г. Работил е в редица военни формирования на Българската армия. Защитил е специалностите „Авиационна медицина” и „Организация и тактика на медицинската служба”. Завършил е курс по здравен мениджмънт във Военномедицинска академия (ВМА) – София и от 2015г е Магистър по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Член е на сдружението по авиационна, морска и космическа медицина и на Европейската асоциация по авиационна медицина. От 3 януари 2012 г. е началник на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Пловдив, към ВМА. Притежава удостоверение за владеене на френски и английски по STANAG 2-2-2-2.

2015-а беше тежка година – особено за ВМА и нейните структури. От Военна болница – Пловдив, бяха съкратени 23 места, включително и назначените по допълнително разписание на длъжностите. Така че щатът ни е по-малък с 23 длъжности. Трябва да подчертая, че ние сме една от най-натоварените военни болници, обслужваща най-голям брой военнослужещи и личен състав от контингента на Министерството на отбраната. Болницата е локализирана в най-наситения регион с военни формирования – около 12 000 военнослужещи от Пловдив, Карлово, Стара Загора, Казанлък, Смолян, Хасково, Асеновград, Крумово, Граф Игнатиево…
През миналата година, въпреки редуцирането на личиния състав, болницата изпълни професионално поставените задачи по време на бедствията. Беше ни връчен почетният знак на президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Той е във връзка със значимия принос на медицинския състав на Многопрофилната болница за активно лечение – Пловдив, от състава на ВМА – София, при оказване на помощ на местното население по време на природните бедствия в Южна България през месец март. Това е едно уважение и признание към труда на лекарите и медицинските сестри от лечебното заведение. Министърът на отбраната награди лекарите, участвали при тези природни бедствия и спасили човешки живот.
Една кратка статистика – през миналата година през кабинетите на поликлиниката на болницата преминаха 30 620 души. От тях военнослужещите са 18 процента или около 5 527 човека. А цивилните служители от Българската армия, Министерството на отбраната и структурите, подчинени на министъра на отбраната, са 6,6 процента или 2011 души. Общо през поликлиниката преминаха 24,6 процента от контингента на Министерството на отбраната. Смея да кажа, че болницата ни е с най-голям процент личен състав от военнослужещи, цивилни служители и пенсионирани военнослужещи, които са потърсили помощ при нас. Относно стационарната дейност през 2015 г., броят на приетите и лекувани пациенти е 4039. Отново около 18 процента са от контингента на Министерството на отбраната.
– Очаквате ли промени през тази година?
– Тази година също ще бъде съпътствана с доста промени в здравеопазването. По инициативата на ръководството на ВМА в края на годината, беше променен Закона за лечебните заведения, като от 1 април със сключване на новия рамков договор с Националната здравна каса., ще имаме право да работим за оказване на извънболнична помощ със Здравната каса, което ще доведе до допълнителни приходи за Министерството на отбраната. Досега нямахме тези права и не можехме да работим с направления, а оттам нямахме и приходи от НЗОК за извънболнична помощ. След 1 април, започваме работа с нови софтуерни продукти. Ще се изгради локална компютърна мрежа с кабинетите и регистратурата за връзка с болничния софтуер. Така ще може да следим движението на пациента през кабинетите и какво точно е направено. През тази година имаме обещанието на ръководството на ВМА за доставка на няколко нови апарата. Единият е биохимичен анализатор за клиничната лаборатория, който е включен вече в материалния план. И вторият е комбиниран апарат за електромиография (ЕМГ) и електроенцефалография (ЕЕГ). Необходими са за изследване на мускулната активност и при увреждане на гръбначно-мозъчните нерви, както и за изследване на мозъчната активност. Друга дейност, която започваме, това е изборът на екип – т.е. очакваме допълнителни приходи от хората, които искат да бъдат лекувани или оперирани от определен лекар и екип. Те могат да изявят това желание срещу заплащане. Така че, очакваме допълнителни приходи, които да помогнат да бъдат отделени средства за апаратура и за погасяване на задължения.
– Кои хора имат право да идват на прегледи в поликлиниката и за лечение във Военната болница?
– Съгласно действащата наредба на ВМА за дейността на многопрофилните болници за активно лечение, в момента през консултативно-диагностичния блок на Военна болница – Пловдив, както и през другите военни болници, имат право да минават контингентът на Министерството на отбраната – военнослужещи и техните семейства, пенсионираните военнослужещи и съпругите им, ветерани от войните, цивилни служители от структурите на МО.
Какви са вашите пожелания по повод на 127-годишнината на Военна болница – Пловдив?
– На първо място искам да благодаря на ръководството на ВМА за оказаната ни помощ, за съдействието и за постигнатите успехи с промяна на нормативната уредба и намаляването на разходите. Нека този празник е благодарност и поклон към тези, които са създали и развивали Военна болница Пловдив. Пожелавам на целия личен състав да бъдат живи и здрави, и винаги така човечни в отношението си към пациентите и грижата за болните, с което нашата болница се слави в града.

История

На 25 февруари преди 127 години е издадена първата заповед за създаване на военно-лечебно заведение от министъра на войната полковник Сава Муткуров, който с приказ № 96/ 25.02.1889г., указва разкриването на гарнизонна военна болница гр. Пловдив.
След освобождението на Пловдив на 16.01.1878 на базата на турската военна болница, разположена в къщата на Йоаким Груев и още няколко частни къщи в града, се разкрива руската военна болница. Поради поява на тифна епидемия сред населението, рано през пролетта на същата година, болницата се измества извън града, в подножието на „Дженедем тепе“ днес Младежки хълм. На мястото на тези сгради- бараки, през 1884-1885г., дружеството с помощта на държавата, построява запазената и досега модерна за времето си сграда Държавна болница.
По време на бомбардировките през 1944г., болницата е евакуирана в Земеделския техникум в с. Садово- Пловдивско. В началото на 1950г., Военна болница се премества в сградата на бившата католическа болница на бул. Христо Ботев.
Новото название „Военна болница“, тя получава през 1955г. През 2002г. се променя на Болнична база за активно лечение Пловдив към ВМА Софияа. Считано от 02.07.2009г. с постановление на Министерски съвет №168, ББАЛ се преименува

Предишна СтатияХайгашод Агасян, Ивайло Михайлов, Варти Саркисян и AGBU Sofia Chamber Orchestra подариха надежда на Златка /галерия/
Следваща СтатияМилко Цветков взе награда за най-добър лозов масив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име