Винария 2017

0
2744

„Винария 2017“ отново привлече хиляди почитатели, ценители и професионални дегустатори. Димитър Туджаров – Шкумбата и радиоводещите д-р Мирослав Ненков, Михаил Дюзев и Иво Райчев бяха сред най-атрактивните гости на „Винария 2017“.

Иво Райчев, Димитър Туджаров-Шкумбата, д-р Мирослав Ненков, Михаил Дюзев и Иван Бакалов
Иво Райчев, Димитър Туджаров-Шкумбата, д-р Мирослав Ненков, Михаил Дюзев и Иван Бакалов

Те представиха специалната марка вино „Приятели мои“, раздаваха автографи и се снимаха с многобройните си фенове. „Приятели мои“ е не само марка вино, произведено за хора, които обичат доброто настроение, компании и качествени напитки, но и заглавие на общия комедиен проект на четиримата, който вече няколко години се радва на огромен успех. Към журналистическата компания се присъедини и водещият на една от най-четените рубрики за вино и алкохолни напитки в българските медии Иван Бакалов, който беше дошъл на изложението, за да открие  нови и интересни сортови вина.

Дюзев, Бакалов и Райчев дегустират виното "Приятели мои"
Дюзев, Бакалов и Райчев дегустират виното „Приятели мои“

Той подари с автограф на колегите си една от последните книги, на която е редактор и се забавлява с остроумните вицове и шеги на д-р Ненков и Шкумбата. След това всички заедно се отправиха на дегустация на вината от любимата им изба „Вила Юстина“. Там бяха посрещнати от гостоприемния собственик на избата Милко Цветков, който ги почерпи с прекрасните вина от серията „4 Seasons“.

Розе на Villa Yustina
Розе на Villa Yustina

Виненото изложение привлече и световни експерти като Карлайн Гилби MW (мастер оф уайн), която следи развитието на българското винарство вече 20 години, и Маркус Берлингов от Германия, сомелиер No 1 за 2013 година.

Карлайн Гилби MW (мастер оф уайн)
Карлайн Гилби MW (мастер оф уайн)

Голям беше интересът към щандовете на производителите, получили „Златни ритони“ и медали от престижния международен конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки „Винария 2017“. За поредна година, конкурсът, организиран от Националната лозаро-винарска камара съвместно със Съюза на енолозите в България и в партньорство с Международен панаир Пловдив избра и награди най-дибрите в бранша.20170225_131019 Тази година 83 вина бяха отличени от международната комисия на „Винария 2017“ с медали. 50 от тях станаха носители на златни отличия. Най-много призове получи „Вила Ямбол“  ЕАД – 9 златни и 4 сребърни медали, с което спечелиха приза на НЛВК „Бъчва на годината“. За доброто настроение на победителите в престижния конкурс за вина, ракии и винено бренди се погрижиха ансамбъл „Пловдивъ“, Антония Маркова, Валя, дует „Уел“, спечелил златен приз в международен конкурс в Лос Анджелис преди 2 месеца и сръбската звезда Бобан Здравкович.


За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Кабиле Шардоне/Совиньон блан“ на „Вила Ямбол“ ЕАД. Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено „Шардоне Еленово“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ с винен „Оскар“ бе отличено “Gradn Prix Golden Rhithm Розе“ на „Черноморско злато“ АД. „Златен ритон“ спечели за първи път в своята история винарска изба „Оряховица“ ЕООД за розе от по-стари реколти „Gaetan Rose“. При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Villa Marvella Каберне Фран“ на „Черноморско злато“ АД. В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Rubaiyat red blend“ на „Винекс Преслав“ АД. „Златна фиала“ получи изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ АД Пламен Байков за гроздова ракия „Пещерска мускатова“. За първи път бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. За победител бе обявено бяло вино от сорт „Мискет червен“, производство на изба „Карабунар“.  Присъдена бе и специална награда на инж. Коста Костов от „Винпром Сандански“ за 50-годишния му принос в развитието на лозаро-винарския сектор.

Градът на виното, който обединява и изложението за храни „Фудтех“ беше притегателен център за много гости от страната и чужбина. Градът на виното ще посреща любителите на висококачествени напитки и деликатеси към тях до 14 часа на 26 февруари в 11-а палата на Международен панаир Пловдив.

 

Предишна СтатияОсвободителната сила на BREXIT
Следваща СтатияСирни Заговезни – Ден за прошка … и още нещо (снимки)
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име