Свилен Блажев – сила, енергия, страст, смирение

0
3012

Рядко анонсирам предстоящи изложби, защото предпочитам да видя и споделя преживяванията и емоциите си с читателите. Но този път имах удоволствието да видя откриващата се утре изложба на Свилен Блажев и не мога да не изкажа впечатленията си.

Един от най-големите майстори на съвременната българска живопис е подредил платната си в галерия – музей „Филипополис“. Живописната изложба, която творецът с присъщата си скромност е озаглавил просто „Пейзаж“, носи изключително силна енергия и страст, но и смирение. Картините грабват, омагьосват и разтърсват зрителя  още от входа. Необичайна е трактовката, с която Блажев изобразява магичността на пейзажа. Картините са с наситен колорит и носят тръпчивия вкус на любов към есенните багри. Дърветата сякаш улавят в шепите си последните слънчеви зайчета, за да се простят с отлитащите птици. А да ги отнесем в душата си е напълно възможно, ако видим и почувстваме тази изложба.

Наред с великолепните пейзажи, в галерията са експонирани и картини от цикъла „Атон“, който не  спира да вълнува твореца от няколко години насам. Свилен ни потапя в интимната и сакрална атмосфера на Светата обител изключително убедително – едновременно могъщо  и нежно.  Възхитителен е начинът, по който творецът разгръща цветовете, за да създаде изящни композиции със силни духовни послания.

Галеристът Стефан Малецов не скрива, че цели две години очаква гостуването на Свилен Блажев, който за първи път ще се представи във „Филипополис“ и то навръх рождения си ден. На 27 септември творецът ще отбележи своята 64-та годишнина сред пловдивските си приятели.

Бъди жив и здрав, маестро! И нека вдъхновението, устремът и проникновението те съпътстват вечно!

Публикувам снимки от предстоящата изложба с любезното позволение на Стефан Малецов.

Тази вечер в галерия „Възраждане“ бе открита интересната живописна изложба „Пътешестивия насън и наяве“ на Светла Косева. Няма да скрия, че това беше напълно непознато за мен име, но останах много приятно изненадана от женската чувственост и деликатност на варненската художничка. Светла е искрена и пряма, и изобразява любими места, романтични сцени, приказни видения с голяма лекота. Но какъвто и да е сюжетът, от картините й струи неподправена и чиста любов и хармония. Разходете се из кея на Морската градина, нахранете гълъбите и гларусите по улиците, насладете се на изгрева, който покрива с розова пелена морето, отбийте се за утринна молитва в храма…чрез картините на Косева.

В къща Нишанян с изложба бе закрит Международния живописен пленер. В двора на къщата свои творби показаха Васил Стоев, Илияна Манукова, Иван Чакъров, Николай Томанов, Деляна Георгиева, председателят на дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева и дъщеря й Женя Бозукова, както и гостуващи художници от Македония, Унгария, Германия и Словения.

Къщата с постоянната експозиция на Енчо Пиронков приюти една доста нестандартна, но интересна изложба. Украинката Анна Демянчук гостува на Пловдив по покана на Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Младата дама представя едно традиционно за Украйна изкуство, което не е особено познато у нас – витинанка. Ако не знаете какво е витинанка? Това е художествено изрязване на хартия, чрез което се създават  причудливи картини, с които украсявали традиционното украинско жилище.

Анна Демянчук

Ето какво споделя Анна Демянчук за емоциите, провокирали я да създаде колекцията „Моите градове“  „Хората създават  градове, изпълват ги с движение, идеи и творения. Пътувайки, премествайки се, можеш да видиш хората живеещи в различните градове. Улиците, фасадите, транспорта – от всичко това  създаваш свое собствено специално послание към жителите. Аз имах особен късмет да се родя и да израсна в планината, а след това да се преместя в Лвов, за да завърша образованието си там и да се чувствам човек. За такива градове казват: „град, който дори от роб може да направи човек“. Великолепна архитектура,  максимална концентрация по време и място на креативни, активни, прогресивни хора. В този град се влюбих, и повярвайте ми, завинаги.
След това в живота ми се появява Пловдив, град, който е пропит с история, който още пази хиляди тайни. Моят проблем беше не да правя сравнения,  а да си позволя любовта с новия град. Защото, без значение къде се намираш, трябва да си там напълно. Всеки ден да откривам за себе си града, да разбирам хората, да се примирявам с неговите проблеми, да се чувствам тук и сега е основна задача за мен днес. Идеята за изложбата не беше изкуствено създадена или наложена. Творбите от поредицата „Моите градове“ са отражение на любовта към градовете, към архитектурата ,към чувството,  към темпото.

P.S. Само когато отвориш сърцето си, ти чувстваш любовта“.

На 27 септември можете да отскочите и до галерия „Виа Артис“, за да се насладите на музикално-поетичната вечер, с която цигуларят-художник Мичо Димитров ще закрие изложбата си. От 19.00 часа в галерията ще чуете на живо виртуозните изпълнения на Мичо, който за случая е подготвил няколко емблематични композиции на бащата на тангото Астор Пиацола, а поетесата Евгения Тагарева ще прочете своите лирични произведения.

Мичо Димитров

На 28 септември в 18 ч. , в галерия Дяков ще бъде представен друг голям български живописец – Милко Божков и изложбата му  „Есен в Тоскана“. 

Предишна Статия„ТЕАТЪР НА ОТГОВОРНОСТТА” – Един нов театрален проект
Следваща СтатияТаня Шахова – „Тя искаше да е интересно, и понякога беше!“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име