Във „Фермата“ предлагат храни приготвени по стари технологии

0
1678
Иван Гунчев

Координаторът на Фермерски пазари „Хранкооп“ Иван Гунчев, който е и собственик на биоферма, представи своето биологично производство на откриването на първия по рода си фермерски магазин за домашни храни в Пловдив. Той се е специализирал в производството на различни видове сладка, шипков мармалад, натурални сокове и много търсените в последно време сусамов и слънчогледов тахан и любимата от детството домашна боза, чиито вкус повечето от нас вече са позабравили.

Гостите на фермерската къща имаха удоволствието да опитат и от направените от готвача Росен Чакъров и красиво подредени вегетариански хапки от зелени палачинки с катък, пълнени с крема сирене пресни картофки, кайсии със сирене и ягоди, както и да опитат от ритуалната пита, изработена от сръчните ръце на Мариана Георгиева.

Росен Чакъров

Подобни вегетариански и вегански ястия ще можете да опитате и вие, ако посетите ресторантчето, което е разположено в приземния етаж на ул. „Магура“ 1 в квартал „Капана“. Целият асортимент от храни и стоки в магазина е произведени от биологично чисти суровини от различни биоферми в България. Тук можете да си закупите прясно и кисело козе и овче мляко, ръчно направен кашкавал, студен чай от мащерка, домашен хляб с квас, еко зеленчуци, сиропи от бъз и мед, тиквено масло, шарлан, сертифицирано по европейски стандарти био вино, произведено от винарска изба „Загрей“, както и много други продукти, произведени по автентични домашни рецепти, без добавка на изкуствени консерванти и оцветили.

„Спомените ми от детството са свързани с баничката и бозата, но се оказа, че дори и в емблематичната радомирска боза има твърде много консерванти. Поради тази причина реших да направя истинска домашна боза, в която няма добавени никакви стабилизиращи вещества и вкусът да е такъв, какъвто е бил навремето“, разкрива причините, накарали го да се захване с нетрадиционното производство Иван Гунчев.

За съжаление, домашно произведените храни, макар, че са вкусни и се отличават по своето качество от предлаганите в големите вериги магазини, все още не срещат подкрепа от българското законодателство.

„За съжаление българското законодателство все още не дава възможност на производителите да предлагат преработена храна. Аз, като земеделски производител мога да предлагам само прясна продукция“, казва Гунчев. Поради тази причина младите хора сформират кооперация, която ползва лицензирана и сертифицирана за производството на домашни храни кухня.

Всички предлагани продукти в магазина имат съответните сертификати за произход, годност и период на съхранение. Цените също са съвсем прилични, съобразени с възможностите на българския потребител.

„Нашата идея винаги е била да се срещнем очи в очи с този, които ще консумира нашата продукция. Защото е много важно да изградим това доверие. И това вече се усеща при нашите клиенти, които могат да бъдат абсолютно сигурни и спокойни“, гарантира Гунчев.

„Всеки има право да опита от истинската храна“, с тези думи канят в магазин за домашни и биохрани „Фермата“.

Цялото интервю с Иван Гунчев можете да чуете в прикачения файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име