Прощаваме се с Любен Попов

0
1169

Днес се прощаваме със заслужилия културен деец Любен Попов. Той беше една от емблематичните фигури в полето на пловдивската духовност, режисьор, педагог и общественик.

Траурната церемония ще се състои от 11 часа в църквата на Централни гробища в Пловдив.

Ето какво написа за него журналистът и театровед Пенка Калинкова:

Неговите три големи привързаности, освен обичта към съпруга, син, дъщеря и внуци, бяха театърът, читалищата, дейността му като режисьор в някогашното предприятие „Културен отдих и украса“. Започнал като стажант артист и помощник режисьор при театралната легенда П.К.Стойчев, той остана свързан с театъра като инициатор на Театралното общество. Дълги години беше председател на Общинския читалищен съвет и на Областния читалищен съюз в Пловдив, както и на националното ръководство на съюза. Никога не беше наблюдател, винаги беше пълен с идеи и ръчкаше нас, по-младите, да помагаме за осъществяването им. Дълги години беше в основата на сдружението „Мемориал на духовността“ – всъщност, негова беше идеята за построяването на общ паметник в тревната площ до НБ „Иван Вазов“ откъм улица „Иван Вазов“ в Пловдив на всички творци, родени, живели, творили за Пловдив и за българската духовност. Отиде си с мечтата за този паметник, обещаван от мнозина кметове на Пловдив, така и неосъществен. Години наред поддържаме инициираната от него церемония по връчване на званието „Следовник на народните будители“. Той беше именно такъв, винаги в крак с всички новости в нашия духовен живот, четящ, мислещ, предлагащ идеи и пръв в тяхната реализация. Носител на Почетния знак на Пловдив и на редица ордени. Моите съболезнования на близките и съратниците му! Скърбя за него!

Редакцията на europlovdiv.com също изказва съболезнования на близките и семейството.

Предишна СтатияПловдив през очите на френския журналист Ришар Бейон
Следваща СтатияЕто какво причини днешният потоп (галерия)
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име