Военните възродиха празника на Гарнизон Пловдив /обновена, снимки/

0
1702

Празникът на Гарнизон Пловдив беше възстановен след повече от 70-годишно прекъсване с военен парад, тържествен концерт и заря-проверка.

Традицията да се отбелязва 4 юли /21 юни по стар стил/ като ден на най-големия гарнизон в страната, датира още от годините след Междусъюзническата война и е празнуван в чест на стратегическата победа на Българската армия при Криволак – битката, която през 1913 обръща хода на събитията. До 1944 година победата се е чествала тържествено, но след 9-ти септември традицията е забравена. Тази година честванията се възстановяват за първи път.

Празничното шествие, в което участваха пет военни формирования и славни бойни знамена, тръгна от площад „Съединение“ и премина през Главната улица на Пловдив под аплодисментите на пловдивчани и гостите на града. Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за загиналите войни пред паметника на Гюро Михайлов и бяха поднесени венци и цветя.

Програмата продължи с тържествен концерт в Концертна зала, в който участваха военен духов оркестър, ансамбълът на въоръжените сили със солисти Антония Маркова и Гюнай Чалъков и танцови състави. За първи път бяха представени и маршовете, изпълнявани по времето на славните военни победи.

Тържеството завърши със заря-проверка на площад „Централен“.

Събитието беше уважено от министъра на отбраната Николай Ненчев, народни представители, областния управител Здравко Димитров, Главния секретар на Област Пловдив Борислав Димов, председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова, кмета Иван Тотев, командирите на 68-а бригада специални части бригаден генерал Явор Матеев, на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов, бригаден генерал Петьо Мирчев, командир на 24-а авиобаза Крумово, представители на Пловдивска митрополия и община Пловдив, както и много граждани и членове на военно-патриотични съюзи.

Предишна Статия„Дуетът на единаците“ – Музиката е поезия и поезията е музика /снимки, звук/
Следваща СтатияМихаела Иванова приета възторжено в GEDOK – Мюнхен
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име