Божана Апостолова: „Сама и обща в себе си живея“ (аудио)

0
168

„Сама съм, когато имам бял лист пред себе си. Обща съм, когато съм обградена от любовта на толкова много хора, както тази вечер“, заяви развълнувано поетесата и издателка Божана Апостолова, когато видя препълнената от стотици свои почитатели зала в Драматичния театър, които бяха дошли снощи, за да засвидетелстват уважението си към таланта й.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Приятелите я отрупваха с цветя и поздравления за седемдесет годишнината й, и очакваха с нетърпение началото на поетичния рецитал „Сама и обща“, в който, като музикален съпровод участваше и самия Теодосий Спасов. Поетесата е събрала всичко сътворено от нея през петдесетте години на творческата си кариера, в пет тома, издание на „Хермес“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Божана Апостолова, известна с пиперливия си език и непримирим нрав, тази вечер показа, че е и изключително емоционална и благодарна на живота, който въпреки трудностите, я е дарил с много любов и вдъхновение. „Винаги, когато съм имала медийни изяви, съм говорела за някой друг. Нека тази вечер да я посветя на себе си и на своята 70-годишнина“, сподели поетесата и продължи „Винаги, когато рецитирам свои стихове, се притеснявам, че мога да се разплача. Аз вече ви признах, че плача, когато пиша, така че, ако заплача, нека ми е простено“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Божана Апостолова не пропусна случая да каже, че се надява всички заедно да подкрепим духовността, да качим моралните ценности, които изгубихме през прехода, а и сърцата си по-високо, за да ни стане различно, да се усетим важни и значими за света, и най-вече за нас самите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поетесата посвети рецитала си на своя съпруг, журналистът Костадин Чонов, който неотлъчно я е подкрепял морално и духовно. „Той е и първият мечтател, и първият ми критик. Помня как цяла една нощ плаках, защото исках да напиша стихотворение за баща ми, който е починал на 33 години. Написах стихотворението. Смятах, че съм успяла да създам гениално произведение, което разбира се реших да споделя с него. Плачейки го прочетох, но той ме погледна и каза, „Хвърли го в коша. Сантиментален боклук“. Само след няколко дни, чух стихотворението си „Баща ми умря на 33“ по радиото, където съпругът ми го беше представил. Така, че не бих могла да не посветя тази вечер на моя съпруг, който е истински вълшебник и който понася всичките ми настроения и трудния ми характер“, сподели вълнуващата случка Божана.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След това започна поетичният рецитал, в който тя прочете някой от най-любимите си стихотворения, а Теодосий, със своите музикални интермедии, създаде неповторима атмосфера.

Кратък откъс от великолепната литературна вечер можете да чуете в прикачения звуков файл:

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияИзложба ще отбележи 80-тата годишнина от рождението на Димитър Киров
Следваща СтатияБаба Вера и актрисата Ивана Папазова с почетни отличия в Международния ден на Червения кръст
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име