Галерия „Възраждане“ връчи приза „Арт медия“ за 2017г. (снимки)

0
2428

Снощи галерия „Възраждане“ отбеляза 22 години от основаването си и по традиция удостои с грамота водещи журналисти, работещи за популяризирането на културния живот в града. Не мога да скрия удовлетворението си, че тази година именно europlovdiv.com стана носител на приза „Арт медия“ за 2017 година. Искам да изкажа личната си благодарност на галеристите Красимира и Сим Алексиеви, които ме удостоиха с тази награда, която ме мотивира още по-активно да работя на полето на духовността. На Сим и Краси пожелавам  да продължават с неуморен ентусиазъм да представят пред пловдивчани и гостите на града огромния букет от багри форми и послания на творците и да поддържат неугасващ духа на Пловдив като Град на художници!

Награда за арт журналистика бе връчена и на колегата от Радио Пловдив Нели Бистрашка.

Галерията отбеляза рождения си ден с една възхитителна изложба на Полина Кръстева, която представи цикъла си „Между мрака и светлината“. Полина Кръстева е сред творците, които не се представят често пред публика, но когато го направят, то е ударно, смело и безкомпромисно. Силна енергия и страст блика от  цветовете и формите, които странно се преплитат, за да оформят магнетични внушения и емоции. Картините въздействат изключително силно и предизвикват философски размишления за доброто и злото, емоциите и страховете, надеждите, силата и безсилието, човешките страсти, крушения и победи, разграничават пътищата на Неведомото и определят тайнствените зони на Мрака и Светлината. Не пропускайте да видите изложбата „Между мрака и светлината“ на Полина Кръстева.

На тържественото отбелязване на 22-та годишнина на галерията присъства и зам.-областният управител Евелина Апостолова, която прочете поздравителен адрес от името на областния управител Здравко Димитров и връчи почетен плакет с пожелание за много нови постижения.

Есенните изложби в Пловдив по традиция се откриха официално на 1 септември. Тази година форумът отбеляза завиден юбилей – 50 години от създаването си, което е по идея на Атанас Кръстев (Начо Културата) и се случва в двора на настоящата галерия „Червеното пони“, където той подрежда акварели на незабравимия Георги Божилов – Слона. Старият град отново привлече много почитатели на изобразителното изкуство, която бяха дошли да видят новия кураторски проект на проф. д-р Галина Лардева с провокативното заглавие „Плацебо“. Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканска графика са приютили творбите на деветима творци, които представят своя прочит на познатия ни от психотерапията термин. Както с ефекта плацебо се означава внушение и манипулация, оказващи позитивно въздействие върху организма, така и обектите в изложбата оказват различни внушения, очаквания и нагласи върху посетителите. В системата от художествени творби се предоставят лекарства за несъществуващи болести, или както сподели за изложбата „Плацебо“ един мой приятел „Гледаш и си представяш, че това е изкуство и то става изкуство“. Проектът включва изложби на девет автори, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията и др.В Балабанова къща се представят Иво Бистрички (живопис, дълбока зала),

 

Мариета Ценова (фотография, първи етаж),

Зоран Мише (графика, сводеста зала)

и Ваня Годжелова (живопис, двор).

В къща „Хидлиян”  са Васил Колев-VASSILLO (графика, веранда),

Васил Маргаритов (скулптура, двор)

и Стефан Иванов (скулптура, мааза).

В къща „Мексиканско изкуство” творците са Рада Дичева (пространствени композиции, двор)

и Радоил Серафимов (живопис, зала).

В двора на „Червеното пони“ бе открита поредната оригинална изложба на Иван Шишков, познат на приятелите си като Шишо.

Есенните пейзажи, огрените от жаркото слънце манастири, пъстрите градини и неожънатите житни ниви, които рисува Шишо, навяват чудно спокойствие и меланхолия.

Арт галерия-музей Филипополис днес ще представи живописната изложба „Голямо и малко“ на Иван Стратиев. Художникът работи живопис, графика и акварел. Има реализирани концептуални проекти, пърформанси и инсталации. Приемайки „анахронистично” „авангардността” на времето, в което живеем, Иван Стратиев не търси сензацията и без да робува на модните увлечения и да измисля „свръхнови” стилове, се стреми винаги да представи на публиката нещо ново и различно във формална или идейна посока.

Тази вечер, 5 септември, в Градската художествена галерия ще бъде открита ретроспективна изложба на Ангел Василев – Ачо. Изложбата е в памет на обичания от всички художник, който щеше да навърши 70 години. Картините, които Ачо ни остави, винаги ще пленяват със своята чистота и романтична нотка. Картини, които се докосват до традициите на тревненската иконописна школа, макар сюжетите да не са библейски, а почерпени от българския бит. И днес в платната на Ачо продължава да живее духът, вярата и надеждата, че доброто, любовта и красотата, които ни дарява изкуството, ще надделеят над житейските грижи.

Предишна СтатияГалерия „Възраждане“ отбелязва 22-ри рожден ден с изложба на Полина Кръстева
Следваща Статия„Руски мармалад. PostChekhov“ откри 21-та „Сцена на кръстопът“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име