Жажда за волност, простор и красота в творчеството на Кирил Иванов

0
2024

Eкспресивно облъчени от жажда за волност, простор, красота са картините на Кирил Иванов, който вече посрещат своите почитатели в галерия „Люнион“.

Кирил Иванов
Кирил Иванов (снимки Димитър Добрев)

Изложбата е озаглавена “Пейзажи от село Ситово“, а платната впечатляват с неповторимата си палитра – багрите им са светли, слънчеви, лазурносини, пролетнозелени, златистозвездни. Природата се преражда в импресионистична живопис, превръща се в лазурно пространство, из което се реят сякаш прозрачночисти детски сънища. Земята, гигантските зъбери и полята са изтеглени към етера, облени с лъчи и пронизани от светлина.

И макар, че името на изложбата ни отпраща сред върховете на Родопите, където е сгушено село Ситово, в експозицията са включени и чудесни градски пейзажи, който вече са запазена марка на Кирил. Цветовата им гама не е пастелно приглушена и безплътна, а разточителна и ярка. Тя безспорно носи слънчев заряд спрямо сивотата на градския фон и е в контраст с мрачния, опушен урбанистичен свят. И не за да ги конкурира, а сякаш да  покаже, че град и природа са само плюсите на едно цяло, Кирил изважда на показ красотата на малките неща.

Багреното изобилие на пейзажните е раздвижено и струящо, цветовете са завъртени в пречистващ вихър, понесени и разлюлени сякаш от пролетен вятър.  И тази вселена навява предчувствия за блаженство и хармония в други, копнежни светове.

Не пропускайте да се докоснете до прекрасния свят на Кирил Иванов.

 

Предишна Статия„Бягство за любов“ Начо Христосков
Следваща СтатияИзложба с плакати на международни стрийт артисти
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име