„Силата на съдбата“ – оперен спектакъл на световно ниво (галерия, видео)

0
771

Великолепна постановка, брилянтно изпълнение, впечатляващи декори, костюми, осветление и хореография. Всичко това без преувеличение може да се каже за впечатляващата премиера на операта „Силата на съдбата“, един от шедьоврите на Джузепе Верди, част от афиша на Opera Open 2017.20170715_221810

Представлението се очакваше с голям интерес от меломаните и наистина се превърна в събитието на оперния сезон в Пловдив. Спектакълът „Силата на съдбата“ е постановка на Фондация Театро Реджо Ди Парма, а режисурата, декорите, костюмите, осветлението и хореографията бяха дело на един от най-нашумелите оперни режисьори в света Стефано Пода.

Зам.-министърът на кулутара Румен Димитров поздрави режисьора Стефано Пода и директора на Опера Пловдив нина Найденова
Зам.-министърът на кулутара Румен Димитров поздрави режисьора Стефано Пода и директора на Опера Пловдив нина Найденова

Завладяващата музика на Верди и впечатляващата визия на спектакъла превърнаха древната римска сцена на Античния театър в абстрактна паралелна реалност наситена с трагизъм. Тази прекрасна Вердиева творба поставя на изпитание всеки един оперен театър, който дръзне да се осмели да посегне към нея, защото изисква големи издръжливи гласове, прекрасен оркестър и гениален режисьор, който да се справи с драматичното действие и не особено логичното либрето. За щастие екипът, който реализира този спектакъл, го изпълни прецизно, мащабно по европейски, с всички тънкости на музицирането – и нежно, и изящно, и драматично, и дълбоко. С нужната чистота и мярка бяха изпълнени както мащабната увертюра в началото, така и ариите и дуетите на Леонора, Алваро, Дон Карлос и Падре Гуардиано. Бижуто на това представление бе сопраното Таня Иванова, която се превъплъти в образа на Леонора. Предлагам ви откъс от вълнуващата сцена с молитвата пред манастира:

Ролята на Алваро бе поверена на любимеца на пловдивската публика – тенорът Ивайло Михайлов. Прециозила бе Виолета Радомирска, Дон Карлос – Венцеслав Анастасов,  Падре Гуардиано – Николай Биков, Фра Мелитоне – Михаил Пулиев. На диригентския пулт – Диан Чобанов, концерт майстор – Мичо Димитров.

Публиката има удоволствието да види един вълнуващ спектакъл, който постави Опера Пловдив на световно ниво.

Поради огромния интерес, „Силата на съдбата“ ще бъде представена и на 29 август.20170716_000947

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияOpera Open 2017 ни предлага атрактивна програма (снимки)
Следваща СтатияНедялко Славов: „Левски има едно дело и една вяра и те се наричат единствено и само свободна България“
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име