„Руски мармалад. PostChekhov“ откри 21-та „Сцена на кръстопът“

0
604
Руски мармалад. PostChekhov

С премиерното представление на пиесата „Руски мармалад. PostChekhov“ беше открито 21-то издание на един от най-обичаните пловдивски фестивали „Сцена на кръстопът“. Сред гостите на фестивала бяха Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, много творци, дейци на изкуството и културата, медии, актьори, приятели и почитатели на театралното изкуство.

Пиесата, която е създадена по текст на Людмила Улицкая е реализирана от екипа на руския режисьор Владимир Гурфинкел – главен художествен ръководител на Пермския театър, носител на най-голямата театрална награда на Русия  през последните две години, който също присъстваше на премиерата и прекрасните актьори на Драматичен театър – Пловдив. Впечатляващата сценография и костюми са дело на Ирена Ярутис, музиката към спектакъла е на Виталий Истомин, хореографията е на Татяна Безменова, а художник на осветлението е Евгений Ганзбург. В пиесата участват любимците на пловдивската публика Стефан Попов, Венелин Методиев, Красимир Методиев, Добрин Досев, Анелия Ташева, Радина Думанян, Елена Кабасакалова, Елена Атанасова и колоритната млада дебютантка Милена Георгиева. Прекрасната Маргита Гошева, позната ни от едни от най-награждаваните в последните години филми „Урок“ и „Слава“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов,  направи силен старт на пловдивска сцена и вече е част  от екипа на Драматичен театър – Пловдив. 

„Руски мармалад“ на Людмила Улицкая е препратка към „Три сестри“ на Чехов и разказва историята на „руското неслучване“, което прави паралел и с рушащата се ценностна система и у нас. Обитателите на старинната вила сякаш са излезли от пиеса на Чехов и са се озовали сред руините на сегашното съвремие. Големият руски въпрос „Какво да се прави?“ , който в не по-малка степен вълнува и нас, се е трансформирал в смешно-тъжното „Има ли смисъл да правим каквото и да било?“. Посланието на пиесата бе въздействащо,  а играта на актьорите – на нужната висота и те заслужено получиха аплодисментите на публиката.

Режисьорът Владимир Гурфинкел сподели, че с реализацията на тази пиеса в Пловдив е натрупал безценен опит и се гордее с резултата. „Това е съвременно произведение за руския човек и начин на живот, което се радее с най-добрите образци на руската драматургия и по-специално с творбите на Чехов. Беше забавно да преведа Улицкая, която е носител на руската култура и да пренеса нейния поглед на пловдивска сцена. Това е една история, която надниква надълбоко вътре в човека и усеща неговите вътрешни вибрации, които не могат да бъдат скрити от думите. Това е нещо безценно и много интересно и се надявам, че сме успели да го постигнем“.

Сценографката Ирена Ярутис, директорът Кръстю Кръстев, режисьорът Владимир Гурфинкел и композиторът Виталий Истомин

Режисьорът не скри, че при разпределението на ролите се е получило изключително рядко попадение и всички актьори се превъплъщават чудесно в героите си. „Това се случва за първи път в моята практика. Няма да скрия, че съм изключително педантичен в това отношение и дори ми се е случвало да сменям актьори десетина дни преди премиерата, но пловдивските актьори са готови на всичко и максимално се стремят да реализират това, което е нужно“, каза Гурфинкел.  Той не пожали суперлативи за  Маргита Гошева  и я обяви за „голямо откритие“ – „Имаме актриса, която се явява изключителна аномалия, защото тя по много интересен начин възприема литературата и я изразява чрез чувствата и тялото си“.

Режисьорът похвали целия екип на Драматичен театър – Пловдив и каза „Ценността на този театър е в това, че тук всичко е правилно и комерса не стои преди изкуството. Този театър ще живее, защото има много творчески надежди и планове“.

След представлението екипът получи традиционната торта, която изключително артистично беше разрязана от режисьора  Владимир Гурфинкел.

Тази вечер, програмата на 21-я Международен фестивал „Сцена на кръстопът“ продължава с представленията „Последното изкушение“ на Народен театър „Иван Вазов“, режисьор Веселка Кунчева от 19 часа на Голяма сцена и „Момчето от последния чин“ на Драматичен театър Пловдив, под  режисурата на Крис Шарков от 19 часа на Камерната сцена.

 

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияГалерия „Възраждане“ връчи приза „Арт медия“ за 2017г. (снимки)
Следваща СтатияЕсенна палитра от интересни изложби в Пловдив
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име